TMST-tornát sem hajlandó csinálni. Mit tehetnék vele?
Kisfiam most volt 3 éves. A beszéde elég kezdetleges, a szobatisztaság sem 100 %-os. Még a kaki a pelenkába megy. Ami viszont a legjobban zavar, hogy nem figyel semmire. Úgy értem, hogy nem tudok neki mesét olvasni, nem érdeklik a korosztályának megfelelő játékok.
Ha próbálom erőltetni, akkor embertelen hisztibe ütközöm.
Füle jó, heti kétszer járunk logopédushoz. Ő javasolta a tornát. Egyszer voltunk, kb 15 percig csinálta, aztán iszonyú hisztit vert le, mert nem az volt, amit ő akart. Azt mondta a gyógytornász, hogy ő így nem tud vele mit kezdeni, előbb neveljük ezt ki belőle, s utána hozzuk vissza.
Nem tudom, hogy lehetne ezt kinevelni belőle? Mivel nehezen kommunikál, általában sírva kér mindent. Próbálom neki magyarázni, hogy ne sírj, hanem beszélj. És a frusztrációt is nehezen viseli, de az elmúlt néhány hónapban már nagyon sokat szelídült.
Nem tudom, mi tévő lehetnék ez ügyben. Nagyon jó lenne, ha tudnék vele jobban kommunikálni. Pl. ha próbálom rávenni, hogy kirakózzunk, a 2. darab után otthagy, mert nem bírja a kudarcélményt. Ha mondom, hogy játsszunk még, csak hiszti van, hogy ő nem akarja.
Na nem mondok semmit a gyógytornászra.... :(
Nem írtad, de ugye hiperaktív a fiad???
Az enyém az, ő már 3,5 éves. Nem lehet semmiféle fejlesztésre vinni, mert nem működik együtt senkivel, nem végzi el a feladatokat. Ez egyértemű számomra is, és az óvodába is, hiszen ott is van fejlesztés, de nem is ajánlák mert még éretlen ehhez. Újra járja a kiscsoportot és utána elkezdünk valami irányba menni, addig hagyjuk hagy fejlődjön a maga kis ütemében, lehet hogy csak le van maradva, és be tudja hozni majd a lemaradását. Senki nem javasolta a fejlesztését, hiszen "lehetetlen". Aki meg azt mondja hogy igenis lehet, az életébe nem látott hiperaktív dühkitöréses gyereket. Ezt nem lehet kinevelni belőle, óriás inkompetenciára vall ez a gyógytornásztól!!!!
Gyógypedagógus vagyok, és sajnos mozgásterápiához nem értek, de abban biztos vagyok, hogy nem a megfelelő szakemberhez kerültetek. Ezt a fajta problémát kinevelni nem lehet, mivel a figyelemzavar és egyéb más amiket leírtál nem nevelés kérdése.
Az, hogy az első alkalommal 15 percet végigcsinált, szerintem szuper teljesítmény tőle, és ezt értékelni kellene, nem pedig kiakadni rá. Nem írtad, egyéni tornán voltatok-e vagy csoportoson, de neki az egyéni kellene mindaddig, amíg a figyelme ennyire terelődik és nem eléggé együttműködő.
Ha Bp-en vagyok, fogsz találni másik helyet, más személyt TSMT-re, ha vidéken, akkor nehezebb a helyzet. A TSMT nagyon jó és hasznos is figyelemzavaros, megkésett beszédfejlődésű gyerekeknek. Ne adjátok fel!!! Most még csak 15 percet bírt ki, aztán mindig kicsivel többet. Ha jó a gyógypedagógus (és ne gyógytornász legyen), akkor tudja motiválni, ha kilép a feladathelyzetből, ügyesen visszatereli, vagy ha nem megy, akkor felismeri azt is, és folytatja a következő alkalommal.
Hol laktok?
2. vagyok
Még az jutott eszembe, hogy neki talán az Ayres-terápia jobban megfelelne, az nem annyira kötött, sőt ott a gyerek "irányíthat", vagyis maga választja ki azokat az eszközöket, mozgásokat, amivel jótékonyan stimulálja saját idegrendszerét. Rengeteg benne a hintáztatás, pörgetés, ez is segít a beszéd beindulásában is.
Budapesten a Korai Fejlesztő Intézetben foglalkoznak 3 éves korig gyerekekkel. Első alkalommal felmérik a problémát, majd javaslatot adnak arra higy milyen irányú fejlesztés lenne célszerű. Ha még csak most volt 3 éves, érdemes lenne megpróbálnotok.
Mi voltunk már egyszer felmérésen, de nincs végleges diagnózisunk, ezért egy újabb tesztet kell elvégeznünk. Ha ez elkészült, segítenek abban hogy mivel fejleszthetjük a kisfiunk tovább.
Mi egyébként Ayres terápiára járunk hetente egyszer, nagyon szereti. A TSMT tornára többen modnták hogy jó, de nem ilyen kicsiknek és nem ilyen problémára, mert mi is gondoltunk rá, de így elvetettük.
Nem térek magamhoz az olvasottak után...
"Azt mondta a gyógytornász, hogy ő így nem tud vele mit kezdeni, előbb neveljük ezt ki belőle, s utána hozzuk vissza"
Megdöbbentő ez a hozzállás és a szülő és a gyermek magára hagyása a problémával .
Ezeket a dolgokat nem lehetséges kinevelni!Nagyon szakmaiatlan ez a hozzáállás,hiszen éppen az a lényeg ,hogy mivel gond van a picivel ezért lenne szükség a tornára .
Mi már végigjártuk,nálunk nem hiszem,hogy sokaknak nehezebb dolga lett volna,figyelemzavaros 4 éves gyermekkel kezdtünk több éve TSMT tornát,volt is cirkusz belőle ,sikítozás,rugdosás,sírás,be kellett törni a gyermeket ,hogy bármilyen nehezére is esik a hosszas koncentrálás márpediglen végig fogjuk szenvedni a tornát az ő érdekében.Nagyon határozottan ,eltökélten kell belefogni ,de ez mellett is maradjon bennünk türelem az olyan esetekre amikoris be kell láttnunk ,hogy aznap egyszerüen nem tudunk úgy haladni mint ahogy szeretnénk .
EZ KEMÉNY MUNKA ,nem az a jellmező,hogy a gyermek már az első alkalmaktól kezdve készségesen együttműködő és seperc alatt lezavarhatjuk a tornát,pláne nem egy figyelemzavaros ,vagy igen fiatal gyermek esetében nem.
Idővel igenis ahogy megszokja a kisgyermek ,hogy ez a torna milyen,mit várnak el tőle igenis képes javulni az együttműködőkészsége és ha még elkalandozik is a figyelme akkoris noszogatással,megfelelő motiválással végig kell csináltatni vele.
KIfejezetten jó hatású az olyan gyermekekre akiknek nehézségeik vannak az együttmüködőkészség ,szociális éretlenség esetén ,tehát mivel ezekre jó hatású eleve nagyon is reális olyan gyermekkel elkezdeni aki nem képes együttműködni ,el kell kezdeni a tornát és nem azt kell megcélozni,hogy előbb legyen kinevelve a gyerekből a viselkése !A gyermek nem direkt mások bosszantására viselkedik úgy ahogy ,ahnem azért ,mert nehézségei vannak,amikben nekünk kötelességünk őt segíteni ,például azzal,hogy türelmesen végigcsináltatjuk vele a TSMT-t mégha ez eleinte egy rémálommal is ér fel,én is téptem a hajam két éve amikor mi kezdtük és lám ma már csoportosra jár és nagyon dícséri mindenki,hogy mennyire sokat változott pozitív irányba .
"Gyógypedagógus vagyok, és sajnos mozgásterápiához nem értek, de abban biztos vagyok, hogy nem a megfelelő szakemberhez kerültetek. Ezt a fajta problémát kinevelni nem lehet, mivel a figyelemzavar és egyéb más amiket leírtál nem nevelés kérdése"
Nagyon nagyra tartom a hivatásod képviselőit .
Nekünk hatalmas szerencsénk volt ,mert egy olyan gyógypedagógushoz kerültünk magánúton aki egyben elvégezte a TSMT terapeuta tanfolyamot is .
Nem tudom neki soha megköszönni azt amennyit nekem segített annak idején amikor hatalmas kétségbeesésben voltam a figyelemzavros fiam miatt,mindenki azt mondta,hogy neveljem ki a gyerekből a viselkedését ,még a pszichológus is ,majd amikor eljutottunk a gyógypedagógushoz először ő mondta ki,hogy súloys idegrendszeri éretlenség és figyelemzavar miatt olyan a kisfiam amilyen és ezt nem lehet kinevelni ,megtanított türelmesen hozzáállni a gyerekemhez elfogadni ,megfelelően szeretni,segíteni a nehézségeiben,megtanított arra ami a legfontosabb ,hogy ne a nagy többség,átlag gyerekhez mérten követeljek meg dolgokat a fiamtól,hanem a saját korlátain belül ,a saját határait figyelembevéve neveljem,dícsérjem az apró eredményekért is.
Meggyőződésem ,hogyha nem találkoztunk volna időben ezzel a szakemberrek akkor nekünk már nagyon rossz irányba ment volna el az esetünk ,éppen az utolsó pillanatban menekített ki bennünket a gyerekemre haragudni segítő ,viselkedését szándékosnak minősítő szakmaialag nulla pszichológus karmai közül ,aki minden áron szigorral,súlyos fegyelmezéssel tette volna teljesen tönkre amúgy is nehézségekkel,kudarcokkal küszködő kisfiam kis lelkét .
Örülök nagyon a válaszoknak, meg is mutattam a férjemnek. Mivel ő is azt mondta, hogy azért ilyen hisztis a fiam, mert mindig engedtem neki. Hát, ezt mondják normálisan fejlődő gyermekekre. De ez persze egészen más egy ilyen kisgyermeknél.
Most már én is megértettem, hogy az ilyen eszméletlen hisztik abból fakadnak, hogy a saját képességeihez képest túl nagy elvárásokat állítunk elé, és ez nagyon frusztrálja őt. Pláne, hogy beszélni sem tud, és másképp nem tud ellene tiltakozni.
Beszéltem most több ismerősömmel is, akik hordták ehhez az emberhez a gyermeket, és mind azt mondták, hogy jó lenne, de...
Itt 25 gyermek volt egyidőben. Valóban nem tud odafigyelni a gyermekekre egyesével. Megmutatja mit kell csinálni, aztán a szülő tornászik a gyermekkel. 900 Ft, na, olyan is.
Ez van akinél biztos működik, de sajnos a problémás gyermekeknél nem.
Utánanéztem, sajnos a Nevelési Tanácsadóban már nincs fejlesztő torna, mert megszűnt a támogatás, logopédia van, arra járunk mi is. A magánóra meg 6000 Ft, szóval nem hiszem, hogy megengedhetjük magunknak.
Jövő héten még viszem erre a tornára, hátha hajlandó csinálni, azért ez is több, mint a semmi. Remélem az ovi is jót fog neki tenni.
Talán végre a férjem is megértette, hogy a gyermeknek nem csupán rossz a természete, hanem probléma van. Most mintha több türelme lenne hozzá, remélem, hogy ez így is marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!