Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Milyen iskolába járjon az...

Milyen iskolába járjon az SNI-s kisfiam? Hagyományos vagy speciális?

Figyelt kérdés
A 7 éves kisfiam hiperaktív és figyelemzavaros -Aspergeres azaz autizmus spektrum zavaros.Most iskolát kell választani Kudarc,megbélyegzés,kiközösítés... stb.elkerülése miatt melyik iskola lenne neki jobb?
2015. febr. 9. 18:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
ezt nem te döntöd el. csak olyan iskolába járhat, aminek az alapító okiratban mindhárom probléma szerepel. a bizottság jelöl ki nektek iskolát
2015. febr. 9. 18:31
 2/14 A kérdező kommentje:
Én is ezt gondoltam,de az ovónője azt mondta a szülő dönti el....bár nem nagyon akartam elhinni.
2015. febr. 9. 20:27
 3/14 anonim ***** válasza:
Nem hinèm ezt ehez szakèrtöi bizotság kell aki kijelöli a megfelelö sulit,speciális szerintem .
2015. febr. 9. 20:36
 4/14 anonim ***** válasza:
59%

Nem vagyok benne biztos,h kijelölnek iskolát. (Én középiskolában tanítok, ott biztos nincs ilyen kijelölés.) Sok mindentől függ,h hogy döntenék; mennyire súlyos eset, az adott normál iskolában vannak-e más, hasonló diákok, milyen az osztályok összetétele, mekkora a létszám, mennyire "erős" iskola. Ha lenne a közelben olyan normál iskola, amiről úgy gondolom,h be tudja fogadni a fiamat, sztem megpróbálnám. Lehet,h tudná venni az akadályt, és akkor ez nagy előny lenne a számára; később nagyobb választási lehetősége lenne a középiskola/szakma választásánál.

És a speciális iskola felől is tájékozódnék. A mi városunkban a spec. iskolába sajnos elég sok túlkoros, agresszív gyerek jár.

És még mindig könnyebb egy normál iskolából átvetetni a speciálisba, ha úgy látod,h nem jól döntöttetek, mint fordítva.

2015. febr. 9. 22:24
 5/14 anonim ***** válasza:
Szerintem én normál suliba íratnám, de valamilyen egyszerűbe. Nálunk a városban megvan, hogy melyek a felkapott iskolák. Azokat első körben kilőném. Tudok sulikat, ahová nagyon nehezen jön össze a két osztálynyi gyerek. Van olyan is, ahol fejlesztős kis létszámú osztály is szokott indulni. Tájékozódnék azért én is a spec. Iskola felől. Normál suliban is elég sok hiperaktív, figyelemzavaros gyereket lehet látni. Asperger pedig a legenyhébb forma (normál intelligenciával). Nem? Óvónéni és szakértők mit tanácsolnak?
2015. febr. 10. 06:31
 6/14 anonim válasza:

Itt össze van szedve, egy csomó szempont, ami segít a döntésben:

[link]

hogy a bizottságot mikor kell felkeresni:

[link]

[link]

Ez pedig a többségi suliban történő integrációról szól

[link] /integracio-az-iskolaban/252-az-iskolai-integracio-lehetsege-elnyei-es-kockazatai

Alapítványi sulikról egy cikk:

[link]

Olvasd el mindet, mert a kérdés, amit feltettél, alapvetően nagyon bonyolult és nehéz. Mi túl vagyunk ezen, amiket linkeltem az nagyon sok szülő és szakember tanácsa és tapasztalata.

Ha bővebben szeretnél erről beszélni, az auti.hu oldalon van külön topic erről a kérdésről és sokan vannak épp ugyanebben a dilemmában az ottani szülők közül. Nyugodtan írj ott is. :)

2015. febr. 10. 09:53
 7/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek akik írtak. Nálunk a városban csak nagyon erős hagyományos sulik vannak,mindenhol 25-30 gyerek.Sajnos attól félek, hogy nem tolerálja sem az iskola és azon belül a tanár sem a fiam különc viselkedési szokásait.Szerintem nem maga a tanulás lenne probléma.A speciális suli nagyon jó nálunk.Van külön auti csoport és állami támogatott.Igazából nekem az a problémám, hogy miért a szülő döntse el,amikor ott a szakértő bizottság aki mindenképp ráírja a papírra, hogy a gyereknek melyik lenne jó. Vagy a szülő mondja meg mit írjon oda?
2015. febr. 10. 10:43
 8/14 anonim válasza:
Igen, a bizottság elvárja a szülőtől, hogy keressen sulit. Mivel ők max két órát látják a gyereket, nem várhatod el, hogy jobban ismerjék, mint te. Annyira nem szakértők... Elolvastad a cikkeket? Abban le van írva minden.
2015. febr. 11. 09:34
 9/14 A kérdező kommentje:
Értem én,hogy mire gondolsz.Tehát ha én speckó suliba akarom akkor oda jàrhat.köszi mindenkinek
2015. febr. 11. 12:34
 10/14 anonim válasza:

A tapasztalataink szerint igen. Csak előbb beszélj a sulival, hogy tudják-e fogadni és milyen tanmenetet tudnak neki adni. Ha ép értelmű a gyerek, és nincs ott normál tanmenetre lehetőség, akkor rárakják majd az ért fogy kódot, ha csak ez a suli merül fel lehetőségként.

A fiam ép értelmű tanmenettel tanul most szegregáltban, és asperger diagnózisa van, szóval tapasztalatból írok.

2015. febr. 11. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!