A figyelemzavar kinőlhető megfelelő kezeléssel? Mire számítsak az iskolában?
Kisfiam 5,5 éves, óvodás. Szeptembertől nem megy még iskolába, csak jövőre. Az óvónője szerint figyelemzavaros, mert közös foglalkozás közben (pl. verstanulás) izeg-mozog, nem mindig csinálja, amit kell. Ha szólnak hozzá, olyan, mintha nem figyelne(itthon is néha).
Voltunk nevelési tanácsadóban, én vittem el, mert kíváncsi voltam. Ott az jött ki, hogy koránál majdnem egy évvel magasabb az iq-ja, nagyon jó matematikai képességei vannak, szóval okos gyerek (nyomtatott betűkkel ír, olvas, jó természetű, könnyen barátkozó, nyitott gyerek), de az idegrendszere még nem elég feljlett, hogy sokáig egy dologra koncentráljon. Egyelőre az óvodában jár feljesztőcsoportba, és itthon foglalkozom vele, de szeptembertől a nevelési tanácsadó által felajánlott 2 feljesztésre is el akarom vinni.
Egyszóval papírom még nincs róla, hogy figylemzavaros, de az óvónő szerint az. Mire számíthatunk így az iskolában? Mikorra nőlhető ki, ha kinőlhető ez egyáltalán?
Te nem az én gyerekemről beszélsz véletlenül? :) Nálunk ugyanez a helyzet, bár a lányom fél évvel fiatalabb. Oviban még csak-csak rendben van, de különórákon egyáltalán nem érdekli, hogy mit kell csinálni... Alig várja, hogy vége legyen. Le is csarélem a különórát fejlesztő tornára, most keresek megfelelő helyet. Ezenkívül önfejű, dacos és makacs a végtelenségig. Mindenki azt hiszi, hogy ez az én nevelésem hibája, egyedül én tudom, hogy nem... Mert igenis következetes vagyok, szerintem következetesebb, mint a legtöbb szülő.
Szerintem ők később érnek ebből a szempontból. Bár nekem nincs róla a papírom, de az én gyerekemnek is észrevehetően fejlettebbek az anyanyelvi és a matematikai készégei, mint a kortársainak átlagban.
A férjem is intelligens de különc ember. Szerintem ezt örökölte a gyerek. A férjem első osztályban állítólag (eddig, érdekes, nem dicsekedtek ezzel) állandóan a folyosón volt büntiben (mégis legjobb tanuló volt). Másodikban már nem volt semmi gond. Nekem ebből az a gyanúm, hogy a lányom is egy évvel később fogja kezdeni az iskolát. Ami nagy kár egyébként, mert az értelmi képességei már most meglennének hozzá. De sajnos az iskolarendszer nem toleráns, én meg nem akarom, hogy kínlódjon.
Milyen fejlesztésre fogtok járni? Hogy tudod megoldani, hogy elvidd? Dolgozol?
Mi Ayres terápiára járunk, TSMT-re is jár majd szeptembertől. Mint írtam, nálunk még semmit nem mondtak ki, csak az óvónő szerint lesz az (fiatal óvónő, sok tapasztalata nincs, de ettől még lehet igaza), így jobb félni, mint megijedni alapon vittem szakmberhez.
A fiam egyébként nem különösebben dacos, nála az akaraterő főleg abban nyilvánul meg, hogy tornán/úszáson ha valami nem megy, addig küzd, amíg sikerül neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!