BNO F83-ra (kevert specifikus fejlődési zavar) jár az emelt családi pótlék? És ha igen, az áprilisi változások után is fog?
27. vagyok. Egyik gyermekem születése után izomtónus eloszlási zavarral került a rehabilitációs központba. Masszírozással helyrejött, de később HRG és gyógytorna következett. Mozgásfejlődése gyors volt, de a kúszás-mászást kihagyta. Aktivitása fokozott volt. Beszéde is késett, majd sok hibával beszélt. Értelme megfelel a korának. Kb. két évig hordtam terápiákra, mire megkaptuk az emelt csp.-t a kev. spec. fejl. zavarra. Ő szépen alakul, talán nem is kell már semmi más 4 éves korától, csak majd a logopédia. Azért remélem később nem lesz semmi tanulási problémája vagy figyelemzavara. (Mivel nagyon mozgékony és kimaradt a kúszás-mászás.)
Másik gyermekemnek is késett a beszéde, de sokkal komolyabb volt a probléma. Ő viszont azonnal megkapta az egyéb pervazív fejl. zavar diagnózist 2 évesen és ezzel együtt az emelt csp. Autisztikus tünetei a beszéd késése, akaratosság, nehezen fogadta a darabos ételeket, rendkívül válogatós, figyelme nehezen irányítható, szemkontaktust felvesz, de kevés ideig tart, fejlettségét (főleg a beszéd miatt) alacsonyabbnak mérték, de nem értelmi fogyatékos. Ő is szépen alakul, kommunikációs késztetése kifejezett, csak nehezen tudja megfogalmazni a mondanivalóját. Dianózis tekintetében még bizonytalan a pszichológus, ha autizmus is, talán atípusos lesz, bár ő inkább beszédfejlődési zavarnak gondolja.
2447-es választ nézzétek, remélem jó a link:
És valamit okoskodjunk már ki, mert nagyon dühít, hogy nem kapjátok meg azt, ami jár!!
Kedves első, szomorúan olvastam, amit írtál. Sőt, nem szomorúan, hanem inkább háborogva!!! Megáll az eszem!!!
Akik megkapják erre a kódra, azoktól kérdezném, hogy semmi más kód, vagy betűjel vagy számjel nincs??? Mert nekünk van egy Q (neonatológiai utóhatás vagy valami ilyesmit jelent), van egy 2-es számunk (szülés következtében maradványtünetekkel járó valami) plusz még mindig hipotón, így arra is kaptunk bno kódot, az valami ideg-izom-csontrendszer egyéb rendellenességei + ugye az F83. Lehet, hogy csak abban az esetben jár, ha van mellette más is? Vagy én komolyan nem értem...
Sziasztok, most olvastam a topicot nem tudom segítség e?
Emelt családi pótlék annak tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személynek jár aki megfelel a következő feltételeknek a MÁK honlapja alapján
Az a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek, aki külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. A külön jogszabály a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) Eszcsm rendelet. A 18. Év alatti gyermek betegségét ezen rendelet melléklete szerinti „Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről" elnevezésű nyomtatványon kell igazolni. Az igazolást a gyermekklinika, gyermek szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa állítja ki két példányban.
Igazából ebben minden benne van ha utána olvasol a tv-nek. Az is hogy egyes betegségek esetén ki állíthatja ki az igazolást és pontos kódok is amikre jár.
Mi szerencsések voltunk, mivel az igazolást még márciusban állította ki a pszichológus dokink melyre az FHO kevert specifikus fejl. Rend. És a F88HO pszichológiai fejlődés egyéb rendellenességei volt írva és még egy fontos dolog, hogy a korábbi tv ben( április előtt) benne volt az is, ha több betegség együttes fennállása esetén jár az emelt csp, és ilyenkor egy „P” betűjelet írtak a diagnózis mellé mi erre márciusban megkaptuk az emelt csp, közgyógyot is.Valamint a lap tetejére írta hogy „ közép” és le is pecsételte , nem tudom ez fontos-e.
Most rákérdeztem a változásokra és a dokink szerint már mi sem leszünk jogosultak, mivel a tv módosítás után az az eset kikerült, hogy több betegség együttes fennállása esetén is jár. A dokink mondta, hogy kért rá állásfoglalást is a tv értelmezésére és ezeknek a gyerekeknek nem jár csak akkor, ha vmelyik tünete belefér a tv-ben leírt betegségekbe, eléri azt a szintet.
Az én lányom is oxigénhiányos volt, most is hypoton, laza ízületű, megkésett a beszédfejlődése, valamint a figyelmi funkciói is elmaradottabb a kortársainál, de ez már nem számít… mi is 3. Éve járunk fejlesztésre hetente 50 km-re a lakhelyünktől, de sajna ezt a tv hozók nem látják.
akiét visszadobtrák, kiváncsi vagyok a betűkódjára amit a diagnózis alá írt a doki,mert ha ugyanez akkor esetleg meg lehet fellebbezni a határozatot vagy ha lejárt a határidő más jogorvoslatot keresni, mert ha a tv módosítás előtt lett a kérelem beadva akkor az akkori hatályban lévő tv szerint kell elbírálni, ez az ún. időbeli hatály elv .
remélem van akinek segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!