Megkésett beszédfejlődés esetén mikor indult és hogyan a beszéde a gyermeknek?
Az én kisfiam keveset gőgicsélt, a gagyogás fázist kihagyta, nem játszott a hangjával, mint más kisbabák. Két éves kora táján mondta az első szavakat, jelentéssel bíró szótöredékeket. 3 évesen rövid mondatokban beszélt, de nagyon pöszén, az óvónők alig értették. Óvodás korában végig jellemző volt, hogy nehézkesen fogalmaz, nem jutnak eszébe a szavak, ilyenkor körülírásokat használt. A szokásosnál tovább jellemző volt, hogy nyelvtani hibákkal beszélt (alusztam, székvel, elmegyem, stb.)
Ennek ellenére a beszédértése kifejezetten jó szintű volt kicsi korától. Sokat mesélünk, a szókincse is bő, csak lassan rakja össze a mondanivalóját.
Ősszel 8 éves lett, jelenleg elsős és jól boldogul az iskolában.
Nem emlékszem, hogy kifejezetten ismételgetett volna. Én beszéltem hozzá sokat, ha ott volt, folyamatosan kommentáltam, hogy éppen mit csinálok, mit lát, hall, stb. Ha könyvet nézegettünk, rákérdeztem az egyes dolgokra, ebből láttam, hogy érti a dolgok nevét, sőt hallja is amit mondok, mert háttal ült az ölemben.
Ha akart valamit, vagy legalább számomra egyértelmű volt, mit kéne mondania adott szituációban, elmondtam amit neki kellett volna, és biztattam, hogy próbálja elismételni (emlékeim szerint kevés sikerrel).
5 éves koráig nem részesült semmilyen speciális fejlesztésben, de kedvenc játéka volt, hogy akadálypályákat épített magának a lakásban, és ott ugrált, mászott, egyensúlyozott, hintázott naponta órákon át. Mintha tudta volna, melyik mozgások azok, amiknek az ismételgetésére szüksége van az idegrendszerének.
Logopédus nagycsoportos korától javította a hangjait, ez a 3. tanév, hogy logopédiára jár. Emellett itthon csináltunk végig egy beszédészlelés fejlesztő programot kb. tavaly novembertől kezdve, és majdnem egy tanévig a Nevelési Tanácsadóba is járt fejlesztésre (finommotorika, ábrázolás, figyelem, emlékezet területekkel foglalkoztak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!