Enyhén autisztikus, ill Asperger szindrómás gyerekek anyukáitól kérdeznék. Van olyan, hogy bizonyos időszakban romlik a gyerek állapota, aztán meg jön jobb, könnyebb időszak?
Vagy általában egyforma? A lányom 4 éves, jártunk pszichológushoz, aki szerint vannak autisztikus tünetei. Való igaz, időnként nagyon nehéz vele, de máskor meg olyan, mint a többi 4 éves.
Egyenlőre nem tudom mi váltja ki belőle a rosszabb napokat, gondoltunk arra is, hogy "túlhallása" van, és pl zavarja a szél, vagy valami elektromos berendezés zaja, amit mi nem is észlelünk. De konkrét dologra nem jöttem még rá.
Ha van ilyen viselkedésbeli ingadozás, akkor mi lehet az oka?
Az én fiamra 3 éve kérdöjelessen tették rá az autista kodot. Pár hónapja sem tudtak megegyezni a fejlesztök. Egyik szerint igen másik szerint nem. Én hallotam pszichológustól tuti nem az és másiktol tuti az a gyerek. Nap mint nap elbizonytalanodok. Az évek alatt rájöttem, hogy annyira sok minden számit nála vannak emberek akikkel kijön és tündér vannak akik a közelébe sem mehetnek. Tudod
fogalmam sincs az vagy nem az ezen vitatkozzanak a szakemberek. DE AZT TUDOM HA 2 ÉVES KORÁTÓL NEM KAPNÁ A KÜLÖN FEJLESZTÉSEKET A GYERMEKEMNEK ÁRTOTTAM VOLNA. Lehet már nem lenne vita téma hogy auti vagy sem. Látom más mint a többi gyerek. Neki is van barátja.
Előző: mi nagyon sok helyen jártunk, és az a tapasztalatom, hogy a "szakemberek" közül is csak nagyon kevesen értenek ténylegesen az autizmushoz. Szerencsére mi egy idő után olyan emberekhez jutottunk el, akik be is vallották, hogy ők ebben nem kompetensek.
A Vadaskertben nagyon gyorsan meglett a diagnózis, és teljesen egyértelmű. Csináltak 5-6 féle tesztet, megfigyelték különböző helyzetekben a gyereket, és megkaptuk a diagnózist. És tájékoztattak a lehetőségekről, amikről más pszichológusok, pszichiáterek nem tudtak semmit, mikor kérdeztem.
Szóval én azt ajánlom, hogy mindenképpen autizmus diagnosztizálásában jártas szakembert kellene keresnetek, és lehetőleg közösségben is figyeljék meg a gyereket, mert kétszemélyes helyzetben nagyon sok minden nem derül ki.
Nos a szakértő bizottság is nagyon rugalmas volt, kifejezetten örültek, hogy diagnózissal mentünk, és ott is hallottam, hogy a Vadaskertben tapasztalják a legnagyobb tudást és a legjobb hozzáállást. Azt mondták, szerencsések vagyunk, hogy eljutottunk oda!
Egyébként kimondták a gyerekre, hogy integrálható, tehát járhat normál iskolába (sőt, azt mondták, az lenne neki a legjobb). Már csak találnunk kell olyat, ahova fel is veszik...
Ez így igaz, de azt is tudom, látom, hogy amelyik iskola nem veszi fel, oda nem érdemes vinni, mert fél-egy év alatt úgyis "kiraknák", vagy a gyereknek vennék el a kedvét egy életre.
Én pedagógusként tanítottam speciális iskolában, ahová egy sor iskolai kudarc után hozták az amúgy értelmes gyerekeket.
Szóval én csak olyan iskolába szeretném vinni a gyerekem, ahol tényleg tudják kezelni a másságát, elfogadó légkör veszi körül és nem akarják "betörni" - az eddigi (óvodai) tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő hozzáállással és az állapotának megfelelő módszertani segítséggel nagyon szépen fejlődik. Persze, szeretném én is, ha járhatna normál iskolába, de ha nem tudják kezelni a viselkedési problémáit meg a tanulási sajátosságait, akkor ennek így nincs túl sok értelme... akkor inkább viszem olyan iskolába, ahol már bizonyítottak, hogy 3-4-5 év alatt fel tudják készíteni az integrációra, és akkor majd később megy normál iskolába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!