Milyen felnőtt válik abból az emberből akinek gyermekkorában nem kezelik az idegrendszeri éretlenségét?
Az idegrendszeri éretlenség elég megfoghatatlan dolog, általában inkább valaminek a tünete, mint az oka.... lehet terhességi, születés körüli probléma, ADHD, autizmus, millió ok, és inkább az okot kellene megragadni és kezelni.
Hogy milyen felnőtt válhat, az nagyon változó, és számtalan különböző tényezőtől függ. Pl. milyen a családi, iskolai környezet, stb. Nem lehet általánosítani, hogy ez vagy az lesz. Lehet akár sikeres is, mert az emberek képesek a hiányosságaikat kompenzálni más készségekkel, vagy idővel behozni a lemaradást... de ha pl. magasan funkcionáló autizmus az ok (azért erről írok, mert ebben vagyok érintett), akkor az felnőttkorban is fennáll, akkor is, ha millió fejlesztést kap a gyerek, csak maximum megtanulja kezelni, kompenzálni, előnyére fordítani.
Szerintem eleve hülye megfogalmazás az "éretlenség", azért használják, mert ezek a gyerekek valamilyen motorikus funkcióban lemaradást mutatnak. Valójában az agyi idegpályák összerendezetlenségéről van szó, de ez sokszor organikus eredetű (ld. pl. születési sérülés, ADHD stb.).
Általában ez rengeteg különböző területen mutatkozik meg.
Hogy felnőttkorban mi várható, az attól is függ, hogy miből ered a probléma, milyen idegpályák érintettek... de pl. ilyen tünetei lehetnek felnőttkorban, hogy valaki az átlagosnál "ügyetlenebb", a mozgása koordinálatlan, rosszul tájékozódik (pl. térképen, aluljáróban), és hasonlók. Mondjuk mindezek alapján én is éretlen vagyok, mind a mai napig. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!