Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogy rendeznétek ezt a helyzetet?

Hogy rendeznétek ezt a helyzetet?

Figyelt kérdés
Van két fiam, 14 és 16 évesek. Volt egy kisebb összezörrenésük, amit a kisebb úgy próbált rendezni, hogy minden pénzt kivett a párom tárcájából és a nagyobb szekrényébe rejtette. Mikor megtaláltuk a pénzt, a párom lekevert egy pofont a nagyobbik fiamnak, aki kicsit nagyobb erővel visszaütött. A kisebbik akkor vallotta be az igazat, amikor a nagyobb a gyámüggyel fenyegetőzött. A párom bocsánatot kért a pofonért, a fiam viszont tartja magát ahhoz, hogy önvédelemből ütött, így az jogos volt. Azóta napról napra mérgesedik a helyzet és elég nehéz szót érteni a fiammal, mert lássuk be, jól védhető álláspontja van, ezért nehéz neki bármit mondani, amitől megenyhülne.
2014. júl. 11. 11:02
 1/6 anonim ***** válasza:
49%

Ugyanilyen idős fiaim vannak, ugyanezen a sztorin túl vagyunk, ütés nélkül. Mondjuk az igazság nem derült ki. Nevelőapa, két kamasz gyerek, feje tetejére állt élet egy ideig.

Nem lett volna szabad megütnie a párodnak a fiadat. Még akkor se ha ezt tette. A fiadnak meg ha már így történt, hogy kapott egy sallert, miután vissza mert ütni a kezét el kellett volna törni. Most annyit értetek el, hogy egyszer összeverekedtek. Ennyivel nem áll meg. Ha már így történt, akkor végig kellett volna csinálni.

Mármint a párodnak kellett volna "győztesen" kikerülnie a helyzetből.

No mindegy. Amikor nálunk ez történt, mindent megvontunk a gyerekektől egy hónapra, hogy utána tudják értékelni azt ami van.

Nem volt pénzük, nem nézhettek tv-t, nem mehettek a haverokkal, nem telefonálhattak. "börtönszimuláció". Az meg volt engedve, hogy ha ő tisztességesen elő tud teremteni valamit azt használhatja. Hát erre nyilván nem került sor.

Belátták a végére, hogy ha mi nem teremtünk elő dolgokat, akkor nincs. Kicsit jobban értékelik a dolgokat.

Azonban ez a verekedés nálatok nagyon nagy baj. Innen nem tudom, hogy a tiszteletet a párod iránt hogy lehet kialakítani.

2014. júl. 11. 11:13
 2/6 anonim ***** válasza:
34%
nálam egyszer jegyezte meg a gyerek a gyámügyet, mondtam, h a következőnél szedheti a cuccait és átvettük a gyvt-t és megnéztük, h ő hol nem működött együtt. Tudatosítottam, h nem csak jogok, hanem kötelezettségek is vannak.
2014. júl. 11. 11:28
 3/6 anonim ***** válasza:
66%
Én nem várnám azt, hogy "megenyhüljön", nem állt jogában visszaütni. Azok után meg pláne nagy a szája, hogy látta, hogy megijedtetek attól, hogy szól a gyámügynek. Ha ezen az eseten kívül nincsen semmi, ami "felhozható ellenetek" (nem hanyagoljátok el a gyerekeket, nem veszélyeztetitek őket, rendesen járnak iskojába, van kajájuk, ruhájuk, stb.) semmi félnivalótok nincs a gyámügytől - menjen csak nyugodtan. (Én hasonló helyzetben azt mondanám a fiamnak, hogy tessék csak, váljék egészségére...) Bocsánatot a párod helyében nem kértem volna, a lopás súlyos dolog, és érthető a felindulás.
2014. júl. 11. 11:42
 4/6 anonim ***** válasza:
66%

Van a szülőnek egy joga, amit ha jól emlékszem házi fegyelmi jogként nevznek. Ebbe bőven belefér az a pofon.

1 vagyok

A gyerekeim is meg akartak már ijeszteni a gyámüggyel, mert nem tetszett neki, hogy pakolni kell. Na akkor elszakadt a cérna. Kapott egy taslit, és mondtam neki hogy mehet, már van is mit mondania.

Rögtön abbamaradt ez a fajta viselkedés. Próbálgatta a határait mint kiskamaszkorban. Újra húztuk őket. Azóta béke van és nyugalom.

2014. júl. 11. 11:57
 5/6 A kérdező kommentje:

Nem is mi ijedtünk meg, hanem az öccse.

Arról meg, hogy a páromnak kellett volna "győzni a verekedésben" annyit mondanék, hogy a fiam 20cm-el magasabb és ugyanennyivel nehezebb, az edzettségről már nem is beszélve. Egyébként eddig jóban voltak, a kisebbikkel volt mindig baj ilyen téren. A nagyobbnál most az a gond, hogy törvényileg közelíti meg a dolgot és azt mondja, hogy a párom rátámadt, ő pedig önvédelem címén "ártalmatlanná tette", ahogy ő fogalmaz.

2014. júl. 11. 12:08
 6/6 anonim ***** válasza:

És eközben a nevető harmadik? Az öccse hozta kettőjüket ilyen hülye helyzetbe. ezen azért elgondolkodhatna a 16 évével. meg azon is, hogy ha ilyen erőben van, és a nevelő apunak csontja törik, akkor simán a 16 éves lesz a vádolható,akár ki is kezdte.

Szerintem simán megijedt a srác, hogy túlment a határon, és azért jogászkodik most.

Ülj le vele, hogy az erőhöz ész is jár egy igazi férfinak, és ilyen még egyszer azért sem fordulhat elő. mert az önuralom fontosabb az "igazam van"-nál.

Lesz majd neki is felesége , gyereke, nem állhat neki a nagy erejével a gyengébbeket püfölni.

És igen lehet erőben győzött, és most hajtja az igazát, de aki itt férfiként viselkedett, az a nevelőapa.

Ő felvállalta, hogy tévedett, pedig ő is magyarázkodhatna, takarózhatna az öcsi sunyiságával.

Ez férfias, nem az ököl.

2014. júl. 21. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!