Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ha egy 2,5 éves gyerek szorong...

Ha egy 2,5 éves gyerek szorongatja vissza a kakilást és napokig, akár egy hétig is képes nem kakilni, akkor mit tegyek?

Figyelt kérdés
Már beszéltem a gyerekorvossal, Guttalax hashajtót javasolt egy hétig plusz két féle homeopátiás szert, de egyik sem megoldás hosszú távon, mert a Guttalaxot nem is lehet neki adni, csak egy hétig, utána abba kell hagyni. Már próbáltunk többféle székletlazító szert, pl Leavolac-ot, az semmit sem ért. Ha valaki tudna valami hatásos módszert, akkor írja már le! Vagy hova, kihez forduljak? És mi lehet ennek az oka? Válaszaitokat előre is köszönöm!
2009. febr. 13. 14:09
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Hát nem veszélyeztetett terhes meg ilyenek, csak "jaj, szúr a hasam, jaj, a savam...", szóval szerintünk kicsit "túljátssza" a terhességét meg amúgy is szenvedős típus meg lusta. Éjszakára nem viszik haza, mivel elég messze lakunk, szóval most már 2 hete itt van, előtte egy hétig otthon volt, azelőtt szintén 2 hétig nálunk. Anyukám azért nem szól még neki mert hogy meg ne sértődjön meg azért mert terhes, bár egyébként ugyanazon a véleményen vagyunk mint Ti.
2009. febr. 14. 10:10
 12/20 anonim ***** válasza:
88%

Én is ilyen voltam nagyon sokáig. Én azért nem mert néha visszatartottam és emiatt megkeményedett és fájt és nem mertem. és utána mindig visszatartottam és mindig fájt.

lehet h ez a probléma de ez csak egy tapasztalat.

2009. febr. 14. 20:50
 13/20 anonim ***** válasza:
86%
Nekem kicsikoromban gyógyszerszedéstől volt hogy nem tudtam wécézni több mint 1 hétig, felgyűlt bennem, megkeményedett, hiába tettek bilire úgy éreztem szétszakad a fenekem. Kórházba vittek, a doki azonnali beöntést csináltatott, valami vízzel, ami ellazította a dolgokat, utána könnyebb volt minden, addig haza se engedek amíg tele nem pakoltam a bilit, de a doki szerint veszélyes dolog, ilyenkor beöntés kell mert nagy baj lehet belőle. Megértem a picúrt a lelki oldalról, de a beöntés tuti jót tenne neki, és egyáltalán nem fáj, nem kellemetlen, csak utána figyelni kell mert hamar kiürül belőle minden.
2009. febr. 14. 22:20
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Csak azóta nem akar kakilni amióta nálatok van? Vagy otthon sem akart már? Lehet, hogy "idegen" neki a környezet. Bocsi a csúnya kifejezésért, de egy 2 és fél éves csöppség még nem éri fel ésszel, hogy az anyukája miért nem tudja őt most ellátni. Ennek biztos lelki eredetű okai vannak. Egyébként a volt munkatársnőm akkor 4 éves kislánya sem akart kakilni. Volt, hogy 1 hétig nem volt hajlandó wc-zni. Nem tudták az okát. A kislány legtöbbször a nagy mamájával volt, mert a szülei dolgoztak, gyakran volt beteg, keveset járt oviba. Egyszer mikor már több mint egy hete nem volt hajlandó kakilni elvitték a kórházba, ott beöntést adtak neki. Biztos nagyon rossz élmény volt a kislánynak, de megoldódott a probléma, mert mikor legközelebb sem akart kakilni a beöntéssel riogatták és így hajlandó volt. Azóta már 6 éves is elmúlt, most elsős a suliban, nagyon jó képességű kislány, a tanárok dicsérik és ami a legfontosabb nincs baj a wc-zéssel. :)

2009. febr. 17. 15:16
 15/20 anonim ***** válasza:
94%
Szia4 Ahogy olvasom, tudjátok, hogy mi az oka a székletvisszatartásnak. Óvónő vagyok é tanultunk arról, hogy a kisgyerekek gyakran így tiltakoznak a környezetükben történt változások ellen... Hát.. , azt hiszem, nálatok van miért.. Nem tudom, hogy tud-e a születendő kistesóról, de önmagában már az is elég, hogy nem az anyukájával lakik.. Nem tudja megérteni egy ekkora kisgyerek, hogy ő miért nem lehet az anyukájával, úgy érzi, hogy vmiért nem kell az anyukájának. Ennyi idő neki még kész örökkévalóság! Ő még nagyon kicsi ahhoz, hogy ezt szavakkal kifejezze, így próbál jelezni (persze nem tudatosan!). Feltétlen vigyétek el gyerekpszichológushoz, mert ha a pici megszületik, akár még súlyosbodhatnak is a tünetek. Valószínű, hogy a pszichológus az anyukával is el fog beszélgetni.. Óvónő, 4 gyerekes anyuka
2009. febr. 18. 12:16
 16/20 anonim ***** válasza:
92%

NEm ilyesztegetni akarlak, de itt ahol én lakom azt mesélik az öregebbek, (Pécs mellett),hogy a mellettünk lévő faluban volt 1 kislány, aki nem kakilt másfél hétig, és emiatt "belesült"( így mondják) a széklet a beleibe, amitől kilyukadt, és szegény kislány belehalt.

Nem vitték orvosoz.

Nem játék ám ez, vigyétek ti is, mielőtt komolyabb baj történne. ersze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de neki is jó, ha nem fáj a hasa az állandó visszatartogatástól.

A tesódat pedig elküldeném a ....

én is kettőt szültem, és olyan rosszul voltam, hogy nem bírtam sokszor még felállni sem.Én tudom, mi az, hogy kínlódni a terhesség alatt. 15 kilót fogytam, + a baba súlya (3680). Úgy elpakoltam, hogy a lányom ne tudjon rosszat csinálni, és lefeküdtem, onnan néztem, hogy hogy játszik.Közben beszéltem neki, és játszottam vele, ha feljött hozzám az ágyba. Ott babáztunk, és póniztunk, mesét olvastunk, rajzoltunk, stb.

Délben aludtunk, utána ugyan így.

A kedves testvéred is meg tudná ezt tenni. miért nincs nálatok a gyerekével? minek kell neki hazamenni? ha fáradt, nálatok is le tud pihenni, és addig anyukád van a kicsivel. nem igaz, hogy nem tudja megoldani . itt ugye jönnek tőle a kifogások.

Igen is, ha nem tudja ellátni a gyereket, köteles vele ott lenni nálatok. Elég, ha a kicsi látja, érzi, hogy ott az anyja. És ha nem tudja emelgetni, akkor üljön le, és szeretgesse úgy.

Ne haragudj, de mélységesen elítélem a testvéred!

2 gyerekes

2009. febr. 19. 11:17
 17/20 anonim ***** válasza:
80%

Szia

Fura egy helyzet a tiétek. Szerintem is tuti lelki eredetű az ok. nekem is van egy 35 honapos fiam és nálunk is szeptemberben elindult a székrekedés. Mint kiderült a bölcsi zavarta. Nem fogadta el, hogy más is jelen van a kakilásnál és nem csak én az anyukája. Utána már otthon is zavarta ha az apja vagy a testvére ott volt.Inkább vissza tartotta és jött a szorulás. Nálunk minden reggel éhgyomorra a Levolac / 2 hétig/ utána 1 órát még nem enni és egyedül kakilás segitett. Ha nagyon beleszorult 1/2 glicerines kup. Sok sikert tudom milyen

2009. márc. 22. 11:06
 18/20 anonim válasza:
100%

Szia, lányunk 3 éves, és akkor jött elő a probléma, amikor a pelenkáról leszokott (félig). Bilibe/WC-be pisil, de csak pelenkába hajlandó kakilni. Szól, hogy adjunk rá pellust, mert kakilnia kell. Amikor pelenkába ment minden, akkor nem volt gond. A kakit visszatartja két okból. 1: Oviban nem akar kakilni (pedig megbeszéltük, hogy adnának rá arra az időre pelenkát) 2: amikor már sokáig visszatartotta akkor kemény lesz, és fáj amikor kinyomja, tehát inkább tovább visszatartja. Próbálkoztunk több dologgal. Leavolac szirup lazítja a székletet, de neki azért volt kemény mert visszatartotta. Adtunk neki paraffin olajat. Ettől könnyebben kicsusszant a széklet amikor kemény volt akkor is, de ez gátolja az A-vitamin felszívódást ezért leálltunk vele. Az étrend változtatás nem vált be, mert nem ez volt a gond. A szilvalekvár, mint székletjavító pedig az íze miatt nem jött be. Kétszer is elfajult odáig a dolog, hogy a Heim Pál ügyeletén kötöttünk ki. Ott pezsgőkúpot adtak neki, ami valamennyire feloldotta a székletet és kakilási ingert váltott ki, de látszott rajta, hogy nagyon szenved. A glicerines kúpot meg egyben kitojta. Az ügyeleten elmondták a kötelező étrendes dumát, de nem tudtak végleges megoldást.

A két hónapos kínlódás során világossá vált, hogy nem emésztési probléma, hanem lelki, a visszatartással van a gond. Nagyon makacs természetű, de mindent meg lehet beszélni vele, kivéve a kakilást.

Az óvónője ajánlotta a megoldást, amit akkor alkalmazunk, amikor már szorulása lesz, mert pl. napközben visszatartotta. Microklist beöntő cucc. Nálunk nem kapható, de a Pharmafutár meghozza. Amikor már nagyon szenved, van amikor ő kéri, hogy adjuk be neki. Negyed órán belül hat és fájdalom mentesen kakilja ki a bekeményedett nagyobb darabokat is. Mi az 50 darabosat rendeltük a Pharmafutárnál. 15000 az 50 darab +2600 a szállítási költség. Tudom, hogy nem ez a végleges megoldás, de amíg a WC-be kakilás el nem jön magától nála, addig tudjuk kezelni a kritikus eseteket. Az osztrákoknál egy vény nélkül kapható gyógyszer, amit szorulásra és szülés előtti beöntés helyett használnak. 5 éves kor alatt csak fél adag kell.

Remélem segítettem.

2009. okt. 20. 18:21
 19/20 anonim válasza:
0%
Vegyél egy gumi kesztyűt és nyulj fel neki hátul és szedd ki a kakit.
2010. ápr. 22. 13:55
 20/20 anonim ***** válasza:
Az előző válaszoló "szedd ki a kakit" Te tényleg ennyire agyas vagy, vagy csak csinálod????? Ha érdemleges választ nem tudsz adni, akkor inkább ne írj semmit!
2011. ápr. 12. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!