Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Foniátrián jártál már gyermeke...

Foniátrián jártál már gyermekeddel?

Figyelt kérdés
Hogyan és mit vizsgálnak? Elküldtek a 6 éves lányommal, mert beszédhibája van.
2009. okt. 6. 14:51
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Megpróbálok segíteni, bár az én gyermekem még kicsi, nincs személyes tapasztalatom. Gyógypedagógus vagyok, de nem a logopédia a szakterületem, akkor is biztosan többet tudnék...

Szóval így azt, hogy hogyan zajlik egy vizsgálat, nem tudom. A doki azt fogja megnézni, hogy a lányod beszédhibája szervi eredetű-e. Ha igen, csak orvos tud segíteni. ha nem talál szervi okot, akkor valamilyen hangadástechnikai gond van, amin remélhetőleg egy jó logopédus gyorsan segíteni tud.

Elkezdte a lányod a sulit az idén? Az olvasástanulásnál elég nagy hátránnyal indul, ha komoly a beszédhibája:(

2009. okt. 7. 18:12
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod! Még nem kezdte el, mert nyár végén született, évvesztes. Az a gondja, hogy a c, z, és sz hangokat nem tudja helyesen ejteni. Írok példákat: szilva helyett azt mondja, tilva, a cica tita, a Zoli pedig doli... Már 2 éve járt ki az oviba a logopédus, de érdekes módon csak tavasszal közölték, hogy valami gond van. Voltunk fül-orr-gége szakorvosnál, aki azt mondta, a mandulái rendben vannak, erről adott is ki egy igazolást. De ezt a logopédus és a nevelési tanácsadó szakemberei sem fogadták el, szerintük igen is gond van vele. Így jövő héten megyünk foniáterhez. Igen, én is attól tartok, hogy ez nagyon megnehezíti majd az írás, olvasás tanulását, ha nem javul:(
2009. okt. 8. 10:59
 3/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Az 1. vagyok megint.

Meg vagyok döbbenve, hogy tavaszig senkit nem zavart az oviban... Fura dolgokat hallok pedagógusokról, inkább nem is minősítem a kollégákat:(

Ne keseredj el, a foniáter kicsit képzettebb a hangképzési szerveket illetően, mint egy fül-orr-gégész. Igaz, legtöbbször ők képzik magukat tovább. Szerintem nem lesz szervi baja, és a logopédus egy év alatt simán kikezeli. Nem hiszem, hogy megmaradna a suliig. Bár, őszintén szólva lehet keresnék egy logopédust magán úton. (Persze csak ha nem gond anyagilag...) Ahogy olvastam a kommentedet, nincs a helyzet magaslatán a kirendelt logopédus a nev.tan.-ban:(

Sajnálom, hogy ilyen van:(

2009. okt. 8. 13:51
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm ismét a választ! Ősztől új logopédus van, remélem, hogy Ő már marad, mivel a harmadik már az óvodában... Tehát a második logopédus vette észre igazából, hogy ez a beszédhiba nem javul azzal a terápiával, amit elkezdtek. A 6 éves státuszvizsgálaton rendben találták a hallását, most nagyon kíváncsi leszek, hogy mi lesz a foniátrián...

Még egyszer nagyon köszönöm!

2009. okt. 9. 11:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!