Van köztetek olyan anyuka, akinek későn kezdett beszélni a gyermeke? Hány évesen, és utána mennyire tudta behozni a lemaradását?
3 évesen, de rögtön egész mondatokban
volt rokon aki 4 évesen szólalt meg először, hibátlanul, szép kerek mondatokban:)
2,5 évesen szólalt meg, egyből kis mondatokban beszélt. viszont 3 éves kora után is echolált, sok betűt nem ejtett ki, zöngés-zöngétlen párokból csak egyiket használta. 3 évesen még idegenek számára érthetetlen volt a beszéde.
4 évesen mondták ki a kommunikációs zavart és a megkésett beszédfejlődést, zárójelben pedig diszlexia-diszgráfia gyanút. de ekkor már egész szépen beszélt, hatalmas szókinccsel, ezzel mondjuk nem is volt gond soha, választékosan beszél :)
most 5 éves, én nem látok vagyok hallok problémát, már az "r" is néha összejön, oviban szerintem sokkal szebben beszél mint sok gyerek :) logopédushoz heti 2x jár, szerinte iskolás korra az esetleges disz gyanút is "leküzdi"
3 éves koráig nem beszélt a fiam. Engem mindig idegesített, hogy a dr nő csak annyit mondott: "Fiú. 3 éves koráig ráér."
Az ovi aztán meghozta a beszélő kedvét (hogy a közösség ereje, vagy csak mert tényleg elmúlt 3, ki tudja), de az első hónapokban, rajtam kívül senki sem értette, sőt néha én sem. Most 5 éves. A hangjai elég tiszták (az r kivételével, az j), de még mindig szegényesebb a szókincse mint a kortársaié, nem tud olyan választékosan beszélni. 3 éves kora óta járunk logopédushoz, és most, hogy nagycsoportos már az oviban is kap heti 1 órát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!