Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan tudok segíteni a...

Hogyan tudok segíteni a gyermeknek amíg megérkezik a szakértői vélemény?

Figyelt kérdés

El vagyok veszve a rövidítésekben(SNI,ADHD,BTMN) de valami baj van a kislányommal ezért szakértői véleményt kértem.

Nem tudom mennyi idő mire kiderül pontosan mi is a probléma de addig is szeretnék neki segíteni. Nyilván eddig is próbáltam de most már célzottabban.

Akinek van ilyenben tapasztalata: mennyi idő mire kiderül mi is pontosan a probléma?

Illetve az alábbi dolgokat produkálva vajon mi lehet???

Nem fél az idegenektől. Ha elviszem egy új fodrászhoz mondjuk úgy beszél viselkedik mintha már jól ismerné.( ilyenkor gondolom az is számít ha azt hiszi biztonságban van jó helyen hiszen én vittem oda).

Idegen közegben nem fél. Elmegy egy új közösségbe és nem úgy viselkedik mint aki akkor ment oda.

Nem elég körültekintő simán kilép az autó mögül ezáltal elgázolt az a magát.

Ha pl a járda felőli oldalon száll is ki de én az autó előtt várom nem a járdán megy végig hanem megkerüli az autót és az uton megy.

Sajnos nincs félelem érzete, biciklivel és görkorival is csúnya baleseteket sebeket szerzett már mert nincs félelem érzete.

Mindig mindenkinél hangosabb és harsányabb.

Nem képes nyugton maradva lenni egy figyelni. Mindig feláll, képtelen tanulni vagy játszani mert elmegy inni pisilni, ha nem engedem elmenni akkor izzad a homloka babrál a kezével, és hiába van ott nem tud figyelni. Nem tudja a korosztályos különbségeket kivéve talán ha valaki tényleg öreg de azon kívül mindegy neki gyerek vagy felnőtt. Nem szemtelen nem ezt mondom! Sőt udvarias és kedves de mindemellett mintha egyáltalán nem számítana neki a másik ember 12,25 vagy 40 éves. Nagyon nehezen tanul szöveget. Kín szenvedés verset tanulni vele mindemellett viszont idegen nyelvet könnyen tanul.

Sajnos hirtelen néha elszakad nála a cérna legyen ez itthon vagy az iskolában, ha nem tudja szóban kifejezni a feszültségét vagy elviselni ha a társalgó partner nemet mondott neki vagy egyszerűen csak más véleményen volt és nem hajlandó megérteni az ő álláspontját szó nélkül odacsap mar vagy üt. Ezt a tesoval is megteszi. Utána nagyon megbánja van amikor sírva kér bocsánatot. Nyilván a teso megbocsajt de egy idegen nem érti mi ez az egész.

Ilyenek és még sorolhatnám.

Vajon mi lehet az ő kis fejében?

Melyik betű sorozat illik rá?

Mivel tudom segíteni ??

okt. 22. 06:12
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
91%

Melyik betűsorozat...

Az SNI sajátos nevelési igényt jelent és oktatasi kategória, nem diagnózis.

SNI-s lehet egy látás-, hallás-, mozgássérült, autista, adhd-s..

SNI-t a megyei szakértői bizottság adhat.

BTMN-t a járási (~városi) szakszolgálat ad azoknak, akiknek még nincs komoly megsegítésre szükségük és/vagy bizonytalanok a probléma komolyságát illetően.

okt. 22. 06:46
 2/31 anonim ***** válasza:
77%

Szerintem az égvilágon semmi olyan baja nincs, ami betűt igényelne.

Nyitott gyerek, kicsit figyelmetlen és akaratos. Ennyi.

okt. 22. 06:53
 3/31 anonim ***** válasza:
100%

Egyest kiegészítve. A BTMN beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség. Ők azok akiknek valami nehézsége van, de még nem számít zavarnak. Ez egy enyhe kód, kell fejlesztés, de ennyi. Az SNI a sajátos nevelési igényű, náluk zavar van, nem nehézség (a felsoroltak mellett pl a diszes gyerekek), másképp kell tanítani, fejleszteni). Ezek gyűjtőfogalmak.

A többit meg bízd szakemberre, ne te diagnosztizáld pl ADHD-val, mert messze nem biztos, hogy az. Lehet simán csak akaratos, bátrabb típus.

okt. 22. 07:00
 4/31 anonim ***** válasza:
77%
Hát, ez alapján egy átlagos gyerek, aki feszegeti a határokat...
okt. 22. 07:32
 5/31 A kérdező kommentje:

És honnan tudhatom hogy nincs baja csak átlagos gyerek??

Van rajta kívül még két lányom akik teljesen mások. Mindet ugyan úgy szeretjük. Mind ugyan azt viszi otthonról. De akiről irok őt mar át kellett irassam másik iskolába. És az új helyen egy hét után behivattak.

Hogy minden féle hivatalos lépést fognak tenni.

Rettenetesen megijedtem. Ezért akarok elmenni vele vizsgálatra.

Viszont itt ugye írta valaki hogx az egyiket az egyik a a másikat a másik szerv vizsgálja ki. Honnan tudjam akkor hova vigyem a gyereket???

Itt nálunk van pedagógiai szakszolgálat, megyeszékhelyen lakunk, és van tagintézménye is. A központba kell akkor menni??

okt. 22. 08:10
 6/31 anonim ***** válasza:
78%
3 vagyok. Ezt majd a szakembereknek kell tudni, te annyit tehetsz, ha gyanús, hogy van valami kérsz szakértői vizsgálatot. A testvérei nem relevánsak ilyen szempontból, lehet ég és föld a testvérek viselkedése, ugyan olyan nevelés mellett. Mert ami az egyiknek segít és jó a másiknál lehet pont olaj a tűzre. Nálunk is ég és föld a 2 gyerek. A fiam egy nyugodt, kimért típus, inkább "biztonsági játékos", nehezebben lép ki a komfort zónából. A lányom meg egy kockázat vállaló, folyton zizgő, izgőmozgó, inger kereső gyerek. Akinek annyi energiája van, hogy fizikailag és mentálisan is a lefárasztása kihívás. Őt vizsgálták, nem ADHD, se semmi. Egyszerűen ez a típus, ha nincs kihívás akkor elkezd unatkozni és a rengeteg energiáját valahol lekell vezetnie. A sport hozott nála áttörést ebben, mióta aktívan sportol heti 2x (2x90 perc kemény edzése van) az iskolai viselkedése is javult, nem zizeg annyit órán, mert van ahol letudja vezetni azt a mérhetetlen energiát, ami benne van 🤷🏼‍♀️. Ezért kell a szakértői vizsgálat, ha találnak valamit azt elkell kezdeni fejleszteni. Ha sni vagy btmn akkor elkezdik a gyógypedagógiai fejlesztést. De ez nem haraütésre megy, kikell vizsgálni, hogy miért ilyen.
okt. 22. 08:23
 7/31 anonim ***** válasza:
14%

Ez a gyerek nem oké, de a papírtól nem fog helyrejönni.

Nyilván azért jelez az iskolarendszer, mert nála van gond.

Amit tehetsz, hogy csinálsz neki napirendet, mikor mi fog történni, illetve kérsz neki jutalmazást a suliba és otthonra is bevezeted. Mivel nem tud beilleszkedni tuti SNIs lesz(súlyosabb gond), de ha lehet próbáld BTMNnél tartani.

A ped. Szakszolgálatot keresd fel, nekik 30 napos határidejük van, ne a megyei szakértői bizottságot. Fog kapni fejlesztést, illetve hozd el délutánról a gyereket.

okt. 22. 09:09
 8/31 anonim ***** válasza:
0%

Ennyiből én se mondanám, hogy baja van. Közösségben jelezték feléd a gondot?

Egyébként hány éves?

Nálunk oviban az indulat kezelés hiánya és a fejlődésben való elmaradás miatt (nagy-, finom mozgások, beszéd )küldték Szakszolgálathoz. Akkor btmn lett.

Egy év múlva első osztályban sni-s lett F83 kód. Súlyos tanulási nehézséggel, figyelem zavarral, magatartás zavarokkal.

Na,ő tényleg nem tudja, mikor, kivel hogy kell viselkedni... de a közlekedésben jó.

Verseket szívesen és gyorsan tanul...de az írásos feladatokat utálja. Írásképe kusza. Mozgása kissé ügyetlen.

Ezt csak azért írtam le, hogy legyen konkrét példa előtted.

Viszont még sok más dolog miatt is adhatnak besorolást...

okt. 22. 09:32
 9/31 A kérdező kommentje:

10 eves

Idén váltottunk iskolát

Az első suliban négy évig csak a bajt látták benne de senki nem mondta mi hova menjünk csak hogy rossz a gyerek mi meg persze azok voltunk akik nem tesznek ellene.

Idén iskolát váltottunk ahol mar első héten behívtak.

Rengeteget foglalkozunk velük mindegyikükkel , együtt töltjük az időt, közösen. Kirándulás sport játék nyaralás séta bringa beszélgetés.

Délután mar nincs is iskolában mert el hoztam mindig korán. Az új iskolában nem engedik hogy elhozzam.

Azt mondtak az első lépés hogy velem és vele beszélnek aztán a szülői összehívását a következő mert zavarja a többieket utána igazgató és utána hivatalos valami. Nem is értettem annyira felzaklatott.

okt. 22. 09:52
 10/31 anonim ***** válasza:
45%

' Közösségben jelezték feléd a gondot?'-- írta, hogy váltottak sulit és lejött, hogy nem elsős gyerek.

Igenis baja van, hisz verekszik, kiabál, hangos, figyelmetlen, nem dolgozik órán és jóideje ilyen. Illetve nem hülye a kérdező, látja ő, hogy az egyik gyereke eltér. Meg értitek iskolát kellett váltania, ennél jobban nem jelzi semmi, mennyire nagy is a gond.

Én auti/adhd vagy kombóra tippelnék tanulási zavarral megspékelve. Mivel két iskolában sem tűrik meg, itt pedig már első héten behivattak gyanús, hogy egymi lesz kilátásban, hiába pontoztok le.

Nem kell megvárni az igazgatót, most, hogy veled beszéltek kezdeményezheted a pedagógiai szakszolgálatnál(korábbi nevtan) a vizsgálatát. Ha nem áll egy vagy több tárgyból bukáshoz közel, akkor a szakszolgálatnál kérj BTMN státuszt, ha nagyon komoly tanulás gondjai is vannak, akkor előbb btmn, majd ott kérd, hogyha indokoltnak látják, menjetek tovább SNI státuszért.

Vagy buktatni fogják, vagy egymis lesz.

okt. 22. 10:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!