Azoktól kérdezném, akiknek gyermeke születés után lélegeztetőgépen volt: elmeséltétek neki, hogy mi történt?
Ha a fiadnak pszichés problémái vannak, akkor pszichológusra kell bízni.
Ha nincsenek, csak félsz, hogy lesznek a lélegeztetőgép emléke miatt, akkor szerintem felesleges felhozni, persze ha szóba kerül a születése, a kórházban töltött idő, akkor el lehet mondani, de ha nem, akkor miért tennéd? Nem is nagyon tudom elképzelni a szitut, két esti mese között elmondod neki, hogy lélegeztetőgépen volt? Az is lehet, hogy megijedne.
off:mit nem értesz?Hét éves a gyereke,amikor megszületett,lélegeztető gépen volt.Ő nem mesélt a gyereknek erről,és azt kérdezi,hogy jól döntött -e,nem kellene -e mesélni róla a gyereknek
on:szerintem egy hét évesnek már nyugodtan lehet beszélni erről,de kérdezz meg egy pszichológust
Lányaim koraszülött ikrek voltak, amint észrevették, hogy telis-tele vannak tűszúrás nyomaival a kézfejük, könyökhajlatuk, rögtön elmeséltem, hogy azok miért vannak rajtuk.
Nem csináltak belőle gondot, de alaposan kikérdeztek, minden részletet tudni akartak a bent töltött időkről.
Igaz, lélegeztető gépen nem voltak, csak légzés rásegítés volt mindkettőnél és több mint egy hónapig intenzíven voltak.
Nem értem mi titkolni való van egy kórházi kezelésen? Ez is az élete része.
A Te gyerekeden nincsenek tűszúrás nyomok? Azokról mit mondtál?
Én elmesélném neki, és azt kerekíteném ki a történetből, hogy már kisbabaként is egy hős volt, és micsoda teljesítmény, hogy túlélte, és mennyire boldog vagy hogy itt maradt neked.
Az első gyerekem sürgősségi császárral született, különben meghalt volna. Elmondtam neki, mert érdeklődött, hogy bújt ki a 'kicsi lyukon', én meg mondtam, hogy sehogy... baj volt, de most él és egészséges és ennek örülünk. Elfogadta, bár pár hónapig lovagolt a témán.
Kicsit más, de azért mégsem.
Az én gyerekeim lombikban fogantak és császárral születtek. Biztosan rá fognak kérdezni ők is erre, és nem 16 évesen, hanem sokkal korábban. Én el fogom nekik mesélni, persze az adott értelmi szintjüknek és életkoruknak megfelelő formában.
A kérdező konkrét kérdésére: szakember mondta, hogy ezért szorong a gyerek vagy te szorongsz vagy te gondolod, hogy szorong a gyerek? Ha nem a kisgyerek hozza elő magától a témát, akkor én nem biztos, hogy felvetném. Esetleg ha van más apropó, pl. valamelyik kis barátja vagy családtag is kórházba kerül, akkor annak kapcsán lehet, hogy elmondanám, hogy ő is volt beteg, de milyen jó, hogy meggyógyult és most már teljesen egészséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!