Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Nyolcévesem (! ) retteg a...

Nyolcévesem (! ) retteg a haláltól és rémálmai vannak. Ki tud segíteni?

Figyelt kérdés

Kislányom nem egészen 8 éves, és a halálról szóló rémálmok gyötrik. Fél a saját halálától, és mások elvesztésétől is. Vallásos szellemben beszélgetünk vele ezekről a dolgokról. (Szerintem a fizikai halál nem végleges elmúlás...) Érzelmileg a beszélgetések nem oldják benne a dolgot.

Gondoltam rá, hogy szakszerű segítséget kérjek, de semmiképpen nem szeretnék valamiféle ateista tudományoskodó pszichológust, aki szerint belé neveltem Isten képével valamiféle rettegni való tekintélyszemélyben való hitet (ami amúgy sem igaz). Szerintetek kihez kellene fordulni, illetve mit kellene tennünk?

2013. szept. 20. 15:18
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

<< A vallásos embereknek ugyanis van egy olyan része, aki ismeri a pszichológiát és tudja, hogy a valláshoz semmi köze! >>

Szerintem sincs. Viszont az ateistáknak meg van egy olyan része, aki (némi logikai bukfenccel) úgy gondolja, hogy csak annak nincs köze valláshoz, ami kategorikusan szembe helyezkedik vele.

<< A gyermeki lélek, a szorongás mechanizmusa teljesen másról szól, mint a hit kérdései. >>

Azért a hit kérdései sok éppen ide illő kérdésről szólnak: a halálról és a túlvilágról, az ember lelki/erkölcsi gyengeségeiről, és arról hogy ezért valamiféle "büntetést" érdemel-e, megérdemeljük-e a halált, a szenvedést, stb...

<< most a gyermeked számít(ana), aki komoly félelmeket él át, olyan szorongása van, ami túltesz az életkori normálon!!! >>

Egyrészt a dolog bonyolultabb annál, mint hogy a gyermekem és a szorongása VAGY valami más a fontosabb, -- amikor a valami más közvetlen hatással van/lehet a gyermekem szorongásaira.

<< A reiki és hasonlók nem kiegészítői a szakszerű pszichológiai ellátásnak. >>

Nos, olyan sokat én nem tudok a reikiről, hogy ilyen kategorikus állításokat tegyek róla. Annyit mondhatok, hogy minden segítség és minden lehetséges megoldás érdekel...

<< Ingyenes az ellátás a területi nevelési tanácsadóban, Budapesten a Heim Pál Kórház gyermekpszichiátriai részlegén (az egyik legjobb Magyarországon!), a Vadaskert alapítványnál és más gyermekpszichiátriai osztályon is. >>

Köszönöm szépen, (tényleg!) Ez már gyakorlatibb, hasznos információ lehet, -- jegyzem is...

2013. okt. 21. 14:00
 22/24 anonim ***** válasza:
Kb. ennyi idôsen minden este ûgy aludtam el, hogy a halálra gondoltam és nagyon féltem tôle. Nekem a hit oldotta meg a dolgot. Amikor este elkezdtem rettegni, folyton arra gondoltam, hogy Isten velem van és a halál nem jelenti mindennek a végét. Aztán pár hónap mûlva már nem féltem. De azt írtad a vallásról már beszéltetek vele. Èn azilyen reikis dolgokban nem hiszek, egy jó SZAKEMBERREL többre mész.
2013. nov. 2. 18:38
 23/24 anonim válasza:
szerintem az ordog kiseri a gyereket.en mikor megtertem,hatalmas probalkozasai voltak,ilyeszto dolgokat lattam,tapasztaltam.nem tudom a valaszt sjnos,csakis egy szakerto segithet,persze igazad van,nem egy ateista valaki,de nem is papok vagy pszihologus,ezek ugyanis ronthatnak a helyzeten.talan a kislannyal beszelgetni,megerteni es megmutatni-magyarzni neki,hogy a halaltol nem kell felni
2013. nov. 29. 02:01
 24/24 anonim ***** válasza:
Ha még adják a Vígszínházban (vagy valahol) a Padlás c darabot, vidd el arra. Nekem attól múlt el a halálfélelmem. Abszolút gyerekeknek (is) való, nagyon aranyos színdarab, gyönyörű zenével. Arról szól, hogy mesehősök szellemei keresik a révészt, aki elviszi őket arra a csillagra, ahol az álmok és az emlékek élnek...
2019. dec. 28. 20:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!