Kislányom 27 hónapos, de még csak kb 15 hangutánzó szót mond. Magyarul: nem beszél. Sajnos önkormányzati bölcsődébe nem vették fel, magánt pedig nem tudunk fizetni. Heti egy délelőttre be tudnám fizetni egy családi napközibe. Szerintetek segítene a beszédfejlődésén?
2011. okt. 6. 23:55
1/9 anonim válasza:
Dolgozol egyébként? Mert ha nem, inkább fejlesztésekre kellene hordanod. Meglepő módon ilyen helyzetben a legtöbbet a gyógytorna, a sok hintáztatás, forgatás segít, de szerintem ne halogasd, ideje szakemberhez fordulni. Ezeket fizeti a TB, sőt, még az utazást is. Mászott egyébként kisebb korában? Mert ha csak keveset, vagy kúszás után rögtön felállt, az jele lehet a nem megfelelő beszédfejlődésnek. Kicsit furcsának tűnhetnek ezek az összefüggések, nekem is azok voltak először, de két gyerekkel is végigcsináltuk. Szóval nem a bölcsi fog a dolgon segíteni. Próbáld meg a tornát, légyszi.
2011. okt. 7. 00:08
2/9 A kérdező kommentje:
Mászott, bár későn kezdte (8 hónaposan). De utána 2 napra fel is állt (kapaszkodva). Beszéltem már erről gyerekorvossal, gyógypedagógussal, logopédussal, de mind leintettek. Sokan azon a véleményen vannak, hogy ez a rengeteg korai fejlesztés felesleges.
2011. okt. 7. 00:22
3/9 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem írni, hogy rendkívül mozgékony gyerekről, egy igazi sajtkukacról van szó.
2011. okt. 7. 00:23
4/9 anonim válasza:
Segit és e mellet minél több közöségi programra vidd el
játszóházak, sport, vallási intézmények ilyen helyeken sok a családi program, korai felylesztő programok ide az doki küld ingyenes. Gyakran taliz szomszéd gyerekekkel, rokkonokal.
2011. okt. 7. 01:03
5/9 anonim válasza:
Ha egyszerűen csak lusta a gyerkőc, és kihasználja, hogy otthon szavak nélkül is megértitek, akkor segít a sima bölcsi is, fölösleges pénzkidobás másik közösségbe is elvinned.
Ha más áll a háttérben, keress fel fejlődésneurológust, valószínűleg tornára fog küldeni benneteket. A forgatás tényleg nagyon jót tesz. Lógass fel egy hintát, teherd be, és hagyd, hogy kiforogjon, de akár kézben is lóbálhatod a gyereket.
Én sem értem pontosan, hogy miért, de tényleg összefüggésben vannak egymással a fejlődő képességek.
2011. okt. 7. 06:41
6/9 anonim válasza:
Első vagyok megint. Szerintem ez a fejlesztés már nem lenne "korai". Persze tudom, hogy nagy eltérések vannak abban, hogy a gyerekek mikor kezdenek beszélni, és mire négy-öt éves lesz, biztos, hogy a tied is szépen fog. De ha már úgy is lendületben vagy, próbáld meg tényleg a fejlődésneurológust vagy gyógytornászt felkeresni. És a konzultáció után már tudni fogod, hogy legyen-e bölcsi, vagy sem. 27 hónapos, ne várj tovább. Ez a legtöbb, amit most tehetsz érte, logopédus úgy sem foglalkozik még ilyen kicsi, négy-öt év alatti gyerekekkel. Ragaszkodj hozzá, hogy a gyerekorvosod adjon beutalót, még ha ő nem is tartja feltétlenül indokoltnak. A vizsgálat nem fáj, nem rossz a kicsinek, nem veszthetsz semmit. Hajrá.
2011. okt. 7. 09:38
7/9 anonim válasza:
MI köze a gyógytornásznak a beszédhez? Ezt nem értem!
Felelsleges egy ekkora gyereket mindenféle dokihoz vinni azért mert évesen még kevés szót tud. Nem egyforma a gyerekek fejlődése, van aki már1,5 évesen is szépen beszél, de van olyan is aki még 3évesen sem. AZtán 1x csak elkezdi nyomni a szöveget. A mászásnak se sok köze van hozzá. Lányom nem kúszott, kb 3hetet mászott, aztán 10hónaposan elindult.Mégis szépen beszél, nincs lemaradva, sőt.
A bölcsi vagy bármilyen közösség ahová rendszeresen tud járni rengeteget tud segíteni rajta. Tapasztaltam én is. A másik lányom is hasonló volt a tiédhez, pár hónapnyi bölcsi után ma már szépen beszél. Igaz én dolgozom ezért van bölcsiben, de a lényegen nem változtat.
2011. okt. 8. 23:59
8/9 anonim válasza:
Igen, ilyen is van, amit te írtál, Előző. És reméljük, a kérdező gyermekénél is így beindul a beszéd. Elsőre nekem is érthetetlennek tűnt, hogy mi köze lehet a beszédnek meg a mászásnak egymáshoz. De két év folyamatos gyógytornászhoz járás után azt mondom, semmit nem veszíthet, ha mégis megpróbálja a fejlődésneurológust meg a gyógytornát. Legfeljebb tényleg nincs rá szükség. :)
2011. okt. 9. 00:06
9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat. Első körben megpróbálom a közösségbe járást, és ha az nem működik, akkor irány a fejlesztő.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!