Mi a véleményetek arról, hogy egy 4,5 éves gyermek olvas?
Ha azert tud olvasni, mert érdekelte a dolog es o akarta megtanulni: szuper.
Ha anyuka/apuka csodagyerek nem tervezte nevelni: szörnyű.
A mi baráti körünkben is van két ilyen kisgyerek (egyikük már 3,5 évesen már olvasott, így 5 évesen jobban olvasott sok felnőttnél :). Mindketten maguktól tanulták meg, nagyon érdekelte őket, a szüleik csak válaszolgattak a „milyen betű az?” típusú kérdésekre.
Nyilvánvalóan értelmes gyerekek, azonban más téren van velük gond (érdkes, mindketten kicsit antiszociálisak), és elsőben ők is eléggé unták és zavarták az olvasásórát.
Ami még érdekes szempont: nem szerencsés, ha egy gyerek túl korán bármit el tud olvasni, nem lehet egy újságot elölhagyni, mert a sok rémséget/ostobaságot/reklámot is elolvassa, és ahhoz viszont még kicsi egy 4,5 éves, hogy elmagyarázd neki ezeket a dolgokat.
Én óvodás koromban tanultam meg olvasni, mert érdekelt, egyfolytában nyúztam anyuékat, hogy melyik betű micsoda. Azt hiszem, nagybetűvel a nevemet is le tudtam írni, mire iskolába kerültem. Ehhez képest nem unatkoztam az iskolában, nagyon sok önbizalmat adott, hogy én ügyesebb vagyok a többieknél. A tanárokat sem zavarta, hogy én előrébb vagyok a többi gyereknél. Visszahúzódó, csendes, jó magaviseletű gyerek voltam, nem voltak problémáim a beilleszkedéssel. És még nagyon sok minden volt, amit meg kellett tanulnom vagy csiszolgatnom, pl. folyó írás, hangos olvasás. A mai napig imádok olvasni.
Tehát a véleményem: az olvasással nincs gond (amúgy ovisan nem olvastam nem nekem való dolgokat). Hogy lesz-e gond az iskolában, unatkozni fog-e, az más kérdés, személyiségfüggő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!