Óvodás korban hiperaktívnak diagnosztizált gyerekek mennyire lesznek kezelhetőbbek később (10-18 évesen)?
Sosem lehet velük könnyebben boldogulni?
Azzal vígasztalom magam,hogy később talán jobb lesz,most 6 éves a fiatalember.
Fiam 11,5 éves, ötödikes, sokkal kezelhetőbb, mint pár éve, megkomolyodott.
Hidd el sokat változnak, nála 5,5 évesen diagniosztizálták a hipekinetikus magatartászavart.
4-5-ös tanuló szorgalmas.
Óvodás korában milyen volt?
GOndolom ahoz,hogy most javult a viselkedése sokat számított a te helyes nevelési hozzáállásod,hogyan csináltad?
A valódi (!) hiperaktivitás gyógyszeresen kezelendő, viszont ezzel abszolút egyensúlyban tartható dolog. Gyógyszer nélkül jönnek a másodlagos személyiség károsodások a rengeteg kudarc és rossz élmény miatt. Az, hogy a jövőben milyen lesz nagyban függ a mostani kezelésen. A Ritalin mellett még fontos mind a gyermek mind a szülő részére a viselkedésterápiás tréning elsajátítása. (hogyan neveld őt milyen módszerekkel) Ezzel nagyon nagy eséllyel sikerül őt rendezni, így a későbbiekben is kevesebb a komplikáció.
Kezeletlen hiperaktívoknál gyakoribb később a személyiségzavar, drogfüggés és a bipoláris kórképek.
Egyébként rengeteg olyan képességük is van, ami más gyerekekben kevésbé, ezt mindenképpen érdemes kihasználni.
A gyógyszer fontos, bárki bármit állít, ez egy idegrendszeri zavar, csak pszichológiával nem kezelhető, nem tartható egyensúlyban. Viszont egy pár év alatt az agy megtanul alkalmazkodni a tünetekhez és kompenzálni, tehát el lehet hagyni a gyógyszert a serdülőkorral.
Sport, mozgás nagyon fontos. És mindenképpen olyan intézménybe kell íratni, ahol értenek a hiperaktivitáshoz, nem rosszaságnak kezelik és nem teszik ezzel tönkre a gyereket.
Jelenleg TSMT tornára járunk...de ha jól értelmezlek,az kevés lesz.
Ha csak azt nézem,,hogy tavaly milyen volt a gyerek és most milyen akkor nagyon elkeserítő az eredmény,sokkal provokatívabban ,kezelhetetlenebbül,agresszívebben viselkedik.
Milyen idős kortól jöhet szóba a gyógyszer(eddig nagyon elleneztem,bár már kilátásba helyezték a későbbiekre)?
Szégyen leírni,de már bentlakásos intézményben kezdtem el gondolkozni,holott imádom,de a pszichiátrián fogok kikötni ha ez így megy tovább,a gyógyszer segítene???
Nem bírom ezt így sokáig...pedig azt hittem,hogy a szeretet segít majd,de lassan már az is kevés lesz,néha már lemondok a gyerekemről,néha már a feladáson gondolkozom,hiszen semmi sem segít,csak egyre elkeserítőbb a helyzet,sem magával,sem másokkal nincs jóban,nagyon nehéz vele élni,megfordul a fejemben,hogy nem e értelmi problémája is van,vagy másik pszichiátriai betegség is társul e esetleg a hiperaktivitásához,vagy ennyire nehéz egy hiperaktív gyerekkel midenkinek?
Mindenképpen kell egy teljes körű gyermekpszichiátriai és pszichológiai kivizsgálás, akár neurológussal is konzultálva. Azt, hogy valami organikus (a hiperaktivitás az), csak ők tudják megállapítani.
Az is fontos, hogy a környezeti tényezők mennyiben járulnak hozzá a fiad problémájához. Valószínűleg belekerültetek már egy ördögi körben, ő is érzi az elutasításodat, ami még rátesz egy lapáttal a tüneteire. (és a többiek elutasítása úgyszintén)
Ha valóban hiperaktivitás áll fenn, akkor a Ritalin az egyik leghatékonyabb gyógymódja ennek a tudomány mai állása szerint. Ugyanis ez egy idegrendszeri eltérés és nem lelki eredetű probléma. (az utóbbi már csak rárakódik)
6 évesen pont ideje van elkezdeni. Javaslom, hogy keressétek fel a HEim Pál gyermekpszichiátriát, ott kérjetek időpontot. Meg fogják vizsgálni a fiút és be tudják állítani a kezelést is.
A vizsgálat alatt az értelmi képességeket is meg fogják nézni, ez a rutin része. A viselkedésterápia is nagyon fontos része a kezelésnek, amit nektek szülőknek is el kell sajátítani. Nagyon sok türelem és KÖVETKEZETESSÉG fontos a nevelésükhöz, enélkül esélytelen. Viszont sokszor a hiperaktív gyermekeknek, mint írtam vannak olyan képességeik, amik abszolút jól jönnek és hasznosíthatóak.
Az is jó lenne, ha te is el tudnál beszélgetni a saját érzéseidről felnőtt pszichológussal. Hidd el, sokat segítene.
Voltunk már neurológusnál,pszichológusnál,pszichiáternél,nappal súlyos viselkedésproblémák,éjszaka pedig második műszak súlyos alvásproblémákkal,egy percre nem tudom magam kicsit elengedni.
Az organikus okot miből derítik ki?
Születéskor is gondok voltak,onnan is visszavezetik a szakemeberek.
Igen, sajnos lehet szülés közbeni sérülés, pl oxigénhiány következtében... de akkor is kezelni kell, be kell állítani a gyógyszert!
Sajnos nem tudhatjuk, hogy milyen gyermeket kapunk, pláne, ha szüléskor sérül... erről senki nem tehet!
A GYÓGYSZERES kezelés a lehető legrosszabb!!!!!!
Nekem a pszichiáter,akinél 1x voltunk,mert s szakvéleményhez el kellett menni
és soha többe azt mondta: Kedves anyuka, iskolás korára úgysem fogjuk tudni elkerülni a Ritalin adását!
legszívesebben neki adtam volna gyógyszert
Mindezt egy 5,5 éves, óvodás gyerekről állapította meg, 10 perc alatt, mag is azt néztte, hogy a gyerek hogyan játszik
Namármost a fima jelenleg 5-es, 4-5 ös tanuló.
Erről ennyit.
Mozgásterápiára járt 3 évig.
első voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!