Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan vezessem rá a 4 éves,...

Hogyan vezessem rá a 4 éves, egyébként nagyon okos, kedves és szófogadó lányomat a helyes értékrendre?

Figyelt kérdés
Gyakorlatilag egész évben a szülinapját várja, szinte minden nap erről beszél, erről rajzol. Gyönyörű szobálya van, tele játékokkal, sokat foglalkozunk vele, rendszeresek a közös programok.Úgy érzem semmit nem értékel. Annyira elkeserít amikor olyan napon is amikor pl.strandolunk, vagy játszóházba majd mekibe megyünk is naponta többször is elmondja hogy ő mennyire várja a szülinapját. Nem értem miért nem értékeli azt a sok jót ami körbeveszi? Próbáltam már többször is elmondani neki, nincs értelme erre várnia mert semmiben sem szenved hiányt. Nem is szoktunk olyan nagy szülinapi bulikat tartani. Van egy játék amit nagyon szeretne a szülinapjára, vegyem meg neki és csak úgy adjam oda hogy legyünk már túl rajta? Mondtam már neki, ha állandóan csak erről beszél nem lesz sem torta sem ajándék és akkor nem lesz mire várnia, ilyenkor sír és megígéri hogy leáll, és legközelebb nem azt mondja hogy mit szeretne, hanem hogy tudja hogy nem akarok erről beszélni. De engem zavar hogy csak ezen járnak a gondolatai. Hónapok óta ez megy.

2014. szept. 2. 20:54
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Ahogy olvastam az írásodat, az első benyomásom az volt, mintha "meg akarnád venni a szeretetet". Aztán rájöttem, hogy csak félreérted jól a kommunikációját.

Az a sor megvan a kis hercegből, hogy

"Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz. (...) Ha, teszem azt, délután négykor érkezel, már három órakor elkezdek boldog lenni. Amint halad az idő, egyre boldogabb leszek. Négy órakor már izgulok és nyugtalankodom; felfedezem a boldogság árát! De ha meghatározatlan időben, bármikor jössz, sohasem fogom tudni, melyik órában öltöztessem ünneplőbe a szívemet..."

Egy ennyi idős gyereknek még nincs reális képe a dolgok áráról.

Minél jobban csillog, annál szebb, értékesebb. Ennyi. Ezért van az, hogy egy ilyen kicsi sokkal jobban értékeli az csillámporos-villogós gagyi hajcsatot, mint mondjuk a nagymama antik ezüst hajtűjét (ami kicsit már patinás).

Ráadásul ilyenkor még nincs morális érzék, a gyerekek szeretnék magukat jól érezni,ösztönösen a legjobb kell. Pl. állandóan enni (finomat), csillogós hercegnő ruhákban járni (még akkor is ha hideg van), csak tévézni, édességet enni, sose menni oviba, anyuval lenni 24/24.

Csak nézd meg pl. a Charlie és a csokigyárat, a Wreck it Ralphot, bármelyik ilyet, ez a gyerekek álma.

Attól még nem biztos, hogy ha ezt egy az egyben megkapják, az jót is tesz.

Ebben a vágyakozás az öröm, illetve a fantázia fejlődése. Elképzeli újra és újra, hogy mi lesz, hogy lesz. Már január elsején az új karácsonyi kívánságlistát írja...és ez nem telhetetlenség,nem depriváltság, hanem az ünnep előre- és újrajátszása. De ezt mi felnőttek is csináljuk. Ha meglátod a párod kedvenc színében azt a gyönyörű pulcsit a kirakatban, elképzeled az arcát, milyen lenne ha ezt kapná ajándékba. Meglátsz egy szép szekrényt és elképzeled a nappaliban, hogy menne a színe a padlószőnyehehez, még akkor is, ha a büdös életben nem lesz annyi pénzed.

A gyerekek gondolkozása ettől repetitívebb, nekik sokszor kell újra és újra megrágni ugyanazt az eseményt, hogy tudnjanak mitkezdeni vele.

2014. okt. 28. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!