ADHD lenne a gyermekem?

Figyelt kérdés

5 éves. Oviban csoportos foglalkozáson nem tud nyugodtan megülni a helyén, elmegy, mással foglalkozik, nem képes odafigyelni, jellemzően nem is akar visszatérni az óvónő kérésére sem. Mondhatni fél füllel hallgatja csak a mondókákat, de ennek ellenére megtanulja őket.

Autizmus is felmerült nála, de például nem jellemző rá a beszűkült érdeklődési kör, nem ragaszkodik a legkevésbé sem az állandósághoz, nincsenek repetitív mozgások, viszont szemkontaktusa gyenge.

Akaratos, ha nem engedek neki valamit pl. levenni a szekrényből, hisztizik, aztán visz egy széket és leveszi ő maga. Kudarctűrése is borzalmas.

A változatos, új dolgokat imádja, csakúgy mint az erős ingereket. Nem gubózik be, de valóban jobban érdekli a tárgyi világ mint az emberek. Kergetőzni, birkózni viszont szeret. Beszélgetni nem igazán. Beszéde le is van maradva korától, de kap fejlesztést.

Fontos lenne kideríteni, mi is lehet a pontos diagnózis?

2012. nov. 19. 14:31
 1/9 timike26 ***** válasza:
mindenkèpp èrdemes lenne orvossal megnèzetni,mert akkor mèg idoben kap segitsèget,ès max 2 èv mulva iskola.a kèrdèsre vàlaszolva:igen lehetnek,de mivel az ADHD-nak millio egy kulonbozo tunete van,ès csak pàr azonos ezèrt kène a doki aki kielemzi.a kisebbik fiam ADHD-d plusz hiperaktiv.a nagyobbik fiam ADHD-s plusz egyèb kisebb tanulàsi nehèzsègei vannak.
2012. nov. 19. 16:04
 2/9 A kérdező kommentje:
Járunk vele neurológushoz, pszichológushoz, kap fejlesztést, régebben jártunk HRG-re, most szenzoros tornára. Csak nem voltunk például a Vadaskertben, ahol igazán értenek az autizmushoz.
2012. nov. 19. 17:07
 3/9 anonim ***** válasza:

Pedig a vadskertnél tudnának ebben igazán segíteni. Nem csak autistákhoz értenek.

Amúgy amit írtál nekem nem adhd-nak tűnik....

2012. nov. 19. 17:24
 4/9 A kérdező kommentje:

Én úgy sejtem autizmus, de nem tudom lesz-e haszna, ha megszerezzük róla a Vadaskertes papírt. Változtat-e ez bármin is, kap-e másfajta fejlesztést. (Így is jól halad, amilyen formában most kapja.)

Esetleg nem-e rontana a helyzetünkön olyan szempontból, hogy egyenes út lesz az autista ovis csoportba, ahol viszont elég szörnyű körülmények vannak...

Most nagyon jó oviba jár, ahonnan autizmus papírral ki is tennék, amúgy meg viselkedése és képességei alapján simán maradhat.

2012. nov. 19. 17:51
 5/9 anonim ***** válasza:

Az én kisfiam is hasonló volt. Lelkiismeretesen csináljuk a TSMT-t kb. 6 hónapja. És sokat változott. Rengeteget.

Szerintem nem autista a gyermeked. Az enyémről is azt hitték, csak azért mert más volt, és nem tartott szemkontaktust. De én sem tartok ha leszidnak, vagy nem akarom, hogy tudják mit gondolok, de az apám sem. S nem vagyunk autisták. A kisfiamat is rengeteget szidták az oviban, persze,hogy nem nézett az óvónőkre. Most mondták, hogy sokat javult. Figyelem problémája volt.

2012. nov. 19. 19:27
 6/9 anonim ***** válasza:

Én is a Vadaskertet javaslom, autizmust ott tudnak egyértelműen diagnosztizálni, vagy kizárni. Nagyon sok tünet jellemző a fentiek közül az Aspergeres lányomra, neki sincs beszűkült érdeklődési köre, de mondjuk neki van repetitív mozgása + neki a beszéde átlagon felüli.

Az összes többi stimmel.

Nekünk 5 éves kora után lett diagnózis, nem rakták ki az oviból, sikeresen integrálták normál csoportba. Pont ma voltam fogadóórán, és szinte csak dicsérték, nagyon sokat fejlődött, amióta diagnózisa van és speciális fejlesztést kap. Vannak barátai, most már sokkal többet játszik társakkal, mint egyedül. Iskolakérdés is sínen van, integráltan oktatható.

Nem kell annyira megijedni az autizmus diagnózistól, nekünk kimondottan sokat segített, mert kaptunk egy kulcsot a gyerekhez, és ha kellőképpen nyitottak a pedagógusok, akkor ők is megtalálják a megfelelő módszereket, amikkel integrálni tudják a gyermeket. Nálunk legalábbis ez volt, és a leendő tanító néni is nagyon nyitottan áll a kérdéshez, már olvassa a szakirodalmat és sokat beszélgetünk, ismerkedünk.

(Nekem azért inkább auti, mint adhd-gyanús, mert az adhd-s gyerekek, akiket én ismerek, egyáltalán nem kerülik a szemkontaktust, sőt, egyenesen belemásznak az ember arcába, elég zavaróan... a másik meg, hogy két tünet kivételével mintha az én lányomról írtál volna, és hát neki van autizmus spektrumzavar diagnózisa...)

2012. nov. 19. 20:16
 7/9 anonim ***** válasza:
Senki nem mondta, hogy az új papírt be kell mutatnod bárhol.... Szerintem is elég ha te tudod mi a helyzet, amennyiben megfelelően fejleszted a gyerekedet. De ha úgy látod, hogy a mostani papírjaival nem bélyegzik meg, az újjal viszont igen, akkor szerintem is inkább titkold.
2012. nov. 20. 15:00
 8/9 anonim ***** válasza:
történt valami diagnózis/fejlesztés ügyben?
2013. ápr. 16. 17:28
 9/9 A kérdező kommentje:
Az eddigi fejlesztéseket kapja és nem voltunk a Vadaskertben. Most jó oviba jár, szépen fejlődik, az iskola kérdés pedig még nem aktuális. Gondolom iskola előtt a bizottság kérni fog pszichiátriai szakvéleményt, majd akkor megyünk.
2013. ápr. 16. 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!