Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ez lehet szerzett autizmus?

Ez lehet szerzett autizmus?

Figyelt kérdés

A bátyám autista, súlyosabb változat, ellátni nem tudja magát, illetve kommunikációs nehézségei vannak. Nagyon félek attól, hogy nekem is autista gyerekem lesz, mert látom anyukámon hogy teljesen kikészült az évek során :(

Úgy olvastam, hogy az autizmus lehet öröklött vagy szerzett. A családban nincs más, hasonló probléma, ahogy a pároméban sem. Viszont amikor anyukám terhes volt tesómmal, akkor apám egyszer úgy megütötte hogy hanyatt esett, elképzelhető, hogy akkor sérült meg a tesóm a hasában. Utána anyukám depressziós lett, az ereit vagdosta, talán az öngyilkosságot is fontolgatta, ezt nem nagyon tudom, mert nem szívesen beszél erről. Amikor elfolyt a magzatvize, akkor is nagyon nagyon sok idő (több óra) múlva került csak kórházba, az orvosok később azt mondták hogy a légszomj miatt is károsodhatott a testvérem agya.

Ezek alapján elképzelhető hogy szerzett autizmusról beszélünk? Esetleg van erre valami genetikai vizsgálat, amiből kideríthető, hogy ha öröklött, akkor én tovább örökíteném-e?

2013. okt. 2. 20:30
 1/5 anonim ***** válasza:

én nem hallottam szerzett és öröklött autizmusról.

azt írod a bátyád súlyos autista, akkor valószínűsítem, hogy értelmi fogyatékos is, sajnos ez a két dolog gyakran jár együtt, de amiről te írsz, a terhesség, a szülés körülmények, stb az az értelmi fogyatékosság.

autizmusról még nagyon keveset tudonk, az biztos, hogy családon belül halmozódhat, erre nekem is felhívták a figyelmemet, de mivel ez nem betegség, így genetikai vizsgálaton se tudják kiszűrni. arról nem is beszélve, hogy ha szülés előtt fertőzés kapott vagy oxigénhiányosan született (ezek ugye az értelmi fogyatékosságért felelősek) akkor az szintén nem genetika, tehát megintcsak nincs mit kiszűrni.

persze nem lebeszéllek a vizsgálatról, hisz az jó dolog, menj csak el, de ezekre készülj fel!

2013. okt. 2. 22:13
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekem második kislányom autista, a másik három gyermekem pedig okos értelmes, nagy a családunk, tanult emberek anyukámék 11 voltak testvérek és rengeteg unokatestvérem lett, illetve nekik is több gyermekük, és már nekik is vannak bőven gyermekeik, senkinél nem áll fen autizmus, férjemék családjában is tanult okos emberek vannak, ők sincsenek kevesen! :) apukám ügyvéd, a testvére jogász a másik testvére pedig orvos, a gyermekeik is egyetemet végeztek és már nekik is vannak kitűnő tanuló gyermekeik! Azaz a mi családunkba egyedül az én kislányom autista!

Okát nem lehet tudni, hogy mért alakul ki, nálunk biztos, hogy nem genetikai eredetű. Engem például a terhességem korai szakaszában autóbaleset miatt altatásban műtöttek meg, kétszer röntgeneztek egy nap pár óra eltéréssel, a hasamra nem tettek védőt, mivel még nem tudtam, hogy babás vagyok, utána hosszú ideig fájdalomcsillapítót szedtem. A 12.heti ultrahangon pedig 3.5 tarkóredő értéket mértek gyanított kromoszóma rendellenesség miatt veszélyeztetett terhes lettem. Később derült ki az autizmus. Nem tudom mi összefüggés van közte ha van egyáltalán.

2013. okt. 3. 07:58
 3/5 anonim ***** válasza:

Az autizmus a tudomány mai állása szerint a terhesség első trimeszterében alakul ki. Egy bizonyos génkombináció esetén, valamely még ezidáig nem ismert külső ok hatására. A hajlamosító genetikai kombináció lehet örökletes, vagy kialakulhat egyedileg génmutáció által is.

A külső környezeti kiváltó hatásként a stresszt is "meggyanúsították" már, illetve az oxigén hiányt is, de az inkább az értelmi fogyatékért "felelős".

Elképzelhető, hogy te is rendelkezel a hajlamosító génkombinációval, csak nálad nem váltotta ki az a bizonyos ismeretlen külső ok az autizmust. Azonban annak az esélye nagyon kicsi, hogy a te gyermeked is autista legyen. Ezt a génkombinációt manapság már ki lehet mutatni, ha van rá 6-7 számjegyű összeged.

48/F érintett szülő

2013. okt. 3. 10:20
 4/5 anonim ***** válasza:
53%

Szintén érintett szülőként én sem tudok szerzett autizmusról, egyértelműen a genetikai okokat teszik felelőssé, ami nem feltétlenül jelent öröklődést (bár rengeteg családi halmozódásról tudunk), de lehet a szülői génkombinációk "szerencsétlen" együttállása is az ok.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az autizmus egy spektrum, tehát vannak magasan funkcionáló autisták is, köztük egyetemi professzorok.

A testvéred esetében azonban mentális retardáció is fennáll, ami viszont lehet szerzett. Én is tudok olyan autistáról, aki egyben születési sérült is, és emiatt önellátásra képtelen még felnőttként is, de valószínűleg nem az autizmusa, hanem a születési sérülés miatt. Hiszen olyan autistákat is ismerek, akik teljesen önellátók, családosok, diplomások, teljesen hétköznapi, átlagos életet élnek. Nálatok valószínűleg egy szerencsétlen együttállásról van szó, ami az autizmus MELLÉ még értelmi sérülést is okozott. :( De ez nem azt jelenti, hogy a te gyermeked is autista lesz, illetve még ha esetleg az lesz, akkor is lehet, hogy magasan funkcionáló.

(Érdekességképpen: ismerek autista egypetéjű ikerpárt, ahol az egy típusus, Kanner-szindrómás, a másik pedig magasan funkcionáló, Asperger-szindrómás. Ismétlem: egypetéjű ikrek! Szóval az autizmus egyelőre egy rejtélyes terület, fehér folt, nem lehet tudni az okokat, és az autizmus súlyosságának mértékét is annyi tényező határozza meg, hogy teljesen kiszámíthatatlan.)

2013. okt. 3. 11:31
 5/5 anonim válasza:
Szintén érintettként a 3. válaszoló véleményét osztom!
2013. okt. 5. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!