Nyolcévesem (! ) retteg a haláltól és rémálmai vannak. Ki tud segíteni?
Kislányom nem egészen 8 éves, és a halálról szóló rémálmok gyötrik. Fél a saját halálától, és mások elvesztésétől is. Vallásos szellemben beszélgetünk vele ezekről a dolgokról. (Szerintem a fizikai halál nem végleges elmúlás...) Érzelmileg a beszélgetések nem oldják benne a dolgot.
Gondoltam rá, hogy szakszerű segítséget kérjek, de semmiképpen nem szeretnék valamiféle ateista tudományoskodó pszichológust, aki szerint belé neveltem Isten képével valamiféle rettegni való tekintélyszemélyben való hitet (ami amúgy sem igaz). Szerintetek kihez kellene fordulni, illetve mit kellene tennünk?
<< KLinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával való konzultáció fontos lenne! >>
Nem drága az ilyesmi?
<< amire szakember képes, nem reiki mester és más természetgyógyász. >>
Én senkinek a jó szándéka és szakmai/emberismereti tapasztalata elől nem ugrok félre, és mint mondtam, jól kiegészíthetik egymást a tudományos szakemberekkel.
<< A szakembernek nem dolga hitvitákba keveredni, >>
Ez nyilvánvaló, (és ha pld kertészt keresnél, nem is aggódnék ilyesmin) de a világnézete (ez esetben) meghatározhatja a hozzáállását, a módszereit stb...
<< Ide pont nem kell belekeverni a vallást. >>
Hát éppen ez az....
<< Van tb alapon is pszichológus, >>
Ez már érdekesen hangzik, nem is tudtam róla.
TB támogatja az ilyesmit? Hol nézzek utána?
Szakorvoshoz, ha fizikai problémáról van szó, a körzeti orvos ír beutalót. Pszichológus esetén hogy működik a dolog?
Azt hittem, hogy picit tájékozottabb vagy... A vallásos embereknek ugyanis van egy olyan része, aki ismeri a pszichológiát és tudja, hogy a valláshoz semmi köze!
A gyermeki lélek, a szorongás mechanizmusa teljesen másról szól, mint a hit kérdései. Ez kb olyan, mintha összekevernéd az agrártudományt az orvoslással.
Ahogyan egy korábbi válaszoló megírta, most a gyermeked számít(ana), aki komoly félelmeket él át, olyan szorongása van, ami túltesz az életkori normálon!!! Ennek a kisgyereknek segítségre lenne szüksége, egy szerető anyára, aki szakemberhez fordul, miután nem dolga és nem is tudja a kóros szorongást oldani. A reiki és hasonlók nem kiegészítői a szakszerű pszichológiai ellátásnak. Megint itt jön az agrártudomány és az orvostudomány esete.
Ingyenes az ellátás a területi nevelési tanácsadóban, Budapesten a Heim Pál Kórház gyermekpszichiátriai részlegén (az egyik legjobb Magyarországon!), a Vadaskert alapítványnál és más gyermekpszichiátriai osztályon is. Egyik helyre sem kell beutaló. Mindegyik helyen a gyermekeddel beszélgetnek, rajzolnak vele, báboznak, "világot építenek", hogy kiderítsék mi a túlzott, kóros félelem oka. Hasonló módszerekkel történik ennek az oldása is. Fontos, hogy szülőként együttműködjetek a szakemberrel , mert biztos vagyok benne, hogy nektek is lesz feladatotok a probléma csökkentése érdekében.
Pszichológushoz egyébként a pszichiáter küldi a gyermeket, ha a problémájának a kezeléséhez, vizsgálatához a pszichológus által ismert módszerek szükségesek.
Egyszerűen a pszichiáter orvos és azokat a betegeket kezeli, akiknek valamilyen oknál fogva gyógyszerre van szükségük (pl súlyos depresszió, skizofrénia). A pszichológus pedig a diagnosztikában segít a tesztekkel és a pszicho (tehát a nem gyógyszeres) terápiát végzi.
Gyermekeknek csak akkor írnak gyógyszert, ha arra feltétlen szükség van és akkor is a legrövidebb ideig.
<< JnéHN válasza:
Mi történt veletek azóta? Voltatok valahol? >>
Köszönöm kérdésedet, nyolcévesem sokat volt anyukáméknál, de amíg itthon volt, sokat beszélgettem vele azóta. (Azt is gyakran felhozza, hogy "mi lesz majd a nagymamával, ha meghal, hova kerül," stb.)
Annyit megtudtam közben, hogy a magán gyerekorvosunk is okleveles reiki-mester, de vele konkrétan még erről nem konzultáltunk.
Többek felvetésére még: természetesen a világnézetem ellenére vallást/egyházat nem fogok váltani, bármilyen csábítóan hangzik, hogy ez oldaná meg a problémát. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!