28 hónapos fiam még nem beszél, hova forduljak vele?
Szia. Gyerekorvos tud beutalot adni gyerek neurologushoz vagy maganban pl. Budapesten Szabo Tunde jo.
mas problemank volt, de akkor mondta hogy az orvosi elvaras, hogy a gyerek 2 eeves korara elerje az 50 szot. (ha ez megvan akkor kulonosabben nem aggodnek)
Egyeni elteresek vannak, igy ha nincs meg az otven akkor se kell meg panikolni. (rokonsagban volt aki 3 eves koratol kezdett beszelni es nincs baja :-))
Amikor mi voltunk meg csak egy eves mult es amit neurologus kerdezett, hogy allathangok mennek-e neki? (mentek de remelem nalatok is reg tul vagytok rajtuk:-)).
Szerintem aggodnod nem kell a leirtak alapjan, de kerd nyugodtan a beutalast (full orr gegeszetre is be fogjak utalni foleg a hallas miatt hogy az rendben van-e) neurologiara, es mire idopontot kapsz remelhetoleg a kisfiad hatalmasat fog ugrani beszedfejlodesben is.
sok mondoka sok sok mese enek mond mond neki, akar erdekli akar nem:-)
Szerintem mesét néznie nem nagyon kellene.
Verseket sem szereti? Bartos Erikának vannak jó verseskönyvei: Zakatoló, Zsákbamacska, Százlábú-ezek jók kisebbeknek.
Vannak lapozói? Képeskönyvei?
én is most kezdtem agyalni azon, miért nem "beszél" 20 hónapos kisfiam. (nee, nem, apuci, cici, baba, anya, gyere - szavak "azaz a szó hangzása van meg, még nem kerek a kiejtés" léteznek, de nagyon fukar módon hagyja el a száját. inkább mutogat, síkít, nyüszög, odaráncigál, a testbeszéd működik a kisfiamnál. szóval én is ráparáztam köszönhetően a nőklapja cikknek, de a tesóm megnyugtatott,
minden gyerek másképp fejlődik.
az ő kisfia 20 hónaposan dumált, a kisebbik gyereke, a kislánya meg 24-26 hónaposan. pedig mindkét gyerek "kis zseni" jó tanulók, hegedülnek, zongoráznak, klarinétoznak, zenében nagyon tehetségesek. nagyon jó képességű gyerekek.
nincs jelentősége annak, hogy 28.hónaposan még nem beszél.
számít az is, hogy jár-e bölcsibe. a bölcsisek, azok, akik több emberrel vannak körbevéve hamarabb dumálnak.akik anyával, apával vannak leginkább, azok nem kapkodnak annyira a beszéd terén (minek is, megértik őt a mozdulatokból is a szülei)
teljesen normális ha durváskodik, irigykedik, sőt, ha dühöng, az is tök normális. ugyanis kicsinek ezeket az érzéseket ugyanúgy meg kell tanulnia szépen lassan kezelni,mint a bili vagy a fogkefe használatát. nem tudnak a kicsik még uralkodni magukon, ezt elsajátítják - utánzással (a szülő példamutatása mindennél előrébb van!) vagy tapasztalással. számít a habitus is, de semmit nem jelent,hogy kicsinek mit csinál. mert ez az időszak a tanulásé.
majd megtanulja kezelni a dühét (az én kisfiam csapkod, morog és hasal is, olyan cuki, imádom érte... de tudom,hogy jó gyerek, és tudja, ezt nem így kell kezelni - mert más előtt viszont ilyet nem csinál.)
a hajnal 1-es fekvés elég kései. nem jó. neki 9-kor már altatódnia kellene - még ha nem is alszik 9-kor, már azon kéne munkálkodnotok.
alvásra megoldás: ébredjetek reggel 7-kor, ne engedd visszaaludni. legyen fix reggeli és ebéd időpont. legyen ebéd utáni alvás - vagy csak pihenő. és feltétlen legyen valami kifárasztó program - séta, levegőzés (borzalmas időben - hóesés, eső, szélvihar, írtóhideg: 0 fok alatti - ne nagyon menjetek ki viszont) mi sokszor elmegyünk plázába, ahol a gyerek futkoshat, beülhet a játékokba, amikbe természetesen nem dobunk be százast, mert anélkül is jó móka neki :) de a lényeg, hogy lefárasztjuk.
és hát legyen a fürcsi után max 30 perc játék, utána legyen RELAX. nálunk úgy van, hogy irány a szoba, és bár mondjuk cicin altatom a gyereket, van,hogy így is 40 percig tart, hogy fekszünk. tök sötétben, tök csendben. tévé, egyéb zaj nincs. (ilyen sötétben, csendben még te is elaludnál, nemhogy egy kisgyerek):)
szóval az esti altatáshoz neked is be kell vetned magad. ne kezeld ezt ilyen engedékenyen, hogy had rajcsúrozzon - gondolom ti meg tévéztek, a gyerek meg a fénytől (kék fény és a melatoninszintről olvashatsz a neten) éber marad.
sajna ez ilyen. nekem is tök uncsi 40 percig altatni - főleg, hogy a 40 perces cicizése is "trauma a cicimnek 20 hónap után" :) de megéri, mert bealszik, és reggelig "énidőm" van.
ő meg szépen, egészségesen, jól fejlődik, és bízom benne, bevésődik a korán, időben lefekvés szokása.
szóval ne aggódj. viszont alvás terén tedd oda magad.
ne hagyjátok viszont sírni! inkább aludj vele. pár év, és túl leszel ezen az altatás projekten :)
tegnap 22:31
A legtöbb gyerek baromira nem éri el 2 éves korára az 50 szót...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!