Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A diagnosztizált autizmus...

A diagnosztizált autizmus kizáró ok tanári pályán? Lehet egyáltalán így normálisan tanítani tantermi körülmények között?

Figyelt kérdés

Rólam van szó, nem másvalakin csámcsogom. Igazából a tanév elején lett diagnózisom, és már harmadéves vagyok. Értelmileg nem vagyok akadályozott, a tárgyaimmal is boldogulok. Viszont vannak problémáim a kapcsolatfelvétellel, és a szemkontaktussal, ha tanítanom kell csoport/osztály előtt. Más eddig még nem ütközött ki, ami érintené a tanítás részt. Illetve az emberi kapcsolatokat nehezen alakítom ki, bizonyos érintéseket nem tudok elviselni (bár azok olyanok, hogy fel sem merülnek iskolában).

Ez mennyire jelent gondot az elhelyezkedésben? Illetve mennyire lehet így jól tanítani?

Mármint nekem gimiben volt egy tanárom, aki szintén érintett volt, de ő csak kolis nevelőtanár volt, csak pár fős csoportokat korepetált, és ott ez nem volt gond. Mondjuk ő említette, hogy azért váltott, mert osztály előtt nem boldogult.

jan. 8. 12:20
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
67%

Gondolom reálos vagy.

A matek-kémia-fizika-informatika vonalon nagyon sok az autista ember. Most őszintén, amilyen állat a tananyag ezeken a szakokon egy normális agyú ember be sem tudná fogadni.

A fiam kémia-fizika tanára is oltári fura. Pedig mindenki dicsérte, hogy milyen jól tanít, de mi többször nagyon kibuktunk rá. Ideiglenesen ofő is volt, nem akarta vállalni, de nem volt más.

A szülői értekezleten botrányosan viselkedett. Felolvasta a házirendet, amelyben le volt írva, hogy minden reggel tiszta ruhát vegyenek fel a gyerekek. Volt aki vissza is kérdezett, hogy oké, akinek nem inge, ne vegye magára, de ki az ebben az osztályban, aki mosdatlan? Ja, nincs ilyen, de neki a házirendet fel kell olvasni. Voltam már pár szülőin pár tanárral, de ilyet még nem láttam. Osztálykirándulásra nem vitte őket, azt mondta, hogy nem ismeri őket, nem vállalja a felelősséget. Mi az, hogy nem ismeri őket?! Hát évek óta tanítja őket.

Karácsony előtti utolsó napon ő volt az egyetlen tanár, aki megtartotta az órát.

Szóval azért most összeállt a kép, tuti, hogy érintett.

Jó tanár egyébként, néztem a gyerek füzetét, jól magyaráz, értik, meg szeretnék is a tantárgyakat, csak most már eléggé ki vannak bukva erre a nőre.

Mi meg rájöttünk, hogy nem direkt szemétkedik a gyerekekkel, csak kocka. Lehet, hogyha ő maga is tudatában lenne ennek, akkor dolgozna rajta. Csak ő tipikusan az a tanár, aki egyáltalán nem érti meg azt, hogyha egy gyereket nem érdekli a tantárgya.

Szóval szerintem lehetsz jó tanár, az jó, ha tudod, hogy ilyen vagy, ezeken a dolgokon kell javítani. Legyél rugalmas, próbálj empatikus lenni, fogadd el, ha a gyereket nem érdekli a tantárgyad. Bizonyos napokon pedig tudni kell velük játszani, beszélgetni, mert a tanár azért nevel is, nem csak tanít.

jan. 9. 21:35
 12/19 anonim ***** válasza:
48%

Nekem is olvasták fel a házirendet és tavaly is, mikor sulit váltottunk!

Nyilván nem fog egy osztály előtt megnevezni mosdatlan, koszos gyereket, meg a felolvasás azért kell, hogy ne mondhassák utólag szülők, hogy ezt nekik soha senki sem mondta és az iskola mulasztott.

Nem karácsony előtti utolsó nap, hanem 19-20án volt az uccsó nap, amikor még mindenhol tanítanak, az én alsósomnak is volt órája, infóból jegyet is kaptak paintre. Egyszerűen kevés jegyük volt, a tanár meg hiányzott az előző heti infón.

Szerintem rossz iskolában van, bár a miénkben tanítana, itt még normál időben is lazáznak a tanárok.. nem is tudom hány fontos órán csináltak dekorációt, színezést, filmezést, pedig tanítaniuk kellett volna.

Sokan vannak rossz pályán, pszichológusnak nálunk csak a kívülállók mentek pl, népszerűek jó szocskillel nem, illetve tókról sem sokan maradnak szakmában.

Én nem szeretném, ha a gyerekem egy rosszul helyzetet kezelő felnőtt miatt szívna megint. Nem mind volt autista, de volt szerencsénk hozzá is(végül nem oda mentünk), és nem nagyon kell az a merevség. A kicsikkel rugalmasnak kell lenni, ezért tanítson problémamentes nagyokat elitgimiben, ha már tanár.. oda nem kell rugalmasság, csak jó magyarázás.. alacsonyabb szintű helyeken az embereknek vagy kicsiknél kellenek szoc.skillek.

jan. 10. 06:05
 13/19 anonim ***** válasza:
53%

“ ezért tanítson problémamentes nagyokat elitgimiben, ha már tanár.. oda nem kell rugalmasság, csak jó magyarázás..”

Ez hülyeség. Az elit gimiben sem robotok tanulnak, és ahhoz hogy ki tudj valakiből hozni átlagon felüli teljesítményt, nem elég jól leadnod az anyagot. Ilyen erővel taníthatna AI is elitgimiben. De pont hogy szükség van a tanár személyiségére ahhoz, hogy a diákok jól teljesítsenek.

jan. 10. 08:32
 14/19 anonim ***** válasza:
76%

"Nekem is olvasták fel a házirendet és tavaly is, mikor sulit váltottunk!

Nyilván nem fog egy osztály előtt megnevezni mosdatlan, koszos gyereket, meg a felolvasás azért kell, hogy ne mondhassák utólag szülők, hogy ezt nekik soha senki sem mondta és az iskola mulasztott.

Nem karácsony előtti utolsó nap, hanem 19-20án volt az uccsó nap, amikor még mindenhol tanítanak, az én alsósomnak is volt órája, infóból jegyet is kaptak paintre. Egyszerűen kevés jegyük volt, a tanár meg hiányzott az előző heti infón."

2 gyerekem van, mind középiskolás, voltam pár szülőin, pár osztályfőnökkel, de nekem még soha senki más nem olvasta fel, hogy reggel adjak tiszta gatyát a gyerekemre. Ráadásul úgy, hogy ahogy írtam ez egy elég elit társaság, nincs itt büdös gyerek. Ha lenne, megérteném.

Volt elég jegyük, nem maradt el óra, és jegyük is van. Konkrétan utolsó nap tanított, utána már csak osztályfőnöki óra volt, amikor ajándékoztak.

Én nem mondom, hogy ez baj, hogy tanított, csak fura. Soha senki más nem tartott még órát utolsó nap.

Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a nő érintett. Egyébként teljesen jó órákat tart, csak nagyon rugalmatlan, és képtelen megérteni ezt a korosztályt. Nem minden gyerek azért él, hogy tanuljon, sőt.

jan. 10. 21:02
 15/19 anonim ***** válasza:
0%

“ Ilyen erővel taníthatna AI is elitgimiben”

Én nagyon pártolnám, csak kellene egy felügyelő, aki rájuk szól néha, hogy írjanak és ne szivassák a gépet:)

Soha nem volt fegyelmezési vagy problémamegoldási gond az órákon 6 év alatt! Egyáltalán nem számított a tanár személye. Egyszerűen írtuk, amit kellett, kérdeztünk, ha lemaradt valaki ritkán, önállóan dolgoztunk és hallgattuk, amit a tanár mondott. Néha örültünk, ha vicces is volt, de ennyi. Aki bénább volt, annál kevesebbet jegyzeteltünk, vagy mellette amőbáztunk a padon írás közben, de ennyi.

Az AIt tuti megszivatta volna pár srác, de többségünknek bejött volna az előre felmondott szöveg, magyarázat, jegyzetelés.. csak magyarázzon rendesen. Elitgimiben nem kell tanítani, megvoltunk, leírtuk, amit kellett, megtanultuk, amit kellett, néha kérdeztünk. Az a kis nevetés hiányzik csak, ami pár tanárral járt, illetve az ai nem tud szemléltetni egyelőre.

jan. 11. 05:48
 16/19 anonim ***** válasza:
79%
Biztos, hogy nem kizáró ok.
jan. 16. 08:08
 17/19 anonim ***** válasza:
85%

Nem kizáró ok. A dolgok amik problémát okoznának, tanulhatók. Feltételezem ha eljutottál az egyetemig diagnózis nélkül akkor laikus számára nem egyértelmű, valószínűleg jól maszkolsz.

Viszont bár képességben nem hiszem hogy gond lenne, érdemes lehet végiggondolni hogy ez mennyi energiát vesz igénybe, mennyit tudsz mellette töltődni. Mert lehet hogy egy ideig nagyon jól tudsz tanítani, csak közbe úgy kiégsz hogy utána az alapvető tevékenységek se fognak menni. (Nyilván ez autizmus nélkül is lehetséges, de az autizmus megnöveli az esélyét.)

jan. 21. 07:09
 18/19 Otto von Ludendorf ***** válasza:
0%
Oh,nem kell olyan komolyan venni, amit a pszichológusok, a pszichiáterek iskola orvosok megállapítanak.Nekik is meg kell élni. 40 évet tanítottam 1-12 osztályosokat, sőt még szakiskolában is. Őszintén mondom egyetlen divatos gyermek betegségel sem találkoztam, amik lassan a "szakemberek" jóvoltából, túlbuzgóságából és megélhetési okaiból az óvódás kortól az egyetemig a tanulóifjúságot tizedeli. Ami még rosszabb ez a vitustánc lassan a tanárokra is átterjed. Én nem emlékszem, hogy egyetlen tanárom is autista lett volna, voltak teli emberi hibával, de nem voltak betegek. Mi az egyetemen sem tanultunk az autizmusról,a diszkalkuliáról,de tudtuk, hogy vannak szellemileg jobb és gyengébb tanulók. Szorgalmas és lusta tanulók, gyors és nehéz felfogású tanulók, amit most tudományos elnevezésekkel láttak el és az okoskodó szakik diszertációk anyagaként használnak fel.Semmisem változott csak a felfogás, a cél és nézőpont.A tanuló most is tanuló,mint régen nem egyforma képességekkel, családi környezettel, és szülőkkel. Inkább a rendszer, az idkolai szabályok, törvények, a tanárok , a szülők és a tanulók hozzáállása a beteg, azt kellene gyógyítani.
jan. 27. 17:20
 19/19 anonim ***** válasza:
18: örülök hogy már nem tanítasz
jan. 28. 08:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!