Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A figyelemzavar kinőlhető...

A figyelemzavar kinőlhető megfelelő kezeléssel? Mire számítsak az iskolában?

Figyelt kérdés

Kisfiam 5,5 éves, óvodás. Szeptembertől nem megy még iskolába, csak jövőre. Az óvónője szerint figyelemzavaros, mert közös foglalkozás közben (pl. verstanulás) izeg-mozog, nem mindig csinálja, amit kell. Ha szólnak hozzá, olyan, mintha nem figyelne(itthon is néha).

Voltunk nevelési tanácsadóban, én vittem el, mert kíváncsi voltam. Ott az jött ki, hogy koránál majdnem egy évvel magasabb az iq-ja, nagyon jó matematikai képességei vannak, szóval okos gyerek (nyomtatott betűkkel ír, olvas, jó természetű, könnyen barátkozó, nyitott gyerek), de az idegrendszere még nem elég feljlett, hogy sokáig egy dologra koncentráljon. Egyelőre az óvodában jár feljesztőcsoportba, és itthon foglalkozom vele, de szeptembertől a nevelési tanácsadó által felajánlott 2 feljesztésre is el akarom vinni.

Egyszóval papírom még nincs róla, hogy figylemzavaros, de az óvónő szerint az. Mire számíthatunk így az iskolában? Mikorra nőlhető ki, ha kinőlhető ez egyáltalán?

2014. márc. 22. 12:44
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%
Nem NŐLHETŐ. Nőhető.
2014. márc. 22. 12:59
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Tanító vagyok. Ne félj kinőhető. Ha jó elsős tanítót fogtok ki, aki minél több részre, minél több módszerrel szét darabolja az órát, akkor semmi problémát nem fog ez neki jelenteni, mert fenntartható az érdeklődése. A fejlesztéseknek, és hogy foglalkozol vele meg lesz a hatása. Én a helyedben majd beszélnék a tanító nénivel is. Mivel jó a gondolkodása, lehet plusz feladatokkal is le kell majd kötni, valószínű, azért nem figyel az oviba ,mert ő már tudja és nincs türelme bevárni a lassabbakat. Hosszú évek alatt kinőhető, rendszeres foglalkozással egyre jobban kitolható az idő, amíg egy dologra tud koncentrálni. Ne aggódj első osztályba kerüléskor a gyerekek nem igazán bírnak 45 percet koncentrálni, de év végére ez nem okoz nekik gondot. Viszont mivel ír-olvas az nem szerencsés, mert biztos, hogy unatkozni fog első osztályban, de egy jó tanító nő sokat segíthet neki érdekes feladatokkal. :D Remélem tudtam segíteni és megnyugodtál kicsit.
2014. márc. 22. 13:04
 3/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm első válaszoló, nálunk így mondják. A kérdésre is tudsz válaszolni?
2014. márc. 22. 13:06
 4/16 A kérdező kommentje:

13:04-es válaszoló, nagyon köszönöm. Az ír-olvas az úgy igaz, hogy nagy nyomtatott betűkkel, és lassan olvas ki szavakat. Nem mi tanítjuk, az oviban tanulják el egymástól.

Mégegyszer köszön a válaszodat, megnyugtatott.

2014. márc. 22. 13:09
 5/16 anonim ***** válasza:

Ha figyelemzavar, akkor az nem nőhető ki, bármilyen is a tanító néni.

gyógypedagógus

2014. márc. 22. 19:16
 6/16 A kérdező kommentje:

[link]

[link]

Köszönöm a válaszokat, találtam pár cikket a témában, hátha valakit érdekel.

Reménykedem, hogy nálunk nem ez lesz végül a diagnózis, mert a tünetek közül a legtöbb nem igaz a fiamra.

2014. márc. 22. 21:11
 7/16 A kérdező kommentje:

A tanítónő és gyógypedagógus válaszadóktól kérdezem, ha a fiam képes 40-50 percet foglalkozni elmélyülten rajzolással, lego-zással, vonatozással, mesehallgatással (van, hogy még többet is), az belefér egy figyelemzavaros gyereknél? Nem csak az nem köti le esetleg az óvodában, ami nem érdekli?

Néptáncol is 1,5 éve, végigcsinálja az egyórás foglalkozásokat, koreográfiát tanul be (színházban is fellépett), ott 'nem lóg ki a sorból', mindig dícsérik.

2014. márc. 22. 21:16
 8/16 anonim ***** válasza:

Figyelemzavar nem nőhető ki, de fejleszthető a feladathelyzetben maradás és a kitartás is. Abszolút belefér, hogy azoknál a dolgoknál hosszan tud figyelni, amik lekötik. Ez is jellemző erre az állapotra.

Alapozó torna, ayres terápia nagyon jó erre, már korábban is elkezdhettétek volna. A sport, zenetanulás szintén jó. A tanítónak is óriási szerepe lesz, mert nagyon sokat tud segíteni a fiadnak, pláne, ha van gyakorlata ebben a problémában. Ha viszont nem ért hozzá és értetlenkedik, akkor ártani is tud.

2014. márc. 23. 13:09
 9/16 A kérdező kommentje:
Ayres terápiára jár az oviba, néptáncol, úszik és ovistornára jár.
2014. márc. 23. 13:31
 10/16 anonim ***** válasza:
Ez így szerintem elég, mert túlterhelni sem kell. Az iskolában esetleg még heti egy gyógyped fejlesztést meg lehet próbálni, ahol gyakorolja az irányított figyelmet. Ha nagy a baj esetleg a suliban, akkor létezik gyógyszeres megoldás is, amitől nem kell megijedni, mert a hiperaktivitást és/vagy figyelemzavart valójában ezzel lehet jól kezelni, de ez legyen a legutolsó. Csak azért mondom, hogy van ilyen megoldás is, ha valamiért nagyon nehéz a dolga a suliban. (Fontos, hogy ne érje sok kudarc, mert az rosszabb sokkal, mint egy átmeneti gyógyszerszedés)
2014. márc. 23. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!