Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Nem hajlandó csinálni a...

Nem hajlandó csinálni a fejlesztő tornát. Mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Kisfiam enyhén szólva furcsa. 3 éves múlt, alig beszél, és nagyon-nagyon hisztis. Elmentünk egy fejlesztő tornára. 1. alkalommal nem csinálta, a 2. alkalommal végig csinálta, a 3. alkalommal kb 5 perc után kijelentette, hogy mész haza.

És kiment a teremből. Én próbáltam visszavinni, beszéltem vele, szép szóval, fenyegetéssel, de csak azt hajtogatta, hogy nem, nem. Visszavittem a terembe, de elvágta magát a padlón, és sírt, semmivel nem tudtam rávenni, hogy csinálja a feladatokat.

Utána mondtam a tornásznak, hogy nem is jövünk többet, mert ennek nem látom értelmét. Erre azt mondta, hogy ne adjam fel. Meg, hogy itt kezdődik a pedagógia. Mondtam neki, hogy lehet, de én nem vagyok gyógypedagógus. Erre ő azt mondta, hogy én vagyok az anyja, nekem kellene tudnom, hogyan motiváljam a gyereket. Mondjuk ígérjek neki csokit vagy játékot, ha végigcsinálja.

Jó, biztos nem vagyok egy következetes anya. Biztos, hogy elrontottam a gyereket (bár van másik gyerekem is, vele minden rendben.) De ennyit tud egy gyógytornász? Hogy én vagyok az anyja, nekem kell motiválni? Ha tudnám motiválni, akkor tudnám otthon is tornásztatni egyedül, nem? Meg az a jó módszer, ha adok neki csokit?

Ebből eleve úgyis csak annyit ért meg, hogy csoki, a többi összefüggést nem.

Őszintén szólva kicsit többet vártam ettől a foglalkozástól, és nagyon el vagyok keseredve. Nem tudom mit tehetnék a gyermekkel.

Jövő héten megyünk íratok fel TSMT-t gyakorlatsort, de mi van, ha azt sem hajlandó végigcsinálni?

Gyermekpszichológusnál voltunk, azt mondta, hogy az átlagon aluli IQ-ja van a gyermeknek, hozzá még egy iszonyú dacos természet, és ezért nehéz fejleszteni.

Nem autista!

Inkább a Down-kórra gyanakszom, mert úgy néz ki, mint egy kis kínai, pedig nincs a családban ilyen. Úgyhogy vérvételt, genetikai vizsgálatot mindenképpen fogok kérni, hiába akarnak róla lebeszélni.

De nem tudom, hogy tudnám őt fejleszteni, teljesen magam alatt vagyok. A férjem nincs nagy segítségemre, ő csak ordibálni tud a gyerekkel, hogy tönkreteszi az életünket, pedig szerintem ez inkább csak árt a dolognak.

Nem vagyunk pestiek, a heti feljárás nem megoldható.

2013. ápr. 14. 16:14
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Épp az a baj, hogy átlagon aluli, sajnos.
2013. ápr. 16. 15:06
 12/16 anonim ***** válasza:

jaj ne haragudj, nagyon félreolvastam :(

de akkor is fura hogy ezt nem vették volna észre születésnél? nagyon jellegzetes arcvonásuk van

2013. ápr. 16. 18:10
 13/16 A kérdező kommentje:

Igen, ez nekem is fura, de terhesen volt ilyen gyanú, de az integrált teszttel megnyugtattak. Most gondolkodom, hogy lehet, hogy mégis meg kellett volna csináltatnom a hasbabökést.

A férjem ismert olyan fiút, aki Down-szindrómás volt, és alig lehetett észrevenni, szinte csak a beszédén. Nagyon az autizmust nyomatják itt mindenkire, holott a tünetek alapján úgy nézem, hogy a Down-szindróma jeleit inkább produkálja.

2013. ápr. 16. 19:05
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Nyisd ki a tenyerét. A Down-kórosoknak jellemző a tenyérvonaluk. Bár 3 éves már, talán észrevették volna (védőnő, háziorvos)

Az én kisfiam 4 és fél évesen kezdte a fejlesztő tornát. Teljes mértékben kezelhetetlen volt, nem hisztizet, hanem hümmögött hangosan az asztal alá bújva. Éjjel nem aludt, nem beszélt érthetően.

Most már a 2. tréninget csináljuk a TSMT-ből. Brutálisan megszenvedünk vele, már fél éve, hetente 5X egy óra, és van még itthon 2 másik gyerek is!

Ő sem szereti és, hogy őszinte legyek én sem, DE látom, hogy segít Neki, a beszéd javult rengeteget, éjjel alaszik, nem hümmög, lehet kompromisszumokat kötni, sőt már néha maga alánlja fel!

Igen, Neked kellene motiválni, mert Te ismered! Agyógytornász gyógypedagógus is (jobb esetben) nagyon is ért hozzá.

Ő viszont nem ismeri a kisfiadat, nem tudja, hogy mit szeret, mit nem, minek örül(ne)

Sajnos ilyenkor a kegyes zsaolás is jól jöhet :( Tudom, sokan talán nem értenek vele egyet, DE ha azt mondod, hogy ha szépen tornázol akkor utána elmehetünk a játszótérre, játszóházba stb...beválhat!

Ha nem tornázik nincs játszóház...

Nekünk is a következetesség vált be. DE ha megigérek neki valamit, legyen az akár milyen pici dolog, akkor betartom még ha sáreső esik akkor is. CSAK hogy tudja, bennem megbízhat.

Ha ez a bizalom megvan és Te is bízol a kicsiben,hogy meg tudja csinálni akkor képesek lesztek rá!!!

2013. ápr. 17. 11:26
 15/16 anonim ***** válasza:

TSMT torna otthon és próbálj kitalálni olyan motivációt, ami tetszene neki. Pl. a gyakorlatsor kis rajzait fénymásold ki, nagyítsd ki, tedd ki a falra sorba (lehet egy parafa táblára, és amikor egyet megcsinált, akkor adsz a kezébe egy kis matricát (katicás, autós, ilyesmi) és ráragaszthatja a képre.

Megértelek, nem egyszerű a helyzet, de kitartás!

2013. ápr. 17. 23:23
 16/16 A kérdező kommentje:

Ma írattunk TSMT-t, és ez egész más! Első alkalommal a konduktor csinálta végig, és nagyon tetszett neki. Szerintem fog ez itthon is menni, de inkább nekünk lesz fárasztó, pláne, hogy tuti, hogy a nagyobbik gyerekkel is kell majd csinálni.

Ez egész más, hiszen inkább te tornászol, mint a gyerek, ő csak "elviseli", amit csinálunk vele. A másik torna egészen más volt, ott a gyereknek kellett volna szinte teljesen egyedül ugrálnia, kb. 45 percen keresztül. Azt azért megnézném hogy ki hogy veszi rá arra a gyereket, ha az nem akarja.

Most olvastam, hogy 2,5-3 éves kortól alakul ki az, hogy megértik, a ha, akkor típusú mondatokat. Az én fiam el van maradva, tehát nyilvánvalóan nem érti: hogyha csinálsz valamit, akkor kapsz csokit. Próbáltuk már embertelen hiszti lett belőle, csak annyit fogott fel, hogy csokiról volt szó, hol van már. Még inkább eltereltem vele a figyelmét.

2013. ápr. 18. 20:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!