Mihez kezdjek vele?

Figyelt kérdés
Kisfiam öt éves, okos kisfiú, de rettenetesen mozgékony, képtelen 10 percig megülni a fenekén. Sokszor sír, nagyon akaratos mostanában, egyszerűen mindent tízszer kell neki elmondanom. Az óvodában is panaszkodnak, hogy nem akar rajzolni, nem akarja az iskolára felkészítő feladatokat csinálni. Viszont nagyon szeret legózni, ezzel akár órákig is elépítget, és nagyon élénk a képzelete, mert mindig mást épít. Nem tudom, hogy mit csináljak vele, hogy ne legyen ennyire akaratos, és hogy egy kicsikét türelmesebb legyen? Próbálok vele itthon rajzolni, kreativoskodni, de minden csak 10-20 percre köti le. Már egyszerűen megörülök, mikor megyek érte az oviba, és kezdi a panaszkodást az óvónő, hogy már megint hisztizett sírt, stb. Mi csináljak, úgy érzem valamit elrontottam?
2014. márc. 29. 10:08
 1/6 piroska és a farkas ***** válasza:
100%
Nekem csak mint babysitter van tapasztalatom erről. Egyszer fél évig voltam - ott lakással, sokszor hetekre a szülők nélkül - egy 5 éves fiúcska babysittere, ő reggel fél6 -kor kelt, és éjjel fél11-ig úgy volt fönt, hogy a köztes időben szinte csak enni ült le. nem akart rajzolni sem, de kiderült, hogy pl szívesen vágja ki amiket én rajzolok. Úgyhogy én pl a rajzolást nem is erőltettem. Teljesen normális fiúcska volt egyébként, okos, érzelmileg intelligens, stb. Az, hogy nálatok a legózás az ami őt ezek szerint kikapcsolja, megnyugtatja, szerintem nagyon jó, hiszen azért az összetett agymunkát igényel egy kisgyerektől. Egyszóval én hagynám, illetve megpróbálnék vele " feladatozni", de szándékosan nem erőltetném tovább annál, mint amit ő bír-igényel. Szép fokozatosan próbálnél kompromisszumokat kötni, nekem erre szükségem volt akkor, mert ott volt a 2 éves kishúga is, totálisan eltérő alkattal, és néha össze kellett hangolnom az együttléteket ugye :)
2014. márc. 29. 10:47
 2/6 anonim válasza:
48%
5 éves gyereknél teljesen természetes, ha egy dolog 10-20 percre köti le. Még az első osztályos gyereknek is 15-20 perc után szüksége van szünetre. Ha ezt az óvónőtök nem tudja, akkor az ő képesítésében vannak hiányok, nem pedig a kicsi fiaddal van a baj.
2014. márc. 29. 10:51
 3/6 anonim ***** válasza:

Mindkét válaszolóval egyetértek. Találd meg azt, ami őt leköti, ha a rajzolás nem érdekli, akkor papírvágás, ragasztás, festés vagy bármi más, amivel felkelted az érdeklődését.

5 évesen normális egyébként, hogy nem akar megülni az asztalnál, majd fog ez változni, én nem aggódnék ezen. Az óvónőknek is ezt tudniuk kell. Az én 5 évesen csoportjában is sokan vannak, akik egyáltalán nem ülnek le rajzolni, még sosem szóltak emiatt az óvónők senkinek, mert tudják, hogy ez normális.

2014. márc. 29. 10:59
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Sajnos a mi óvónénijeinek nem ennyire jó hozzá állásúak, szerintük egy ennyi idős gyereknek, már szépen kell tudnia rajzolni, a sulira felkészítő feladatokat, pontosan szépen csinálni. Bevallom látom, hogy csúnyábban rajzol mint a többiek a csoportban, viszont nagyon hamar tanul verseket, meséket, és senki sem születik Picassónak, van aki szépen rajzol felnőttként is, de van aki meg nem, és nem tudom, hogyan vergődjünk zöld ágra, félek, hogy a sok erőltetéstől, még az a kicsi kedve is elmegy ami van neki.
2014. márc. 29. 11:21
 5/6 anonim ***** válasza:
Esetleg próbálkozz olyan kézműveskedéssel, ami hasonlít a legohoz. pl: modellkészítés/ragasztás. Vannak egyszerűbb, kicsiknek való modellek is. Rajzolásban meg olyan témákkal próbálkozz, ami őt érdekli, pl. ha legobol mindig autót épít, akkor vegyél neki Verdás foglalkoztató füzetet. Ösztönözheted rajzolásra azzal is, hogy rajzoljatok ajándékot egy általa szeretett személynek (pl. nagyi szülinapjára) és az illetővel beszéld meg hogy különösen örüljön majd a műnek és nagyon dicsérje meg. Ha pedig nem tanul meg rajzolni, ne aggódj, én máig kimegyek a vonalból (nálam ezen lovagoltak oviban) és van 2 komoly diplomám (nyilván nem rajzból:P).
2014. márc. 29. 13:13
 6/6 anonim ***** válasza:

Talán éppen azért hisztizik, sír az oviban, mert olyan elvárásokat támasztanak vele szemben, amiket nem tud/akar teljesíteni, és nincs elég sikerélménye. Szerintem otthon próbáld ezt kompenzálni, sokat dicsérni, ha valamit ügyesen csinál, és minél nagyobb teret adni az érdeklődésének. Lehet, hogy több kedve lenne a rajzoláshoz, ha vennél neki többféle új rajzeszközt, érdeklődésének megfelelő kifestőt, foglalkoztatót (még jobb, ha ő választhatja ki ezeket a boltban, vagy nyomtattok a netről). Én nem erőltetném, amihez nincs kedve, épp elég neki az óvónőkkel megküzdeni...

Ha panaszkodik az óvónő, kérd meg, hogy ne a fiad előtt tegye.

2014. ápr. 3. 14:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!