Egyéb humánus módszerek cumi leszoktatására?
9-es, könnyű azt mondani. Vannak olyan kisbabák, akik sokat sírnak, és a cumi nagy segítség, hogy pl. el tudjanak aludni máshol is, nem csak cicin. Én is cumiellenes voltam egész addig, amíg 6 hetes nem lett az első babám, és a sok sírástól már teljesen kivolt az egész család. Végül kipróbáltuk a cumit, és hihetetlen változást hozott.
A második babámnál is próbáltam minél tovább kihúzni cumi nélkül, de hiába volt rengeteget kézben, cicin, mégis sokat sírt és nála már a 2 éves nagytesót is be kellett kalkulálni. Ha a naggyal kellett foglalkoznom, nem cipelhettem állandóan kézben vagy hordozókendőben a kicsit. Úgyhogy neki is pár hetes korában vettünk cumit, anélkül sokkal nehezebb lett volna minden.
Ha szembeállítjuk a cumi előnyeit az első 1-2 évben azzal, hogy esetleg nem lesz könnyű leszoktatni róla a gyereket, én még mindig azt mondom, hogy a cumi javára billen a mérleg. Legalábbis nálunk maximálisan így volt. Persze biztosan vannak olyan babák, akiknek nincs rá szüksége, de az enyémek nem ebbe a kategóriába tartoztak.
12-es, nagyon sarkítod a dolgokat. Először is nem egy kis kényelmetlenségről van szó általában. Másodszor, elég ritka az olyan 4-5 éves, akiről írsz. A legtöbb kisgyerek 2-3 éves korára különösebb nehézség nélkül, pár nap alatt leszokik a cumiról. Harmadszor, az ujjszopás semmivel sem higiénikusabb, mint a cumizás, sőt. És a fogakat még jobban el tudja deformálni. És az ujj mindig kéznél van :), míg a cumizást lehet korlátozni (pl. csak alváshoz kapja meg).
A kérdező egyébként sem kioktatást kért, hogy mit kellett volna másképp csinálnia a múltban, hanem tanácsot, hogy most mit tegyen.
Kedves kérdező! Én azért azt mondanám, ha már így alakult a helyzet, ne parázz rá ennyire! Nem dől össze a világ, ha még cumizik a kisfiad, ne éreztesd vele, hogy ez a téma téged ennyire foglalkoztat. Ha adódik egy jó helyzet, amikor le lehetne róla szoktatni, légy okos és ha egyszer belekezdtetek, ne forduljatok vissza semmi áron! Amíg nincs ilyen, ha nem muszáj, ne hozd fel ezt a témát neki. Csak lazán, könnyedén!
11-es
Köszönöm szépen az összes választ! Utolsónak különösen!:) Sok mindenben egyetértünk, és ha eljön a idő, következetes leszek.
Kedves 12-es, az oviban csak alváshoz engedik a cumit, napközben nem lehet nála, itthon pedig (úgy látom) az ott felgyülemlett feszültséget vezeti le a cumi segítségével.
Vannak dolgok, amihez makacsul ragaszkodok. Például, hogy bilizés után mindig kezet kell mosni.
De vannak olyan dolgok, amik a gyerek habitusától függenek. Ilyen a cumizás, de a szobatisztaság elérése is.
A saját (vagy a szomszédnéni) elképzelését erőltetni nem szabad. Mert vannak szótfogadó gyerekek és vannak, akik dacból csak azért sem. Különösen akkor, ha látják, hogy neked ez mennyire fontos.
Szóval a cumizással kapcsolatban én is azt mondtam mindig a feleségemnek, hogy ne erőltesse, hagyja a gyerekre.
A cumizás megnyugtatja a gyereket. Inkább cumizzon 2 hónappal tovább, mintsem még nyugtalanabb, nyűgösebb legyen, az amúgy is nehéz dackorszakban. Meg kell érnie a gyereknek erre, és azt is lehet éreztetni, hogy az ő döntése lesz.
Nálunk a feleségem nagyon erőltette, mert az oviba való beíratásnál ráijesztettek az óvónők, hogy cumizni nem lehet. Emiatt már az ovi előtt fél évvel próbálkozott különféle praktikákkal, de nem sikerült. Én egyszer hintázás közben beszélgettem egy nagyot eről a fiammal, jelezve neki azt is, hogy majd ha úgy gondolja, hogy nincs többé rá szüksége, akkor tegye az íróasztalom sarkára, oda, ahova a megragasztandó kisautókat is szokta tenni.
A sors úgy hozta, hogy éppen a csekkeket rendezgettem az íróasztalnál, amikor a cumival a kezében besettenkedett a dolgozószobámba, és közölte, hogy már nem kell a cumi, holnaptól úgyis ovis lesz és nem használhatja.
Nagy cuppanós puszit nyomtam a homlokára és azt mondtam, miközben a térdemre felültettem, hogy "igen, te már ovis nagy fiú vagy holnaptól".
A cumit egy átlátszó fedeles pohárba tettem és otthagytam az asztalon. Aztán, mivel a cumiellenőrzések ritkultak, betettem a szekrénybe, de ha igényli, előveszem és megmutatom neki, hogy még megvan. Másra nincs szükség, de kéthavonta egyszer eszébe jut, megnézi, és megnyugodva, örömmel konstatálja, hogy még mindig megvan.
Kedves kérdező, vannak dolgok, amik nálatok másképpen alakultak, betegség stb. ezért ne érezd lemaradva magad, vagy a gyereket. Mivel a cumi a gyerek saját személyes tárgya, én úgy gondolom, hogy a gyereknek kell diszponálni felette. Egy durva hasonlattal élve, a gyerek ne foglalkozzon a pénztárcámmal, mobilommal, stb. mert ezek az én személyes tárgyaim, én mondom meg, hogy hol tartom, mi történjék vele, én használom. A cumi az ő személyes tárgya, ő használja, ő tegye oda ahova akarja (természetesen a higiénés és a lakótér adta lehetőségeken belül), ő dönthet a sorsáról. Én ezekben a dolgokban megengedő vagyok, határozza meg ő, hogy melyik polcra tesszük a kisautókat, és melyik fiókba kerüljenek a zoknijai. [De akkor persze rendesen, mindig ugyanoda pakolja őket. És ha meggondolja magát, vagy mert már nőtt, és eléri a következő fiókot is, akkor megbeszélhetjük, és átrendezhetjük a dolgokat.]
És emellett nagyon szigorúan számonkérem azokat a dolgokat, amik már nem az ő, hanem az én döntési területem, vagy a család szokásjoga.
Hogy amikor felkelünk, akkor pizsamában nem játszunk, előbb WC-zünk, mosakodunk, átöltözünk, és csak utána lehet játszani. Vagy segíteni kell a terítésben. Legalább a szalvétákat válassza ki ő, hajtsa ketté, és készítse oda mindenkinek. Vagy evés csak az étkezőben van, és nem lehet bárhol morzsázni.
Sok gyakorikérdésre író szülő azt írja, hogy a gyerek az oviban (bölcsiben) áldott jó gyerek, otthon ellenben igen sokat rosszalkodik. Nos mindez azért van, mert otthon nincsenek szabályok, nincsenek keretek, amikhez igazodni lehetne (mint az oviban).
De a keretek mellett, már ebben a kis korban is meg kell adni számára a választás, vagy a döntés lehetőségét olyan dolgokban, ami az ő kompetenciája. És szerintem a cumi ilyen...
Tapasztaltam, hogy a gyerek a cumizás által higgad le, ha sérelem éri. A cumizás megnyugtatja. Gyorsabban szopja a cumit, ha a Kisvakondot megkergetik a rajzfilmben. Szóval meg kell tanulnia előbb a konfliktusokat kezelni, mielőtt a cumizást abbahagyja. Különben, nyűgös, dühös, indulatait az adott pillanatban kezelni nem tudó kisgyerek lesz belőle egy ideig, cumi nélkül. Majd, ha a konfliktus kezelést megtanulja - hogy a dolgokat szépen kell megbeszélni, és nem hisztivel reagálni, stb. - akkor magától el fogja hagyni a cumit, mert már nem lesz funkciója...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!