Mit tegyek ha a két éves lány gyermekem mindenért nyavajog?
Én "nem hallom meg", amit nyafogva, hisztizve mond.
És azt mondom is neki, tehát hogy "nem hallom, amit mondasz a nyaffogás miatt".
És ha TÉNYLEG akar valamit mondani, akor abbahagyja a hisztit, nyafogást és elmondja normálisan. Addig süket vagyok, teszem a dolgomat. Lehet, hogy 1-2 alkalommal még nagyobb hiszti lesz, amíg meg nem érti...
A tünetek alapján valóban mintha kicsit el lenne kényeztetve (már meg ne haragudj, de te is érzed :-)).
Szia!
Valóban az a probléma, hogy túl sokat foglalkozol vele (igen, sajnos igaza volt az előttem szólóknak: bocsi a szóért, de valóban elkényezteted). Ha mindig vele vagy, egy percre sem hagyod egyedül, akkor önállótlan lesz, és félni fog egyedül bármit is csinálni. Ha nagyobb lesz, ne csinálj neki meg mindent, mert ha a sikerélmény mindig a tiéd, azzal elveszed a gyerek önbizalmát.
Ha hisztizik, hagyd magára, ne sajnáld. Ha foglalkozol vele, megkapja a pozitív visszajelzést - mintha a cicát megsimogatnád, miután a szőnyegre piszkított... Utána már nehéz lesz kinevelni belőle, és felnőtt korában is támaszkodó lesz. Ha kezd lenyugodni, már átölelheted. Kérdezd meg, mi a gond, beszéltesd, nagyon sokat kell neki magyarázni. Így lesz okos. Minden esetben fontos indokolni. A "nem szabad"-indoklás nem elég, a gyerek nem érti, hogy miért nem szabad, és csak azért is meg fogja csinálni. "Ne vedd a szádba, mert beteg leszel."
Fontos engedni döntéseket hozni: "Ha hisztizel, nem foglalkozom veled. Ha abbahagyod, játszom veled."
Dióhéjban ilyesmiket kell csinálni...
Emellett tanácsokat akkor is kérdezhetsz pszichológusoktól, ha nincs nagyobb baj.
"Pedig ugrásra kész vagyok mert munka után csak vele foglalkozok"
Túl jó dolga van szerintem. Néha ne ő legyen az első, foglalkozz magaddal, a férjeddel a hobbijaiddal.
Találd meg az egyensúlyt. Hagy néha egyedül is mert akkor van ideje gondolkozni és fejlődik ilyen téren is.
Ha éveken át mindent megteszel neki akkor ezt tini korában is elvárja majd és akkor a hisztik már nem lesznek viccesek mert lesz szókincse ahhoz hogy padlóra küldjön lelkileg. Légy előrelátó és ne kényeztesd el :)
F/23
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!