Harmadikos lányom nem akar tanulni, vannak ötleteitek hogyan vegyem rám?
Olyan könyvet adj neki , ami érdekli , vagy manapság "menő".
(Harry Potter és társai)
Megáll az eszem. Hogy-hogy nem lett eredmény?
Ha tényleg sok tévesztéssel, akadozva olvas, vedd meg Meixner Ildikó Én is tudok olvasni című könyvét és a hozzá való munkatankönyvet. (akár interneten is megrendelhető) Ez elölről kezdi az olvasás tanítását. Régebben egy útmutató is járt hozzá, ami ismertette a módszer lényegét. A piros könyvet kell elkezdeni, hangos olvasással! Ha a lap alján kék szám is megjelenik, akkor a munkatankönyvből is fel lehet dolgozni a megfelelő oldalt. Sok kivágós, többször használható kártyás feladat is van benne.
Az első 20 oldalon semmi kudarc nem fogja érni a gyereket, mert ott nincs kétbetűs szótagnál nehezebb. Inkább az lesz a baj, hogy túl dedósnak fogja érezni.
Próbáld meg elfogadtatni vele, hogy az ő olvasása most olyan, mint egy rosszul alapozott ház, muszáj elölről kezdeni az egészet.
Az iskolai szövegek olvasását nem kell erőltetni, olvasd fel neki te, hogy a szövegértés feladatokat azért meg tudja oldani. Ha a tanár rugalmas, beszéld meg vele, hogy most újra tanuljátok az olvasást, bánjon differenciáltan a kislánnyal. (ne olvastassa hangosan a többiek előtt; jelöljön ki a számára rövidebb szakaszt az olvasmányból, a fennmaradó tartalmát meg mondják el neki a többiek; meg ilyenek.) Ha megteszi, megtaláltátok a tanítók gyöngyét. Ha nem, akkor a gyerek lelkét kell erősíteni, mert rengeteg kudarc fogja érni amíg nem tanul meg folyékonyan és értőn olvasni."Ti látjátok, hogy igyekszik, tudjátok, hogy nehéz, de mindenki gyenge valamiben, ő pont ebben. De ebben meg ebben milyen ügyes." Nem is feltétlen iskolai dologban, de pl. kertészkedik, sportol, vigyáz a kistestvérére, türelmes az öreg szomszéd nénivel meg ilyenek.
Feltétlen keressétek meg a fejlesztőst aki felmérte, lehet, hogy szeptembertől foglalkozni is kezd vele, akkor persze az ő útmutatása az érvényes. De érdemes rendszeres kapcsolatot tartani, és feltétlen naponta gyakorolni kell az általa kijelölt dolgokat. De NEM az iskolai tananyagot, mert egy akadozva sok betűtévesztéssel nyökögő gyerekkel teljesen felesleges három oldalas szövegeket olvastatni.
Sok sikert!
egy fejlesztőpedagógus
Ma beszéltem az egyik tanító nénijével és azt mondta hogy nem jó a gyerek olvasási technikája.
A fejlesztő pedagógustól szeretném megkérdezni hogy kiválthatta e nála ezt egy trauma.Márciusban született a testvére és két hét után majdnem meghalt,kórházban voltam vele 10 napot és nagyon rosszul viselte.Azóta csak még jobban romlott a tanulmánya.Előtte sem volt tökéletes az olvasása de volt eredménye a gyakorlásnak szépen haladt.
Egyébként mostanában egyre kezelhetetlenebb,talán bele játszik a testvér féltékenység is.Ő a legnagyobb és van még egy 6 éves és egy 5 hónapos testvére.Próbáltam mondani neki hogy a tesó most kezdi az elsőt és neki példát kellene mutatni a gyakorlással de nem értem el vele semmit.
Ne erőltesd inkább adj meki olyan könyveket amiket talán magától is elolvas ha már magában elolvasta kérd meg hogy olvason fel belőle a tesoknak este, vagy csak neked.
Menj vele könyvtárba válaszon ő, probáld a kezébe adni a Harry Pottert vagy a Jövöből jött lányt... csak ne éreze kötelezőnek.
Harry Potter szerintem korai, főleg ha gondjai vannak az olvasással.
Olvasson bármit, Anna Peti és Gergőt, vagy mást, ahol még nincs olyan sok szöveg bonyolult történettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!