Mit lehet csinálni az ilyen viselkedésű gyerekkel?
A testvérem 13 éves, és teljesen kikészíti az szüleinket. Nem engedelmeskedik, rengeteget számítógépezne. Bárki bármit mond neki, az falra hányt borsó.
Én mások hibájából is tanultam, de úgy veszem észre hogy ő még a sajátjaiból se. Mondok egy példát:
Anyu mondja neki, hogy vegyen fel sálat, de nem veszi fel. Anyu amikor észreveszi akkor rászól, de a testvérem utána se veszi fel a sálat sose. Nem számít hogy hányszor van leszidva, szépen van neki szólva, vagy ordibálva van vele. Egyszerűen semmi nem hat rá. Még a testi fenyítés se.
Nem készíti el rendesen az iskolában kapott házi feladatait se, nem tanul rendesen. Azt hazudja, megírt mindent, pedig egyáltalán nem igaz, vagy ha meg is van írva akkor csak össze van csapva az egész. Van olyan hogy a matek háziba minden féle számolás nélkül beír számokat, amik természetesen nem jók. Csak így a feladat ami tartana fél óráig, azt beírkálja 2 perc alatt, iszonyatosan ronda írással. Rossz ránézni a füzeteire.
Mondok mégegy példát. Szerintem már minimum 5x kikapott azért, hogy összefirkálja a radírját, és számtalanszor vesztek össze vele ezért. De ő mindig összefirkálja, eltöri, kilyukassza őket.
Attól félek, hogy anyunak valami baja lesz ettől a rengeteg idegeskedéstől. (vannak bajai a szívével)
Lényegében egyedül neveli a tesómat, mert én kollégiumban vagyok, apu meg külföldön dolgozik. Szóval mi csak hétvégén vagyunk otthon.
Mit lehet ilyenkor tenni? Van erre valami szakember, speciális pszichológus? Teljesen tanácstalanok vagyunk már.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Őszintén szólva, mintha a hugomat írtad volna le.
Én teljesen az ellentéte vagyok. Mindent megcsináltam/lok, szót fogadtam stb stb. Ő mindennek ellent mondott, soha nem azt csinálta amit kellett volna. Rengeteget veszekedtek vele, mire rájöttek, hogy ha mindent megtapasztal a saját bőrén akkor tanul a hibáiból.
Pl. rengeteget tanultunk vele, lesz.rta az egészet, egy idő után közölzük, OK, csináld, de ha megbuksz mehetsz dolgozni a nyáron(persze miután azt a kort betöltötte) megbukott, ment egy pár hétr dolgozni(talán 2 re) a többit elhasználhatta tanulásra. Átment pótvizsgán, de nem tanult ugyanúgy attól az évtől kezdve mi nem szóltunk neki, hogy tanujon, megmondtuk neki, ha kell segítség szólhat, de mi nem megyünk oda hozzá. Fél évbe telt, mire jött, hogy segítsünk. Onnantól kezdve ha segítség kellett jött, segítettünk. Nem voltg eltiltva semmitől, meg kapott mindent. Mára 18 éves szinte felnőtt nőt látok benne. Jövőre megszerzi a szakmáját. És a jegyei egyre jobbak. Nem tör zúz semmit. Csak nem kellett mindenért ordítani vele.
Hozzáteszem még azt, hogy a radíros meg sálas történet szerintem is túl lett lihegve. A sálat amúgy én se viseltem el soha, a mai napig utálom, pedig elég felnőtt vagyok már.... A radír meg szerintem minden gyereknél fogyó eszköz. Én is ha unatkozta, ha gondolkodtam mindig arra firkáltam, a firkálás a mai napig meg van, csak már nem radírra.
Vegyétek lazábbra azt a bizonyos pórázt!!!!
azért mert egy 20Ft-os radírt tönkretett, pofont kapott? Ti tényleg nem vagytok normálisak!
"Szerintem eléggé túllép a kamaszkori engedetlenségen."
egyrészt nem lépi túl, másrészt szerintem te foglalkozz inkább magaddal, hagyd a szüleidre a nevelést. vagy inkább beszélj a szüleiddel, hogy vegyenek vissza, mert átestek a ló túloldalára. minek ilyeneken veszekedni? ha nem tennék, biztos megfürödne magától. én is kiakadnék ha anyám elkezdene velemi veszekedni, hogy menjek mosakodni pedig 29 éves vagyok. majd megyek mikor úgy gondolom.
és tényleg nem lépi túl, én testvérem 14 évesen világgá ment, na az már lehet túllépés, de mikor pszichológushoz vitték a szüleim akkor hazaküldték őket ;)
A gyerek nagyrészt olyan amilyennek nevelik. Nincs eléggé odafigyelve rá? Itt az eredménye.
Nekem 14 éves az öcsém, hát neki sem lehet parancsolni, fürödni ő sem nagyon akar, de aztán 3 nap múlva meg egyszerre engedné ki az összes addigit. Széttörte a radírt? Arra tud, nincs másik, radírozzon amivel akar, majd megtudja ha széttörte.
Az én tesómmal az lett elrontva, hogy nem lett rá odafigyelve. 3-an vagyunk ő a legkisebb, neki több minden lett megengedve, most meg már nem lehet neki parancsolni, se szép se csúnya szó nem használ.
Nálatok is már vmi az elején el lett rontva.
Nevelési tanácsadóba elmehettek, vagy gyermekjóléti szogálat pszichológusához, max beijed öcséd, hogy hoppá ez már komoly.
Én elsőre ez alapján szakmabeliként nem tartom kizártnak hogy vagy borderline-os, vagy az lesz ha így megy tovább. De ehhez szükség volna a környezet és a kisgyermekkori háttér ismeretére is. Én azt javaslom hogy forduljatok gyerekpszichológushoz.
A borderline-t egyébként mindig a szülők okozzák, előre szólok, szeretethiányon alapul. Bár az ehhez vezető viselkedést katalizálhatja a nagy cukorfogyasztás, illetve koffein és egyéb stimulánsok bevitele. Millió tényezője lehet, a lényeg hogy javasolt szakemberhez fordulni. Persze lehet hogy tévesen gondolom, de ezt legalább egy helyi szakember mondja ki, minthogy ne derüljön ki hogy baj van. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!