Miért mondják, hogy csak 6 évestől lehet diagnosztizálni a hiperaktivitást?
Kisfiam 1 hónap múlva 3 éves lesz.
Csecsemőkorát átvisította, nyűgös volt állandóan, nem gagyogott soha, se nem integetett (mai napig sem), se nem tapsolt.
Fejlődésneurológián: többemberes baba.
Mindig nehéz volt vele.
Szinte mindig fut, soha nem gyalogol vagy sétál.
Járni is futni tanult meg.
Nem tud fél percnél tovább megülni, sem enni, sem játszani így nemigen tudunk, mindig eszébe jut, hogy neki másvalami kell, máshova kell futnia, majd visszajön, de újból felpattan, élvezhetetlen a játék.
A tv-ben a mese leköti, de közben jár keze - lába.
Ha valami nem úgy sikerül, ahogy akarja vagy valaki elveszi a játékát, megbeszélés ellenére, agresszív lesz, leüti/leütné.
Megígéri, hogy jó lesz, de a következő pillanatban már megint bajba kerül.
Rengeteget hisztériázik, naponta olyan 5-6 fetrengős hisztériás rohamja van.
Egyébként rendkívül okos, logikus gondolkodású, mindig mondja, hogy szeret, van benne szeretet is.
Van egy kishúga, de előtte is ilyen volt.
Szóval, ha nem lehet hiperaktívnak diagnosztizálni, akkor mi a baj vele? Miért viselkedik így?
Mit csináljak, hogy jobb legyen? Nyugodtabb, sétáljon, üljön nyugodtan?
Nincsenek barátaink, játszótérről is hamar elmenekülnek az agresszivitása miatt.
Én az eredeti kérdésedre válaszolnék, azért 5-6 évesen, mert akkor lehet teljes bizonyossággal eldönteni, hogy mi okozza ezeket a tüneteket.
egy ennyi idős gyereknél még sok minden lehet. Akár neveletlenség is, hiperaktivitás, figyelmezavar, és még más neurológiai rendellenesség is okozhatja.
De egy másik példán talán érzékeled, például a diszlexia ilyen. hiszen nyilván diszlexiás egy gyerek születésétől fogva (tapasztalatok szerint már a nagymozgások elsajátításában is kimutatható, illetve a rajzolásnál, firkálásnál), de hogy valóban diszlexiás akkor lehet megmondani, amikor már ír olvas. Ergo 6-7 évesen de inkább 8. Holott ha mondjuk azért nem mászik, mert diszlexiás, akkor az 8 hónapos korban látszik már és mégsem diagnosztizálható.
Hát az ovit gondold meg, ha megteheted akkor vagy speciális intézményt keress neki, ahol kis létszámú csoportban, ilyen gyerekekhez szokott óvó nénik vannak, mert belevinni egy előre látható kudarcélménybe, nem biztos hogy használna neki. Különösen ha agresszív is.
Ha minden mozgást sorban és megfelelően csinált, akkor reménykedhetek, hogy nem olyan rossz a helyzet?
Mászott hónapokig, 11,5 hósan indult el önállóan, bár futva.
Most a héten megfigyeltem.
Tulajdonképpen csak és kizárólag akkor agresszív, ha a játszótéren szó nélkül elveszik a játékát. 1-2 éves gyerekeket hoznak le, semmi játékot nem hoznak velük, anyjuk nem szól rájuk és kikapdosnák a fiam kezéből a játékokat. Én eddig próbáltam rábírni, hogy adja oda, néha oda is adta, de vissza már nem kapta.
És ekkor lecsap.
Egyébként jószívű, kistestvérét is főleg szereti, néha van gond.
Nem tudom...... Lehet, hogy egy mozgékony kisfiú.....
Ha csak ide jártok játszóra, és ez napi szintű dolog, én azt tenném hogy százasban vásárolnék néhány játékot olcsón, amire rajzolnék pl gyerekeket alkohol filccel, az eddigi játékaitokba meg vmi jelet amit a fiad mond vagy a nevét. vinném ezeket is játszóra kiraknám.
a fiadtól nem várható el hogy mindennap szívesen oda adja a játékait hiszen játszani akar velük. egy dolog hogy tanítod rá ossza meg, de mindig nem kell szerintem.
Ezek olyan játszóterek, hogy eleve vannak kint homokozójátékok, olyan 20db/ játszótér.
Kockák, formák, labdák.
De a fiam markolóautója, úthengere, teherautója, ..... érdekesebb a kicsiknek. A fiam is ragaszkodik hozzá, mert ezekkel épít útakat, szerepjátszik a játszótéren.
Tegnap is egy 1,5 év körüli kislány az anyja szeme láttára egy lapát homokot öntött a fiamra. Fiam nem csinált semmit csak nézett. De ha legközelebb esetleg ő csinál ilyet, akkor ő lesz a legrosszabb.......
Hát ezért nem lehet megmondani, én is láttam játszótéren kisgyereket, aki úgy ült, hogy az összes játékát szorongatta. az én fiam is ilyen még a mai napig is pedig 5 éves, játszik a játékával és fél szeme a többin van.
Ilyenkor szólok neki, ha nem akar játszani a másik játékkal azt adja oda. Meg így nem lehet élvezni a játékot, hogy ahelyett, hogy gödröt ás, elmélyülve, inkább a biciklit lesi, nem e megy el mellette valaki.
Jó ő 5 éves és maga is rájön, így nem érdemes a játszótérre menni.
Illetve én is mindig rohanok, de nem vagyok hiperaktív.
Lehet ő ilyen habitus. Segíts neki változni, hogy belássa neki is jobb úgy, de semmiképp ne erőszakkal. Inkább hívd fel a figyelmét a jó, helyes viselkedésre. Mertha úgy mentek a játszóra, hogy felsorolod
1. nem veszed el más játékát
2, nem bántod a gyerekeket
3 nem rohangálsz
4. nem veszekszel
5 nem bántod
stb stb
Ezzel a rossz viselkedést erősíted benne, mert ez lesz a kis fejében.
Fordtívainább
1, Ugye odaadod a játékodat a másik kisgyereknek
2. szépen játsszál, szaladgálni máskor is lesz alaklom, inkább játszál
stb stb
és erősítsd benne nem ő a rossz, neked sem tetszik, hogy másik kisgyerek elveszi a játékát, de nem kell ezért leütni, mert tetszik neki az a játék és ha ő odaadja akkor biztos a kisgyerek is oda fog adni valamit. Vagy visszakérheti a játékát, a másik gyerek nem viszi el. És ha ő nem képes rá, akkor kérd vissza te. Én simán és megmondom légyszíves add vissza, az a Botond játéka és ő nem szeretné odaadni. Majd biztos odaadja később vagy ha neki nem kell. Aztán ha elkezd a másik gyerek hisztizni, oldja meg az anyja. Illetve működik, mert odaszokta adni azt a játékot amivel éppen nem játszik.
És próbáld türelemre nevelni. Dícsérd sokat, menjetek el sétálni. Mutass rá, mennyivel több mindent lehet megnézni ha sétál és nem rohangál. És az evés is mennyivel élvezetesebb-bár ez nálunk a legkevésbé sem hiperaktív gyerekem, aki halál nyugodt egyébként, nem ül le enni. Világéletében kutyafuttában evett de legalábbis valamit kell még csinálnia az evés mellett. Azt mondta a védőnő, mert annyira nagyon sajnálja az időt az evésre és nem élvezi mint tevékenységet.
Kedves Válaszolók
Nagyon segítőkészek vagytok, köszönöm a sok hasznos választ, tippet.
Próbálom betartani.
Mindig mondom mielőtt bemegyünk, hogy együtt játszatok majd, egyedül nem annyira jó, és majd a másik baba ad neked cserébe játékot.
Csak az a baj,hogyha pl. odadobja a labdáját a másik kicsinek, az elszalad vele, jobb esetben simán nem adja vissza. Szóval azt látja, hogy hiába beszéljük meg, mégsem az történik, amiről beszéltünk, amit elvár.
Vele egyidősekkel többnyire nincs gond, nagyon jól eljátszik a kortársaival - velük már tud együtt játszani, fociznak, egymással játszanak- csak sajnos csak 1-2 vele egyidős van mostanában a játszótéren, mindenki ovis lett.
Megpróbálok türelmesebb lenni, lehet, hogy nagyon fáradt vagyok és nagyon vele az elvárásaim.
Hiszttériázni is akkor szokott kizáróan, amikor az apukája is itthon van. Amikor csak hárman vagyunk, nem jellemző az őrjöngő visítás. Én szigorúbban nevelem, apja szinte mindent megenged. Ez is gond. De én vagyok vele egésznap, párom pedig csak pár órát és hétvégén.
Nekem főként ez a "folyton futok" dolog aggaszt. Miért nem sétál?!
Kakaón kívül édességet sem kap, nem is szereti.
Mégegyszer köszönöm, próbálok sokkal türelmesebb lenni.
Igen, ezért mondtam lehet, hogy nem is a fiaddal van gond, hanem felhúzza magát, ha a másik nem tartja be a játékszabályokat. És jogos a haragja, én ilyenkor maximálisan megértem és nem keltek benne bűntudatot a teljesen természetes, egyébként akaratán kívüli érzéseiért. Hiszen bennem is volt, hogy magamban felrúgtam volna egy gyereket. Persze nem mutattam.
Majd megtanulja palástolni illetve fékezni magát.
Egyébként nem kell eljátszania másik gyerekkel. Az oviban kérdeztem és egymástól függetlenül 4 óvó nő is azt mondta, majd 4 évesen már figyelik egymást és igazán 5-6 évesen kezdenek el játszani egymással. Az ovis csoportban is egymás mellett játszanak.
A rohanásnak is ezer oka lehet. Majd lassít. Ne aggódj és ne fogalmazz meg nagy elvárásokat, mert az csalódás lesz. Számodra is, számára is.
nálunk van egy máltai játszótér ahol rengeteg ottani játék van, pl kismotorok, homokozók, műanyag autók.
oda soha nem viszunk semmit és soha nem megyünk motorral csak gyalog.
Pontosan azért mert aki odajár tudja hogy minden mindenkié, tehát ha a fiam visz vmi játékot a többieknek az is mindenkié, és ez nem róható fel nekik hiszen ekkora gyereknek még nem lehet megmagyarázni hogy 10 játék közös egy nem.
Oda ne vigyetek semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!