Kinek szokott be nehezen az oviba a gyermeke?
mi szeptember óta járunk, de még mindig nehéz
az első két hétben nem is pisilt, ezért délben el kellett hozni, azt mondták pszichésen így tiltakozik
apával megy reggel, egyik nap annyira behisztizett, hogy az apja nem tudta elvinni, felöltöztetni sem tudta
általában nem eszi meg az ebédet, és szerintem egy kicsit erőltetik hogy legalább kóstolja meg, és ettől nagyon ki van készülve, már előre fél, hogy rossz kaja lesz :(
első vagyok
ma én vittem, volt nagy sírás rívás megint, néha úgy kell kitépni a gyereket a kezemből az óvónőnek, mert nem akar elengedni, mintha első nap lennénk
viszont! azt mondta az óvónő, hogy tudja hogy ez rossz az anyának, de valójában az a jó ha sír egy gyerek, mert ez jelzi, hogy kötődik, hogy szeretik, és hogy jól érzi magát otthon
szia!
nálunk gond nélkül ment, 2 óra múlva már el is tűntem, láthatatlan üzemmódba.
amit tenni tudsz előre: játszótér!
fokozatosan növelt távolságokkal.
ott is így fogják csinálni.
kérésre, szem kontextusra légy ott, de előbb utóbb ülj le a többi mamival csevegni, még ő játszik, stb.
a gyereket el fogja varázsolni az új közeg, meg a többi gyerek, befonja az egész, és megszokja.
minden gyerek megszokta eddig :)
nyugalom, ha te parázol, ő is fog ;)
Csak egy óvatos tanács: ha te aggódsz, érezni fogja rajtad. Próbáld meg azt éreztetni már jó előre, hogy az ovi egy szuperjó hely, ahol rengeteg új játék van, ahol kedves, aranyos óvónénik vannak, nagyon jó játékok és sok-sok érdekes dolog. Ha te pozitívan állsz hozzá, az átragadhat rá is.
A másik: nem valószínű, hogy az oviban megengednék, hogy bejárjatok. Általában ezt a legtöbb oviban nem lehet megtenni, sok helyen még az is "szabály", hogy ahogy megérkezik a szülő, a lehető legrövidebb időn belül vinni kell, már nem maradhat játszani úgy, hogy esetleg anyuka leáll beszélgetni a többi szülővel, és közben a gyerekek játszanak (ezt a játszótéren lehet, az oviban nem).
Hogy mi fog történni, az bejósolhatatlan. Ismerek olyan gyereket, aki az oviban, a többiek hatására kezdett el beszélni. Olyat is, aki jól beszélt, és az oviban "megkukult". Eleinte valószínűleg inkább a játékok fogják érdekelni, nem a gyerekek. A beszoktató héten látják az óvónők, hogy haladtok, van olyan gyerek, akinek teljesen mindegy, már az első napon kiküldik a szülőt rövid időre a csoportból, és a második napon már haza is mehet. De olyanról is tudok, akinél annyira nem ment a beszoktatás, hogy feladták, és később újra kellett próbálkozni.
Ami viszont általános tapasztalat, ezt sok esetben hallottam: a sírás, a hiszti az NEKED szól, hogy ne menj el, ne hagyd ott, és addig csinálja, amíg vevő vagy rá. Sok szülő feladja a beszoktatást, mert nem meri otthagyni a síró, tomboló gyereket, pedig a sírás abban a pillanatban megszűnik, amint a szülő elmegy - mert az csak a szülőnek szól! Nem mondom, hogy minden gyereknél így van, de azért elég általános.
Mi lassan 3,5 éve járunk oviba, és viszonylag későn érkezünk, de én még a 4 év alatt, beszoktatási időszakban jó, ha egyszer hallottam sírást az éppen aktuális kiscsoportból kiszűrődni. Pedig mindig vannak beszoktatós gyerekek, év közben is (mi is év közepén kezdtük az ovit). Pedig a szülőktől sokszor hallom, hogy milyen nehezen megy a beszoktatás, mindig sírva hagyják ott a gyereket, de mire mi megyünk, ez a sírás valahogy mindig elmúlik. :)
Hidd el, az óvónők már több száz gyerek beszoktatásán vannak túl, és ha tudnád, milyen esetek vannak (a mi csoportunkban is vannak egészen extrém problémákkal küzdők, beleértve a saját gyerekemet is), akkor nem aggódnál. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!