Milyen iskolába járjon az SNI-s kisfiam? Hagyományos vagy speciális?
Nem vagyok benne biztos,h kijelölnek iskolát. (Én középiskolában tanítok, ott biztos nincs ilyen kijelölés.) Sok mindentől függ,h hogy döntenék; mennyire súlyos eset, az adott normál iskolában vannak-e más, hasonló diákok, milyen az osztályok összetétele, mekkora a létszám, mennyire "erős" iskola. Ha lenne a közelben olyan normál iskola, amiről úgy gondolom,h be tudja fogadni a fiamat, sztem megpróbálnám. Lehet,h tudná venni az akadályt, és akkor ez nagy előny lenne a számára; később nagyobb választási lehetősége lenne a középiskola/szakma választásánál.
És a speciális iskola felől is tájékozódnék. A mi városunkban a spec. iskolába sajnos elég sok túlkoros, agresszív gyerek jár.
És még mindig könnyebb egy normál iskolából átvetetni a speciálisba, ha úgy látod,h nem jól döntöttetek, mint fordítva.
Itt össze van szedve, egy csomó szempont, ami segít a döntésben:
hogy a bizottságot mikor kell felkeresni:
Ez pedig a többségi suliban történő integrációról szól
[link] /integracio-az-iskolaban/252-az-iskolai-integracio-lehetsege-elnyei-es-kockazatai
Alapítványi sulikról egy cikk:
Olvasd el mindet, mert a kérdés, amit feltettél, alapvetően nagyon bonyolult és nehéz. Mi túl vagyunk ezen, amiket linkeltem az nagyon sok szülő és szakember tanácsa és tapasztalata.
Ha bővebben szeretnél erről beszélni, az auti.hu oldalon van külön topic erről a kérdésről és sokan vannak épp ugyanebben a dilemmában az ottani szülők közül. Nyugodtan írj ott is. :)
A tapasztalataink szerint igen. Csak előbb beszélj a sulival, hogy tudják-e fogadni és milyen tanmenetet tudnak neki adni. Ha ép értelmű a gyerek, és nincs ott normál tanmenetre lehetőség, akkor rárakják majd az ért fogy kódot, ha csak ez a suli merül fel lehetőségként.
A fiam ép értelmű tanmenettel tanul most szegregáltban, és asperger diagnózisa van, szóval tapasztalatból írok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!