Egy autistánál, hogyan lehet a dührohamokat kezelni?
Felnőttről van szó ,sajnos a mentális egészség témakörben nem válaszolnak .
Magasan funkcionáló,enyhe autista,laikus szem számára "láthatatlan" . Egy bizonyos szintig megtanult már rugalmasnak lenni,de ha nagyon változik a program,hirtelen ,vagy nem úgy alakul ,ahogy eltervezte dührohamot kap.
Törés-zúzás ,és magát bántja ha senki nem látja.
Az a probléma,hogy eddig még valahogy együtt tudott élni ezzel de most van párkapcsolata és előtte nagyon szégyelli,nem szeretné ha elmebetegnek néznék mások .
Gyógyszert nem szeretnék szedni,úgyhogy ilyesmiket ne tanácsoljatok ,valamilyen önfejlesztésre gondoltam ,ha lehetséges? Ilyenkor elborul az agyam,úgy érzem felrobbanok,igazából nem tudom pontosan megfogalmazni,mert nem olyan érzés ,mintha simán felidegesít valami apróság.
Autista kisgyermeket nevelő szülő vagyok. Beszélgettem lakóotthonban élő 20 év körüli ép értelmű autista fiatalokkal (hogy a kicsimet, aki nem beszél jobban meg tudjam érteni) és szóba kerültek a dühkitörések is. Azt mondták el mindannyian, hogy a dühkitörést nem 1 konkrét dolog váltja ki náluk, hanem sok apró számukra idegesítő/kompenzálandó dolog, és a dühkitörés akkor jön elő amikor az utolsó csepp kerül a pohárba. Tehát nem az utolsó csepp a konkrét kiváltó ok!
A másik ami eszembe jutott, hogy rengeteg energiája elmehet a fiadnak, hogy kompenzáljon, hogy NT-nak látszódjon. Kellene lehetőség szerint "pihennie", mert felemészti az energiáit a kompenzáció és könnyebben kiborul.
A kicsi fiam is remekül elvan féldélelőtt egy 20 fős normál óvodai csoportban, pedig zajérzékeny. Amikor látja rajta az asszisztense, hogy elfáradt, akkor félrevonulnak félórára kettesben egy csendes helyiségbe, és utána vissza a csoportba gond nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!