Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ti szoktatök az elsős/másodiko...

Ti szoktatök az elsős/másodikos gyermeketekkel együtt tanulni?

Figyelt kérdés
Egy barátnőm kisfia most kezdte az iskolát. Ott panaszkodnak rá, hogy nem vesz részt az órákon, nem figyel. Otthon az anyukának "nyűg", hogy le kell vele ülni tanulni, elvárás, hogy a gyerek önállóan írja meg a leckéjét. Ez normális?

2014. dec. 19. 07:32
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
96%
Nem értem miért kellett lepontozni. Most komolyan gondoljátok, hogy egy hat éves gyereknek 8 óra suli után még otthon tanulni kell? Az én gyerekem fél nyolctól négyig van suliban. Én 5-fél6 körül érek haza. Akkor kellene még leülni vele, ha anélkül is tök jól megy neki? Tanul az iskolában, megvan a leckéje stb. Mi nem tanulunk otthon, de természetesen szoktunk olvasni. Minden este olvas esti mesét a tesójának, és nekem. Játékosan matekozunk, feladatokat mondok neki, ő pedig megoldja, vagy írunk is feladatokat. De ez nem leckeírás és tanulás, hanem játék. És beszélgetünk. Mesélek neki, a világról, amit fel tud használni a tanultakhoz is. És kérdez a gyerek, mert érdeklődő, nyitott a világra. De soha nem ültem le vele elsőben úgy hogy most márpedig tanulunk. És ezt hülyeségnek is tartom, azt a tanárt pedig aki ezt elvárja az egésznapos iskolai rendszernél, egy dilettáns ba-romnak
2014. dec. 19. 11:50
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem normális! (mármint az anya hozzáállása)

Egy ekkora gyerektől nem várható el, hogy "hivatástudatból" tanuljon. Ebben a korban még külső kényszer is kell. Később ez belsővé válik, akkor már nem kell szülő. Ez leghamarabb felső tagozatban lesz így, bár minden gyerek más. Valakire később is oda kell figyelni, valaki (főleg lányok) nagyon szorgalmas már kisebb korban is.

2014. dec. 19. 11:55
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Az én lányom másodikos most. Tavaly az olvasást gyakoroltuk együtt, ha volt szorgalmi, akkor azt megcsináltuk, illetve ha hétvégén volt idő gyakorolni, akkor írtunk, vagy matekoztunk. Idén még nem igazán gyakoroltunk otthon semmit. Neki is nagyon jó a tanítónénije, amit felad házit, mindig megcsinálják együtt tanulószobán. Szerencsém is van a lányommal, mert nagyon gyorsan tanul, 2-3 négyese van figyelmetlenség miatt, ezen kívül minden dolgozata 95-100% közötti. Olvasni nagyon szeret, azt nem kell vele gyakoroltatnom, minden nap olvas fél-1 órát.

Ő is reggel fél 8-tól 4-fél 5-ig van suliban minden nap, úgy gondolom, hogy ennyi egy helyben ülés és tanulás után bőven ráfér, hogy játsszon és sportoljon inkább. Persze ha szüksége lenne rá, akkor szívesen tanulnék vele.

2014. dec. 19. 17:42
 14/21 A kérdező kommentje:
A tanulás alatt a lecke megírását értem. Ne tanuljon vele, de a gyerek nem motivált a lecke megírására sem. Egyébként okos.
2014. dec. 19. 22:46
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én napközis voltam, és ott mindig megírtuk az összes leckét. A napközis tanító néni segített, ha kellett, de nyilván nem tudott minden egyes gyerek mellett egész idő alatt ott ülni. A leckeírási idő elején talán együtt elolvastuk és megbeszéltük a feladatokat, hogy mit kell csinálni, és persze közben is lehetett kérdezni. Az elkészült feladatokat meg kellett mutatni neki, és akkor egy L betűt írt mellé.

Felső tagozaton viszont egy hárpia volt a napközis, úgyhogy nem is maradtam a napköziben inkább, hanem otthon írtam a leckét (vagy óra előtt szünetben :-P).

A kisöcsém egy másik iskolába jár. Ők szerintem több leckét kapnak, és lassabban is dolgozik. Így nem készül el a napköziben, hanem otthon kell befejeznie, és ebben segítünk is neki, mellette ül valaki mindig. Ez több óra szokott lenni. Szerintem túl sok, amit kapnak. Nekünk pl. írásból mindig 3 sor volt a füzetben a lecke, nekik egy egész oldal általában a munkafüzetben, plusz öt sor a füzetben. Pedig a szépírás messze nem a legfontosabb tárgy, az értő olvasás sokkal inkább az lenne, de arra nem fektetnek ekkora hangsúlyt.

2014. dec. 20. 13:09
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Napközis tanító vagyok. A házi feladatot soha nem küldöm haza, az a napközis rendszer lényege, hogy elkészítsük a feladatokat, mire a gyerekek hazamennek. Viszont nekem is van lassabban haladó gyermekem, aki időnként nem készül el az adott idő alatt, azt a feladatot természetesen hazaküldöm, mert neki nagyon nagy szüksége van arra, hogy elkészítse. Ugyanakkor annak se látom értelmét, hogy sürgessem, összecsapja a munkát, mert abból nem fog semmit tanulni, nem lesz sikerélménye sem. Elítélem azokat a szülőket, akik LUSTÁK leülni a saját gyerekük mellé, hogy segítsenek nekik. Kényelmesebb azt mondani, hogy dolgozok, nem érek rá, nem is kell neki segíteni, mert zseni. MINDEN gyereknek szüksége van a segítségre, még akár negyedikben is.Gondoljunk bele, hogy ha a gyerek azt látja anyán és apán, hogy nem érdekli, mit s hogyan tanul, nem veszi a fáradtságot, hogy odaüljön mellé, akkor milyen joggal várja el egy ilyen szülő, hogy a gyerek később magától, belső indíttatásból leüljön tanulni? Nincs előtte megfelelő minta. Nagyon el lehet tolni az elején, ne tegyétek...! Nem a szülő feladata megtanítani tanulni a gyereket, azt az iskolában mi megtanítjuk. De kötelessége odaülni mellé időnként, hogy érezze a gyerek, hogy anyát és apát érdekli, amit csinál. (Még ha sokszor nem is így van valójában...)
2014. dec. 22. 19:41
 17/21 anonim ***** válasza:
0%
Megszólalt a pedagógus. És ezt most rossz értelemben értem.
2014. dec. 23. 08:55
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem jót írt a pedagógus. Ismerettségi körömben van mindkét fajta szülő és sajnos igenis meglátszik a gyereken a szülői hozzáállás. Főleg azoknak a gyerekeknek van nagy szükségük szülői segítségre, akik lassabban haladnak, ők könnyen elvesznek. Aztán lehet hibáztatni a tanítót. Vannak nagyon jó képességű gyerekek, de szülői nemtörődömséggel,figyelem hiányával ők is elveszhetnek a süllyesztőbe. Sok gyereket a szülő motivál. Nálunk pl. nagyon jól megy az olvasás. De minden este elolvas pár sort, én megdícsérem. Így másnap még lelkesebb, még nagyobb örömmel meséli mit tanultak. Jól esik neki, hogy örülök és foglalkozok vele, büszke vagyok rá. Ez motiválja. Ha valami nehezebben megy pontosan azért tanulok vele, hogy ne maradjon le, ne legyen "űr" abban az anyagban. Így magabiztosabban is megy iskolába.
2014. dec. 23. 11:35
 19/21 anonim válasza:
A szülő nem pedagógus, többnyire a tanítási módszereik sem hatékonyak. Leginkább a kikérdezés és a magoltatás területén megreked. Ha már tanulna a gyermekkel - ami nem árthat, ha jól csinálja -, akkor olyan módszerrel próbálkozzon, ami nem konkrét tanulás. Témába vágó játékok, filmek, könyvek, beszélgetés. Hivatalosan az iskola feladata, de mint tudjuk, ilyen létszámok mellett ez hiú ábránd. A napközis tanító át sem nézi a leckéket, leláttamozza a rosszat is is. Tehát írja meg egyedül, de nem lesz belőle bűnöző, ha segítenek neki vagy utána közösen átnézik!
2014. dec. 25. 15:55
 20/21 anonim ***** válasza:
Konkrétan nem tanulni szoktam leülni, hanem gyakorolni. :) Most elsős a fiam, szerencsére minden jól megy, de otthon mindig gyakrolunk. Házi feladatot még sosem hozott haza, azt megírják a napköziben délután, de otthon vagy az olvasást vagy az írást szoktuk gyakorolni. Pár sor betűt, számot, néhány összeadás-kivonást, vagy pár oldal olvasnivaló- ami az olvasókönyvben van. Ez egyébként sosem tartott még 30percnél tovább. Már megszokta, hogy van feladat suli után itthon is, ezt még így szépen lazán megcsinálja otthon. SOkszor van egyébként, hogy pl főzöm a vacsorát, és ott ül a konyhában és úgy olvasgat. Vagy ott megírja azt a 3sor betűt vagy számot... Szóval szerintem jól kialakult az itthoni gyakorlás.
2015. jan. 1. 23:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!