4 évesem mozgását kissé elmaradottnak látom. Vigyem el egy felmérésre?
Figyelt kérdés
4 és fél éves, lány. mindent lassabban csinált. 2 hónaposan kezdte tartani a fejét. 14-15 hónaposan kezdett járni. háziorvosok, védőnők mindig türelemre intettek, szerintük nincs gáz. jelenleg: nem váltott lábbal lépcsőzik. ha megkérem, képes rá, de néhány lépcsőfok után azt mondja, neki az kényelmetlen. fél a csúszdáktól. nagy nehezen azért lecsúszik a kisebbeken, de azt is inkább csak kérésre. nem igazán tud fél lábon ugrálni. minden kortársánál lassabban szalad és nagyon hamar elfárad. olykor az 500 m-re levő oviba is kihívás elrollereznie a 3 kerekűjével. az egyszerű kis létrákon, kötélhálókon felmászik a játszótéren, de egy rendes mászóka, kisebb mászófal már elriasztja. sok mozdulatot és játékot meg sem próbál, azt mondja, hogy nem tudja, fél hogy elesik, leesik, fél hogy elveszíti az egyensúlyát. pedig sosem voltam egy "ne szaladj mert elesel" anyuka. 1 éve úszni jár. nagyon lassan halad. a vele egykorú barátnője egy egyhetes úszótábor alatt majdnem annyit fejlődött, mint ő egy év alatt. lovagolni is járunk. különböző gyakorlatokat csinálnak voltizzsal, és pl. séta közben fél hanyatt feküdni a lépő lovon, nem érzi az egyensúlyát annyira, mindig megkéri, hogy állítsák meg a lovat. a múltkor egy vele egykorú gyerek az első órán simán lefeküdt a haladó lóra. azt látom, hogy míg más gyerek izgalmasnak tartja az új kihívásokat, a testi képességei határainak kitapasztalását, addig az én lányom egyáltalán nem szeret mozogni, és a legkisebb veszéllyel járó helyzeteket is elkerüli. összességében: óvatos, lassú, ügyetlen és bizonytalan a mozgása. legalábbis én annak látom. vagy túl sokat várok el tőle? honnan tudjam, hogy nem szorulna-e némi segítségre a mozgásfejlődése során? hol a határ fejlett és elmaradott között? szellemiekben és viselkedését tekintve amúgy tök okés. ti foglalkoznátok ezekkel a lemaradásokkal? hogyan?2013. júl. 12. 13:24
11/12 anonim válasza:
Fejlődés neurológiára kérj beutalót a körzeti gyerek orvostól. Ott minden kérdésedre válaszolnak. Lehet csak a fülével van baj. A fülünkben vannak azok az idegvégződések melyek az egyensúly érzékünket működtetik. Lehet, hogy azért nem mer gyorsabban mozogni, mert nem jó az egyensúlya.
12/12 A kérdező kommentje:
volt fülgyulladása 3 évesen kétszer is, de a mozgására már azelőtt is jellemzők voltak a fent leírtak.
egy kivizsgálásra mindenképp elviszem azért. amúgy nem érzékeltetem vele, hogy bármiben is elmaradottnak látom a fejlődését. erre kisbaba kora óta figyelek. sokáig ezért is hessegettem el a kivizsgálás és fejlesztés gondolatát, mert nem akartam hogy pár apró, még cseppet sem kóros lemaradás miatt rögtön azt érezze, hogy valamiben nem elég jó... attól tartok, hiába nem így adom elő neki a szitut, azért ráérezne.
2013. júl. 19. 09:25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!