Hogy kezeljem jól gyerekem bosszúálló természetét?
Most 4 éves és már nem fér kétség ahhoz, hogy szándékosan teszi a rosszat. Hiába a következeesség. Tudja minek mi a következménye mégsincs visszatartó ereje. Sőt! Még meg is bosszulja. Persze én meg csak nyelem, nyelem a sok feszültséget, próbálok uralkodni magamon, hogy ne emeljem fel a hangom, nehogy odacsapjak (tudom ezek nem használnak, csak rossz minták a számára). Tegnap már annyira kiborultam, hogy egész este hánytam. Most úgy érzem magam mint egy rakás szerencsétlenség, aki képtelen kezelni a fiát. Pedig annyira vártam és nagyon szeretem.
Ha bármi ötletetek van, szívesen veszem!
"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is - ha valódi."
Müller Péter
Nem igazán szeretem Müller Pétert, de ezzel a pár mondatával nagyon beletrafált. Nálunk sem vált be pl. a fenékre csapás, mert nyilván a gyerek mintát követ és ő is csapkodni fog. A verésből azt tanulja, hogyha szeretne valamit elérni, akkor verekedni kell érte. Pláne, ha még azt is látja a szituációban, hogy a nagy veri a kisebbet...
Az én gyerekem sérelemként élte meg, hogy abba kell hagyni a játékot, és elindulni vacsorázni. Ezt a sérelmet nyilván én okozom, mert nem hagyom játszani, és nyilván visszaadja valamilyen formában, például engedetlenséggel. Én bosszantottam őt, ő bosszantott engem. Reggel nem akart az oviba elindulni, este nem akart onnan hazajönni. A váltások mentek nehezen. Játékosabb, szeretetteljesebb váltásokra tértünk át. Müller Péter arra tanított meg, hogy a gyereket nem nevelni, hanem szeretni kell.
Mostanában, ha nem akar elindulni vacsorázni a kisautózásból, akkor számolok háromig és utána megcsikizem. Általában kettőnél kacagva szalad az étkező irányába. Persze az engedetlenségbe a dackorszak is belejátszik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!