A Lányunk hiperaktív vagy/és figyelemzavaros lehet? Mikortól kell ezzel foglalkozni, az oviban azt mondják még kicsi, még érnek az idegek?
3,5 éves kislányom szept-ben kezdte az ovit, és hát nem tudom, elég fura, pörög, ha társaságban vagyunk "ráakaszkodik" olyan gyerekekre is, akik nem akarnak vele játszani, viháncol/dumál akkor is, mikor már ciki, és úgy néz ki, mintha ezzel akarná magára felhívni a figyelmet, az óvónők is mondták, hogy elég "szeles", de hát még kicsi...(??) Nekem is fura, látom a többi kislányt, nem ilyenek, idegesítő a viselkedése, alig bírom felöltöztetni, meg kell fogjam a kis arcát, és magam felé fordítani, hogy ide nézz a szemembe, és dugd a lábad, stb.
Csomószor van olyan is, hogy elkezd vmit mondani, és nem tudja a mondat felénél, hogy mit is akart, akkor elkezd hablatyolni, és nevetgélni, áh, nem tudom anya, és már szalad is tovább...Vagy hogy hozzámszól, és ismétli: Anya, anya, anya...5-6x is elismétli, de nem mond mást, vagy max. azt hogy nem tudom..:(
Ha kettesben vagyunk, akkor szót fogad nagyjából, bár dacol, de az más..De ha már akár az apja is itthon van, már idétlen, egyhuzamban dumál, nem érdekli, hogy tök értelmetlen, halandzsázik, ha meg más gyerekkel vagyunk, akkor kifejezetten kellemetlen, nem figyel arra amit a másik gyerek szeretne, csak hajtogatja a saját akaratát, 1-2 hete sír reggel, hogy nem akar az oviba menni, mert vele senki nem játszik, de ha így viselkedik, akkor nem is csodálom...pedig olyan kis édes, de tényleg nagyon furának látom én is mióta közösségbe jár. Az óvónők szerint beilleszkedik, de hát 1 óvónő hogy tud ennyi gyerekre figyelni, annyira nem vész, de nehéz a figyelmét fenntartani, pisit is csomószor addig húzza, hogy már becsorog, a dadus is mondja, hogy kaja közben is egyfolytában csacsog...
Mindent ezerszer kell elmondjak neki, mire 1x megcsinálja, nem is hallja amit mondok neki..:( abszolút nem tudok rá hatni, csak ha fenyegetőzök, vagy még akkor sem, tök fáradt vagyok már tőle...és hát meg vagyok ijedve eléggé, mit gondoltok?
köszönöm mindenki válaszát!
A Dél-Pesit fejl.házban voltunk mikor 2 éves lett, ugyanez miatt vittem oda, de nem találtak semmit.
és most megint érzem..nem hiszem, hogy az ösztönöm megcsalna...szóval biztos, hogy fogom vinni vhova
utolsó:
köszönöm a szakszerű választ!
Pszichológus szemmel sem volt szakszerű.. nagy a gubanc a fejekben a hiperaktivitás/figyelemzavarral kapcsolatban...
kezdve azzal, hogy ne nyugtatózzák. A Ritalin, ami az ADHD tüneteit enyhíti meg éppenséggel serkentőszer.
jaj, igen, bocsi, utána láttam hogy van még 1 válasz, és nem az utolsóra értettem a szakszerűt, hanem ha most jól néztem, a 10-es válaszolónak!!!
Hát szerencsére azért olyan nagy bajt nem sejtek, hogy gyógyszerezni kéne, meg sztem ilyen kicsiknél csak szélsőséges esetben alkalmazzák, inkább tanulási zavaroktól, és beilleszkedés zavartól félek, ezeket sztem, remélem lehet javítani, fejleszteni.
Nekem a fiam hiper. Nálunk is voltak az általad felsorolt jellemzőkből bőven.
Én elvittem egy magán vizsgálatra. Jobb is, mert tudjuk hogy merre induljunk. Azóta jár ayres terápiára, itthon van egy csomó eszköze, és nagyon sokat "nyugodott" azóta. :)
Hallgass a megérzésedre, ha úgy érzed, másként, idegesítően viselkedik, minél előbb kezdeni kell valamit. Nálunk is ez volt a helyzet, hiába jeleztem óvodapedagógusnak, később a tanítónőnek, elbagatelizálták a dolgot. Kezdettől rossz tanuló volt. Szétszórt, rendetlen, figyelmetlen, nehezen fegyelmezhető. Aztán ahogy nőtt, egyre nagyobb problémák lettek vele. Pszichológusnál is jártunk, ő sem talált semmit. Én végig éreztem, hogy nem olyan mint a többi. Sokszor szégyenkeztem a viselkedése miatt társaságban, de nem tudtam semmivel fegyelmezni, mintha nem is értette volna mit várok tőle. Aztán hetedikes korában jutottunk el olyan pszichológushoz és gyógypedagógushoz, akik megállapították, hogy kezeletlen hiperaktív és rejtett diszleksziás. (A mai napig felcserél betűket írásnál, és hangosan nagyon rosszul olvas, bár némán normális sebességgel.) Most vagyunk a kamaszkor derekán és nem is akarom leírni, milyen súlyos problémák vannak vele, lehet, hogy nevelőotthon lesz a vége...
Szóval ne hagyd hogy elbagatelizálják a dolgot, ha te úgy érzed baj van, mert csak egyre rosszabb és rosszabb lesz.
Köszönöm!
Kedves utolsó,
nagyon sajnálom, és kitartást kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!