Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Beszédértés-problémás a gyerekem?

Beszédértés-problémás a gyerekem?

Figyelt kérdés
4 éves kislányom Szeptemberben kezdte az ovit, talán összesen 30 napot járt, mert folyamatosan beteg volt, vagy amíg köhögött nem vittem, hogy más gyereket ne fertőzzön meg. Most az óvónők behívtak minket a fogadóórára, ahol közölték, hogy szerintük le van maradva a többiektől beszédértés terén. Sajnos példát nem tudtak mondani, hogy ez miben nyilvánul meg számukra. Őszintén, ez lett volna a legutolsó dolog, amire gondoltam volna, hogy behívnak, mert én semmiféle megértésbeli problémát nem láttam rajta (félig-meddig szakmai szemmel is nézve, bár nem vagyok sem pedagógus, sem logopédus, vagy pszichológus ), sőt inkább az átlagosnál fejlettebb beszédmegértést és a saját maga által kialakított kommunikációs stratégiát tapasztaltam a gyerekkel kapcsolatban. Azóta beszéltem a védőnőnkkel (2 havonta jön és egy órát beszélget a lányommal) és a gyerekorvosunkkal (2 hetente jön). Ők azt mondják, hogy az ég-világon semmi baja a gyereknek, sőt értelmesebb a korosztályánál, sokkal nagyobb a szókincse és a kifejezéstára is sokszínűbb. Felhívtam a Nevtant is, ahol az óvodavezető által lepecsételt óvónői szakvéleményt kérnek, hogy elvigyem a gyereket. Ezt a papírt viszont nem akarják kiadni. Nem is értem, hogy akkor hogy léphetnék tovább sz ügyben... Ha egy pedagógus , vagy egy olyan anyuka, aki ezt az egészet már végigcsinálta el tudná nekem mondani, hogy az óvónők milyen paraméterek alapján vizsgálják a gyerekeket, ami alapján ilyen ítéletet hoznak, mik a további lépések stb... azért nagyon hálás lennék. Egyébként meghallgatja a hosszú meséket, össze tudja kötni a történeteket a vele megtörtént dolgokkal. A mesével kapcsolatban, ha kérdezek valamit válaszol rá, sőt ha kihagyok belőle egy eseményt, szereplőt ki tudja egészíteni. A foglalkoztatófüzetekben minden feladatot hibátlanul megold.
2015. márc. 5. 11:15
 1/5 anonim ***** válasza:
51%

Nálunk is volt kicsit hasonló kb 3 évesen. ùgy éreztem nem mindent ért a gyermek teljesen(habár két nyelvü). Az orvos azt ajánlotta, hogy elöször figyeljem, és nézzem, hogy dacból vagy miböl gondolom ezt. Ha egy félév után is erösen meglett volna, akkor elöször fülészetre küldtek volna.(anyósom fülész mellett aszisztens, így ö is mondta, hogy rengeteg gyereknek van csak zsírdugo a fülében és már is gond van a beszédértéssel)

Ès ha a fülészeten minden rendben akkor gondolom tovább. De mivel nekünk nem erösödött félév alatt, szinte teljesen elmaradt(nagy a valószínüsége hogy a dackorszak része), így sehova nem mentünk.

Most a kisebbik lányom 2,5 éves és mintha a falnak beszélnék. Ez még idegesítöbb, mert anagy már olyan értelmes és ö meg sokszor csak banbán néz rám. De tudom, hogy ez is elmúlik, és csak egy korszak.

Az óvonök nem túl megfontoltak nálatok, mert ilyen kijelentést akkor tegyen ha ennek megalapozott gyanuja van, és mindenképpen fel kellene írniuk a szituációkat amiböl gondolják. Szerintem nálatuk egy félelem és dac ötvözete lehet, amikor nem tudja, hogy mit csináljon. Pl az ovonö rászól, hogy pakoljon össze, ekkor elszégyenli magát, és habár tudja, hogy most pakolnia kéne, de az összes szem öt nézi, így csak áll ott mint egy kuka, és mintha nem értene semmit. A lányom és a barátja(aki szintén 4 éves) ekkor elkezd sírni, mert érti mit kellene csinálni, de elszégyenli magát, és nem meri, nem akarja. Èn ezt a dac ésa szégyenérzet kombinációjának érzem.

Fülészetet viszont nyugodtan felkereshettek egy fülkimosás nem árt senkinek sem.

2015. márc. 5. 11:59
 2/5 anonim ***** válasza:

Én is első körben a fül-orr-gégészetet ajánlanám. Egy kontrolltól nem lesz semmi baja. Audiológián van beszédértés vizsgálat is. Kérjetek egy beutalót a gyerekorvostól. Inkább menjetek el feleslegesen minthogy később kiderüljön, hogy van valami baj.

Mi szülők jobban megértjük a gyereket, akár egy mozdulatából is, meg elfogultak vagyunk vele, jó ha egy független szakember is mond valamit. Az óvónőt se nevezném függetlennek, mert tudat alatt is befolyásolhatja ha pl. nem tart téged szimpatikusnak v tettél valami olyat, ami miatt meg van sértődve.

2015. márc. 5. 13:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Logopédus vagyok.

A beszédészlelés, beszédmegértés vizsgálatát te magad is kérheted. Először keresd meg az óvodába kijáró logopédust, hogy meg tudja-e csinálni a vizsgálatot. Ha nem, akkor a pedagógiai szakszolgálatot felhívod, és elmondod mit szeretnél. Az óvónőket ne is kell említsd, mert neked , mint szülőnek jogod van bármilyen vizsgálatot kérni az óvodától függetlenül is. Ez a vizsgálat maximum 45 perc. Az audiológán nem jellemző, hogy tudnának mérni beszédmegértést. De pl. Pesten az EduKid az a hely, ami ugyan fizetős, de profik minden téren, itt nemcsak hallásvizsgálatot végeznek, hanem beszédészlelést, beszédmegértést is tudnak mérni.

Egyébként az alapján, amit leírtál nem gondolom, hogy gond lenne, és kicsit furcsa, hogy az óvónők problémának látják a gyerek b.értését, mégsem adnak erről írásos véleményt.

2015. márc. 5. 22:14
 4/5 anonim ***** válasza:

A Szakszolgálatban valószínűleg kérnek óvodai véleményt, de ezt az óvoda a kérésedre köteles kiállítani. Két hetük van rá, attól fogva, hogy bejelented az igényedet.

Egyébként beszélhet egy gyerek nagyon választékosan, miközben a beszédértése akadályozott. Sőt, roppant értelmes is lehet a beszédértésproblémával együtt. Pont ők tudják sokáig leplezni, ha mégis gondjuk van, mert a beszéden kívül egy csomó más jelzésből ügyesen kikövetkeztetik, amit nem értettek meg.

Persze a te gyermekednek ettől még lehet, hogy kutya baja, nem túl hosszú megfigyelési fázis után kezdtek aggódni az óvónénik...

2015. márc. 5. 23:33
 5/5 anonim ***** válasza:
Írásban add be ezt az igényt az óvodának, tudod, a szó elszáll, az írás megmarad. Így nem tudják letagadni, hogy te márpedig igenis kértél tőlük véleményt.
2015. márc. 14. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!