Mit csinaljak ha nem fogad szot a gyerek? Tanacsra lenne szuksegem!
Bebiszitter vagyok kulfoldon 1 honapja.
Van egy 3 eves kislany aki nem fogad szot, csak ritkan. Soha nem akar velem feloltozni, es megmosni a kezet,csak az anyukajaval,vagy valamelyik testverevel es mar szovatette ezt az anyukaja.
A kislany egyszer szeret, egyszer nem. Ha egyedul vagyunk,akkor szeret, jatszunk, ha itthon van az anyuka, vagy valaki a csaladbol akkor utal, mindig mondja hogy menjek el, stb.
Tanacsra lenne szuksegem, mert az az erzesem ha igy haladnak a dolgok akkor keresnek masik bebiszittert.
Ja, es gazdag csalad, elvannak kenyeztetve a gyerekek. Van 2 nagyobb testvere, ok hallgatnak ram.
Először is ki kell vívnod a tekintélyt, illetve el kell nyerned a bizalmát!
Ennyi idős gyereket amúgy sem egyszerű kezelni. :)
Próbáld ki a pozitív dolgok megerősítését.
Vagyis: ha megmossa a kezét veled, nagyon örülsz, megdicséred, stb. Ha nem mossa meg, akkor nem törődsz vele, vagyis ha ki akarja vívni a figyelmed, azt CSAK úgy teheti meg, ha helyesen cselekszik.
Csak jutalmazás, dicséret, a helytelen cselekedetre nem reagálsz semmit.
Ezt fokozhatod úgy, hogy kaphat jutalmakat, természetesen minden gyereknél egyformán ezt be kell vezetni.
Pl. cipők önálló levétele: egy csillag/matrica/pont/bélyegző,
kézmosás egy
játékok elpakolása három csillag.....
Ezekből pl. 10 darabot összegyűjt, és kaphat egy kekszet, nézhet 10 percig tévét, stb.
Könnyen megértik, hogy miért jár a jutalom, aki nem dolgozik meg érte, nem kapja.
A szeretet dologra: örülj te is, ha anyuka hazajön.
"De jó, nézd csak, még fél óra, és hazajön HOZZÁD az anyukád. Örülsz neki?" Amikor otthon van, akkor meg próbálj inkább a házvezetésben segíteni, hogy neki több ideje legyen a gyerekekre.
Ezt szerintem egyértelműen azért csinálja, mert hiányzik neki az anyu, és ha te ott vagy, attól fél, hogy te fogsz vele foglalkozni, anyu helyett. Ezért kell ilyenkor elmenned, hogy kénytelen legyen anyu vele törődni.
Azt nyugodtan mondhatod neki, hogy ha ilyet mond, az neked fáj, és nagyon szomorú leszel tőle.
Koszi szepen!! :)
Ezeket probalom ki mopstansag, de nem nagyon jonnek be!! Ma reggel talaltam magyar penzt az agya alatt, holott ok Angliaban elnek, es ez a gyerekek szamara egy kincs volt. Mondtam neki hogy megkaphatja ha feloltozik velem egyutt, segitek neki, de nem erdekelte.
MIndig mondom neki hogy nezze, anyu hazajott, ha meglatom a kocsijat es igen, amikor otthon van az anyuka, akkor inkabb takaritgatok.
A kezet se akarja megmosni wc zes utan, vagy pl vacsora elott, csak az anyukajaval.
Négy éves kor alatt valóban nehéz kezelni az ilyesmit, főleg másvalaki(k) által nevelt gyermek okozta szitut, még nehezebb, amiben benne vagy: mások által nevelt, elkényeztetett esete... De nem lehetetlen. :)
Egy kiegészítésem van a sok elhangzott jó gondolathoz most: éreztesd vele, hogy őt önmagáért szereted, ez legyen a fő motivációja! A többi -ajándék matrica/érme stb- nem mindig működik, sőt, elkerülhetetlen , hogy általában is érezze: te tudod, hogy ő jó, rendes, aranyos! :)
3 éves esetén adott esetekben működik, ha kifejezed szomorúságodat: "hát, most nem örülök neked, pedig tudom, milyen aranyos ,rendes kislány vagy igazából..."
Négy éves kor alatt még a dackorszak is jellemző, nehéz ügy, de hagyni kell kitombolnia magát adott esetben, mégis következetesnek kell maradni. Négy éves kor alatt, ha pl hisztizik, fontos, h add figyelmed felé. De ne megerősítőleg, mintha ez örvendetes lenne, hanem éreztesd vele: te tudod, h benne most feszülnek az indulatok, és engedd csak ki magadból, ez fontos. :)
Tehát a nem kívánatos viselkedést NE díjazd (de pl hisztit SE büntesd, sőt, figyelj rá ekkor a háttérből),
a kívánatost viszont jutalmazd. :) Többnyire UTÓLAGOS jutalmazással többre mész, mint az előzetessel, amit írtál ("ha jo leszel, akkor majd..." típusú hozzáállás csak ritkábban működik)
Kiegészítem soraimat annyival, hogy
Tehát a nem kívánatos viselkedést NE díjazd, ÉS NE IS BÜNTESD! :)
Nagyon szepen koszonom. Meg irhattok tanacsokat, amiket kaptam, azokat ki fogom probalni!!
Es szerintem is normalis viselkedes ez, es probalom megertetni vele, de szerintem az anyuka szerint en csinalok rosszul valamit.
Szia!
Szerintem a kislány anyukájától kérdezd meg elsősorban, hogy mit tegyél. Gondolom nem csak neked hisztizik... Az anyukája jó esetben jobban ismeri, tudnia kell, mi válik be. Esetleg lehet, hogy neki kellene a lányával beszélnie, egy 4 éves már megérti, hogy ki a főnök, és ha anya azt mondta, akkor annak úgy kell lennie.
Aztán játékosan lehet, hogy jobban mennek a dolgok, légy kreatív! Lehet az is, hogy nem rosszindulatból nem engedi, hogy megmosd a kezét, hanem 'EGYEDÜL' akarja. De ezt te tudod igazán megállapítani.
Fontos az is, hogy következetes legyél, ha egyszer azt mondod valamire, hogy nem lehet, azt ne nagyon változtasd meg, ha hisztizik, akkor semmiképp! Ha mindig eléri, amit akar, később zsarolni fogja a szüleit. Szerintem meg kell mondani egy gyereknek, hogy így nem viselkedhet, lehet büntetni is. Megvonás stb., de maradj higgadt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!