Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Diagnózis: Pervazív fejlődési...

Diagnózis: Pervazív fejlődési zavar. Miért várja mindenki az autizmus diagnózist?

Figyelt kérdés
2 éves fiam a fenti diagnózist kapta,azóta sokat olvasok az autizmusról és mindenhol azt olvasom hogy alig várják a szülők a diagnózist.Miért van ez?Én nem vártam sőt azt szeretném ha az 1 év múlva lévő felül vizsgálaton,eltörölnék a fiamról ezt a diagnózist!!!

2014. ápr. 3. 19:59
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Ki vizsgálta a koraiban? A leírtak alapján én nem tartom ezt indokoltnak. Mivel magyarázták a diagnózist?

2 évesen nem kell még beszélni! 3 éves kor fölött van a megkésett beszédfejlődés kritériuma.

A hiperaktivitás és figyelemzavar szintén nem tartozik ebbe a kategóriába, bár valóban vegyülhet autival is. Önmagában a sorba rakás kevés.

Szociális reciprocitás milyen? Nem verbális kommunikáció?

Nagyon korán kapott bélyeget, én azt hittem, hogy markáns tünetei vannak. Ez kevés szerintem, de persze én nem láttam a gyereket. Hány alkalommal látták?

2014. ápr. 4. 23:20
 12/18 anonim ***** válasza:

Mennyit és milyen szerepjátékot játszik? Kortársaival milyen a kapcsolata?

Kommunikál veled (nem beszédben)? Hogyan hozza tudomásodra, hogy éhes vagy szomjas vagy hogy szeretne egy játékot?

2014. ápr. 5. 07:09
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó vagyok, most olvasom, hogy még csak 2 éves. Nálunk a családban van több gyerek is, aki 2 évesen nem beszélt, már iskolások és tökéletesen jól vannak. Az én egyik fiam is sorrendbe rakott dolgokat, ő is jól van.

2 évesen meg még nem kell másokkal együtt játszani és a szerepjáték is inkább 3 éves korban kezdődik.

Másik fiam szintén pervazív zavart kapott, 3 éves volt akkor, azóta fél év telt el, sajnos autizmus lesz belőle úgy tűnik, de neki sokkal több tünete van, mint amiket te leírtál.

Eredeti kérdésedre válaszolva: sokan azért várják a diagnózist, mert így választ kapnak arra, hogy mit miért csinál úgy ahogy a gyerek és hogy a hagyományos nevelési módszerek nála miért nem működnek. Amikor egy gyerekről kiderül, hogy mi a baja, onnantól kezdve el kell indulnia egy elfogadási folyamatnak és csak akkor tudod elkezdeni a gyereket úgy kezelni, nevelni, fejleszteni, ahogy az számára megfelelő. Te még nem vagy benne ebben a folyamatban és drukkolok, hogy ne is kerülj bele!

2014. ápr. 5. 08:25
 14/18 A kérdező kommentje:

3 napos volt a kivizsgálás személyesen nem is ezt mondták hanem hogy figyelemzavaros és autisztukius(ami azt jelenti hogy nem zárnék ki az autizmust)postán jött a záró és ott meg már ez a diagnózis volt.Leesett az állam!!!!!!!!!!!Én se gondolom autistának a gyerek,tény hogy nehéz vele nagyon nehéz,együtt működés figyelem terén!!!!stbstb

De akkor se gondolom hogy auti ezért is írtam hogy remélem 1 év múlva ha kap fejlesztést akkor ezt ők is látják de közbe meg azzal ijesztgetnek hogy mivel 1x már kimondták a diagnózist azt vissza már nem vonják,(mert ugye az autizmus nem múlik el)szerintem tök jól kommunikál mármint én megértem mert több olyan szót használ amit csak én tudom hogy az mit jelent sokat mutogat és ugye én ezt már mind megtanultam.Szerepjáték:teát tölt egy pohárba koccintunk megisszuk utána mind akinek jól esett felsóhajt.Szokta etetni a plussöket,ill ő maga is eljátsza hogy eszik a játék tányérból a játék kanállal.Gyerekek társaságát keresi de nem velük játszik.Nekik se néz a szemük csak 1-2 mp mint nekem.

2014. ápr. 6. 12:32
 15/18 A kérdező kommentje:
JAh meg folyton szökik itthon is zárni kell minden ajtót mert különben kimegy az utcára ha játszóra megyünk szintén jobban érdekli hogy elmehessen mint a csúszda hinta.Itthon az udvarba van minden(hinta,csúszda,homokozó)de ő csak megy körbe körbe a ház körül.Nem tudunk vele sehova menni mert vagy szökik vagy ha szeretnénk étterembe menni nem bírja hogy ülni kell enni nem akar,ha elengedem az asztaltól szintén szökik,állatkertbe hiába mondtuk hogy nem szabad erre vagy arra menni,állatokat nem nézi babakocsiba feszeng.Szóval a viselkedése nem egyszerű.Bölcsibe jár ott viszont dicsérik,azt csinálja amit a többi gyerek ott eszik nem áll fel az asztaltól,nagyon szeretik őt.És ő is imád járni.Nem volt beszoktatás.Ilyesmi dolgok miatt vittem el a koraiba,de lassan azt érzem hogy bánom!!!:-((((((((
2014. ápr. 6. 12:39
 16/18 anonim ***** válasza:
68%

Nézd, továbbra sem láttam a gyereket így nehéz bármit mondani. Ki vizsgálta a koraiban? Értett az autizmushoz? Nálunk is gyanú van, de nagyon óvatosak ezzel, mert sok minden változik még ebben a korban. Nekem a auti szakértő azt mondta, hogy nagyon kicsi még 2 évesen. Már lassan egy éve járunk és még nincs diagnózis az ellentétes tünetek miatt.

Az eljárás nagyon ocsmány volt veletek. Egyrészt ilyen komoly dolgot mindig szóban kell közölni először a szülővel szépen finoman, de határozottan, figyelni arra, hogy a szülőnél ez komoly sokkot, gyászreakciót okozhat. Pszichológus vagyok, nekem is olykor rossz hírt kell közölnöm, de ezt nagyon kíméletesen igyekszem tenni, akár több alkalmat rászánva.

Az autizmushoz kell a 3 terület (szociális, kommunikáció, viselkedéses) érintettsége. A szakvéleményben ennek a kifejtése megvan?

Én biztosan bemennék személyesen és ezt átbeszélném. Jobb inkább egy diagnózissal várni, amíg differenciálódnak az okok, mint kiadni egy bélyeget, ami miatt a gyerek intézményváltásra is kényszerülhet, a szülő pedig segítség hiányában összeroppan.

A szemkontaktus zavar a figyelemhiányos kórképeknél is fenn áll. 2 évesen nem kell a társakkal együtt játszani. A szófogadatlanság is a korral jár, illetve lehet alkati is.

Ez még mind kevés, nagyon kevés. Persze lehet auti, én ezt nem zárhatom ki ránézés nélkül. 2 évesen viszont nagyon markáns, differenciált tünetekre lehet ezt kiadni. Én elvinném a Vadaskertbe egy vizsgálatra. Ha ők is ezt mondják függetlenül, akkor el lehet hinni a diagnózist.

2014. ápr. 6. 13:55
 17/18 anonim válasza:
Kedves kérdező! Merre jutottatok végül? Kisfiam 3 éves és amiket írtál azt mintha rólunk írtad volna..
2017. júl. 8. 04:14
 18/18 anonim ***** válasza:
Ezt a kerdest mintha csak en irtam volna ki. Detto ugyanez a tortenet nalunk is. Nalunk a felulvizsgalaton NEM vettek le a pervaziv zavar kodot, bar elozo evben azt mondtak, hogy 1 ev mulva akar le is vehetik. A felulvizsgalaton nem is ertette a holgy, hogy mit szeretnek, mert pervaziv zavar kodot csak gyermekpszichiater veheti le, es felulvizsgalatkor csak iq teszt es gyogypedagogiai vizsgalat van. Vegul gyerekpszichiater vette le rola a kodot.
2021. júl. 10. 17:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!