4 éves és nem beszél nem szobatiszta (? )
Az általad leírt dolgok sajnos az anyukát minősítik. Egy gyerekkel foglalkozni kell, és ez nem egyenlő azzal, hogy egész napra leülteti a TV és a gép elé... Négy éves gyereknek amúgy sincs semmi keresnivalója a számítógép előtt. Vagy én látom rosszul a dolgot?
Apuka külön lakik, ebből kifolyólag anyukának biztos nem jut annyi ideje a gyerekre, mint szeretné(?). Gondolom így oldja meg, hogy gyerek a gép/tv előtt, ő meg addig csinálja a dolgát.
Ennek a gyereknek (szerintem) az a baja, hogy végtelenül elhanyagolt! Emiatt nem szobatiszta még, és valószínűleg a beszédkészsége is emiatt ilyen alacsony szintű! Ide már (véleményem szerint) szakember segítsége kell.
09:39-vagyok.
Naná, hogy nem igényli a közös játékot, hisz nincs hozzászokva :( Próbálj meg vele kisautózni, vagy bújócskázni. Tartsatok tv és gépmentes napot :)
Olyan könnyen törtök pálcát más fölött! Pedig csak részinformációkat tudtok. Miért esik jól a lelketeknek egyből az anyukát hibáztatni?
Eddig egyetlen hozzászólás volt, akiben felmerült, hogy talán valami komolyabb pszichés ok áll a háttérben.
Azért ha van már egy teljesen normálisan fejlődő nagyobb testvér, akkor mégsem lehet annyira "szaranya" az anyuka...
És vajon mit tudhat egy 16 éves "ismerős", hogy mit és mennyit törődik az anya a gyerekkel? Szép dolog, hogy így aggódik a kérdező, de nincs ott velük minden nap 24 órában, hogy tudjon mindenről.
Lehet, hogy már jártak szakembernél, lehet, hogy esetleg diagnózis is van, csak esetleg szégyell róla beszélni.
Sajnos terápiára sem mindig olyan könnyű elvinni a gyereket, sok-sok idő és pénz kell hozzá, ráadásul nem is biztos, hogy van a közelükben megfelelő fejlesztő szakember. Azért ezt egyedülálló, kétgyermekes anyaként nem olyan könnyű megoldani, így nem tudhatjuk, mi van a háttérben, egy tini bébiszittert nyilván nem fog beavatni az anya az ilyen jellegű gondjaiba.
Köszönöm a válaszokat :)
Kedves utolsó, igazad van részben, viszont vagyok olyan közeli kapcsolatban az édesanyával, hogy igen csak jól ismerem, neki nincs túl sok közeli barátja,mindig engem avat be mindenbe ! Nem ócsárolni akartam Őt, és a többiek se. Persze kedves gesztus volt tőled, hogy védeni próbáltad.
Pszichiátriai eset nem születik, azt a "nevelés" hozza létre. Ideje lenne felébredni. Az első gyerek még új volt, édes volt, tán a megfelelő mennyiségű rokon-férj-anyatörődést megkapta. A kisebbik meg lóg a semmiben. NEM LÉTEZIK annyi munka, hogy a gyerekem a tévé vagy a gép nevelje! AZ BETEG!
Ha más nincs, megkérek mindig más uokatestvért-anyukát-családot-nagymamát-öregasszonyt, hogy bármit csináljanak vele. Megteszik.
Ez a 16 éves "kislány" érettebben ír, fogalmaz, lát, mint sokan 50 évesen. A kor nem jelent szellemi szintet!
Szerintem beszélj az anyukával ha ennyire jóban vagytok. Egy megfelelő pillanatban hozd elő a témát. Hogy hogy azt nem tudom, de ha jóban vagytok te tudni fogod.
Ha te vigyázol rájuk, keresd a kicsi társaságát, tv-t, számítógépet kapcsold ki. Vezesd rá dolgokra. Mesélj erről az anyukának, hogy ma voltatok kint labdázni az udvaron és milyen ügyesen dobta a kicsi, vagy valami ilyesmit tudok elképzelni. Ha érdekelte a dolog, ösztönözni fogja hogy folytassa vele. Látni fogod rajta.
Én először ilyesmikkel foglalkoznék. Felmérném, hogy az anyukát nem érdekli a gyereke, vagy valóban nagyon kevés ideje van, vagy mi lehet az oka, még ha esetleg nem érdekli. A válás körül nem lehet valami? Az anyukával is nem történt valami? A kicsiről ne is beszéljünk. Ki tudja a kis fejével mit élt át, mit gondolt. Lehet az anyuka a kicsiben látja a volt férjét, vagy a fájdalmát ezért nem közeledik hozzá. Ilyet is hallottam már. Szereti, de fél közeledni hozzá, és a tv, szg. jól jön, hogy elkerülje a közelebbi helyzeteket.
A fürdés, étkezés hogyan zajlik náluk. Vagy amit látsz amikor ott vagy? Hogyan viszonyul az anyuka a kicsihez? A nagyhoz?
Anyuka hol dolgozik, milyen időbeosztásban van?
Szerintem jól fel kéne mérni a környezetet, mert lehet akkor ha jobban megfigyeled a dolgokat rájössz mi lehet a probléma és akár segíthetsz anyukának helyrehozni a dolgokat. Még nem késő.
Mert az is lehet hogy igazából sem az anyuka, sem a gyerek nem hibás igazából, csak az események áldozatai.
Figyelj meg mindent és írd meg. Lehet akkor ha többet tudunk jobb tanácsokat tudunk adni. Bár még akkor sem fogunk mindent teljesen látni, tehát akkor sem biztos, hogy a legjobb megoldást mondjuk.
Legyél tárgyilagos és ne elfogult amikor megfigyeled a dolgokat. Próbáld meg az anya szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat, valamint hogy mit miért tesz, vagy nem tesz.
De én azt mondom, hogy várj még hogy jelentsd a védőnőnek. Esetleg névtelenül kérhetsz segítséget online tanácsadótól, vagy épp innen, de csak akkor tud bárki használható tanácsot adni, ha nagyon sok részletet ismer és te is teljesen megfigyeltél mindent minden oldalról és ezeket a tapasztalataidat leírod.
Ha még minden után mindig úgy látod, hogy nincs remény, csak abban az esetben szólj védőnőnek. Mert ha netán még meg lehet oldani a dolgokat és előbb kapcsolódik be a védőnő és netán elveszik az anyukától a gyereket, soha nem bocsájtod meg magadnak, meg ő sem.
Mindent gondolj meg háromszor mielőtt hivatalos szervhez fordulsz.
Nem azt mondom, hogyha tényleg olyan kárt szenved a gyerek akkor ne szólj, de azért még várj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!