Mi a véleményetek arról, hogy egy 4,5 éves gyermek olvas?
Én ötévesen tanultam meg olvasni, mert én is akartam könyveket forgatni, mint a bátyám, és első osztályban az olvasás órákon a hátsó padba ültettek, mert mindenkinek segíteni akartam (meg hát a "haladjunk már" szellemében). Viszont nagycsoportos ovisként én olvastam fel a többieknek délutáni alvás előtt, azt értékelték az óvónénik. Tanítónénik nem örültek, hogy fejlettebb vagyok a többieknél, és ahelyett, hogy feladatokkal lekötöttek volna, leszidtak és utáltak. Nem volt valami jó. A szüleimre meg irigykedtek, hogy hogy tudták a gyereket így megtanítani olvasni. És senki nem hitte el, hogy magamtól tanultam meg.
amúgy elég valószínű, hogy olvasott lesz a gyerek, de én pl. számolni nem tudok. Még számológéppel is rettegek számolni, béna vagyok. Meg hosszú ideig nem tudtam figyelni iskolában, mindig volt valami izgibb elfoglaltság (általában olvastam valami mást) - gimnáziumban és főiskolán. Általánosban még odafigyeltem.
Attól még közel sem biztos, hogy zseni lesz.Az ismerősöm kislánya is olvasott 5 évesen és rengeteg baj volt vele az iskolában.Most nyolcadikos és teljesen középszerű gyerek.
Viszont hiperaktív.Mindenbe belekap és rögtön meg is unja.
Sok dologtól dügg..ennyi idős korára szinte minden gyek meg tud tanulni, olvasni, ha akar.. És ezen van. A hangsúly..
Mert ennyi idős korra még nem alakul ki vagyis éppen alakul az, hogy x ideig tudjon a gyerek egy dologra koncentrálni..ilyenkor még csak azt tanulja meg amit akar, vagvy ami nagyon erőltetnek, tehát nem mindegy hogyan tanult meg olvasni a gyerek..
A környezetemben ez teljesen általános..
De abgyerekkorombannis az volt..
Én amikor oviba mentem (késve, már 4 voltam) nyomtattan tudtam olvasni írni, mire suliba mentem az írott betűk jőrészét is tudtam.. Mert nyúztama szüleimet.... Tudáséhes voltam..) oviba kicst több, mint 1,5 évet jártam...
Tehát sztem nincs ezzel baj, ha tényleg a gyerek kívániságának megfelelően oktatja a szülő, de nem többet..
Elnyomni nem szabad a tudásvágyat bennük
Ha saját érdeklődésből tanult meg olvasni, akkor "kis tehetségnek" is nevezhető, de kellene egy ilyen irányú vizsgálatot végezni, és egy Tehetséggondozó pontot keresni neki.
Sok mindentől függhet, hogy a továbbiakban is kimagasló teljesítményt fog e mutatni a korosztályához képest, és gyorsabb ütemben fejlődik e tovább akár más területen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!