Létezik, hogy valakinek 5 éves korban kezdődnek autisztikus tünetek?
Kisfiam 5 éves, 3 hete furcsa dolgokat produkál. Akkor vettük el tőle a cumit,mert éjjel azzal aludt és nagyfiúnak gondoltuk ehhez meg a fogait is féltem ill.azóta nem is alszik ebéd után, hiába fáradt. Kb ezzel esik egybe. Elkezdett forogni, nappali közepén tengelye körúl,állva néha evés közben is. Oviban is lattam,hogy vesz egy szem rágcsát és megy körbe a csop.szobában... csapkodja a fejét,homlokát ha tehetetlen. Nem tűri el a sapkát, akkor is üti a fejet hogy zavarja a haja,kilóg. Pedig visszatűröm. Most majd lenyírjuk a haját. Hátha. Zavarja a zokni varrása, ezzel se volt soha baja, a kabatot sem engedi felhúzni teljesen, állához nem érhet semmi. Megörjít ezekkel teljesen, mert mióta ezeket csinálja,minden reggel 20 perc az indulás az előszobaban és elkésünk állandóan. Ez szenzoros dolognak tűnik nekem, ahogy olvasgatok, de honnan a csudából jön 5 évesen a semmiből. Egyebekben rugalmas, szereti a meglepetést, új helyzetet,sok a baratja, szerepjátékozik,szemembe néz,nézett mindig. Állandóan bulit akar,jászóhazat,abszolút társas. Beszedje későn indult 3 évesen. De azzal sincs gond már. Barátkozós,közvetlen, megszokott útvonalhoz sem ragaszkodik. Csak ez a pörgés zavar,meg a ruha mániája. :/ egy ideje ,mióta hideg van és beszorultunk,sokat megy a képernyő,napi több óra is. Erre is gondoltam. Szülőin elmondták,hogy létezik virtuális autizmus, mikor a képernyő által okozott idegi túlterheltség okoz tüneteket. Egy kisfiú így járt nálunk,autista diagnózis kódot levették róla,miután megszüntették a képernyőt otthon. Csak hát nehéz, informatikus, gamer férjjel, kamasz nagylány saját laptoppal,nintendo es xbox is van, akkor azt sem lehet.
Bárki véleményét szívesen meghallgatom, hátha tudtok valamit mondani.
Mennyire beszéltétek meg vele, hogy el fogod venni a cumit?
Nyilván az volt az ami megnyugtatta, fontos volt neki, és még nem talált helyette mást.
Az én gyerekem is nagyon későn tette le a cumit, de már előtte hetekkel mondtam neki, hogy ha kezdődik a nyári szünet az oviban, akkor le kell tenni. Hatalmas sírás volt, nem is haragudtam rá miatta, amennyire tudtam hagytam hogy kitombolja magát.
A cumi hirtelen ötlet volt, nem votl megbeszélve,koszos lett az utolsó kettő és már nem főztem ki,illetve a gyerekek az oviban már csúfolták érte,hogy megjött a kisbaba... középső csoportban.
Tsmt szóba került a beszédindítás kapcsan anno 2,5 évesen, de a szakszolgálat közölte,hogy nincs a városban utazó gyógypedagógus. Nekem kéne napközben a falusi oviból behozni,visszavinni,majd megint dolgozni a városban,és újra hazabuszozni. Sajnos egy napi program így, mert 9utan 12kor megy busz,utana fél három. Fel kellett volna mondanom,hogy behordjam napközben,így nem jártunk be tsmtre. Megtanult az oviban beszélni szépen. De amúgy az új ovis szabályzatban benne van,hogy nevelési időben nem is engedik el a gyerekeket... nem lehet kivinni meg visszahozni. 15kor meg vége a fejlesztő tornának. Oviban 5 év felett logopedus jár ki és ennyi. Minden évben megbüntetik a gyógyped.hiány miatt az ovit,kifizeti az önkormányzat és annyi. Most állítólag lehet jön valaki,de egy 2x2 méteres szoba a fejlesztő szoba, tornára ott nincs lehetőség,asztal és szék van. Hétvégén kéne magánba vinni, vagyonokért. A másik gyerek különórája is egy vagyon már. De ez lesz az útja gondolom,ha tornázni kell.
"A képernyőben annyira nem hiszek, hogy autista lesz tőle"
Senki nem írta/mondta hogy autista lesz tőle, hisz autista NEM lesz valski, hanem annak születik.
Viszont tény, hogy autisztikus tüneteket okozhat (ami nem autizmus) a túlzott képetnyőhasználat az arra érzékenyeknél. Jellemzően annál, akinek egyébként is kicsit éretlen korához képest az idegrendszere.
Viszont jellegéből adódóan ez teljesen visszafordítható folyamat a képernyőzés teljes mellőzésével.
Az informatikus férj nem kifogás, mi mindketten azok vagyunk, mégis 0 a képernyőidő, a laptop meg munkaeszköz. A nagylanynak gondolom van szobája, elvonulhat gépezni. A gamer meg vegyen erőt magán a gyerekéért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!