Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Szülők akiknek autista gyereke...

Szülők akiknek autista gyerekeik vannak, hozzátok intézem a kérdésem. Nem provokáció és nem is szórakozás céljából, hanem mert valóban érdekel. Laikusként nem igazán vagyok tisztába a dolgokkal. Mi is valójában az autizmus, hogyan ismerted fel?

Figyelt kérdés

Látom az ilyen kérdéseknél megy sok hozzászólás, de főleg csak negatív (értem ez alatt pl: “f*sznak diagnosztizálod még a gyereket”) válaszok.

Én nem diagnosztizálom a sajátomat, bár már mindenhol ezt látom, facebook, instagram, tiktok, és persze én is szeretnék tudakozódni. Azért kérdem azokat a szülőket akik jártasak (nagyon sajnálom) ebben a témában. Mik voltak a jelek? Mikor vettétek észre? Mire lehet tulajdonképpen fogni? Milyen életet éltek így? Egyszerűen kíváncsi vagyok. Szeretném olyan emberek látásszögét megismerni akik jártasak a témában. Köszönöm.

jún. 27. 21:54
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Akkor ahogy értelmezem, ebben a témában valóban nincs pontos válasz. Mármint nem egy olyan dolog amiben mindenki egyet ért. Igen, olvastam azt is, hogy 3 éves kor alatt minden gyereknek van autisztikus tünete, meg van akinek már 1-1,5 évesen nyilvánvaló tünetei vannak. Ennél persze olvastam a védőoltásokat, amit 50% cáfol, 50% arra fogja. Mondjuk azt az egyet én sem értem, hogy a gyerek halad, normális ütemben fejlődik, egyszer csak hopp, minden addigi kézsége abba marad, visszafejlődik. Na ez hogy? Már mint ez költői kérdés, nem kell rá válaszolni (persze, ha tudtok, nyugodtan.), csak olyan furcsa nekem ez és annyira érthetetlen. Lehet velem van a gond.

Anyukám mesélte, hogy mikor ő volt friss szülő (31 éve), akkor annyi mindenre nem figyeltek, amire most meg görcsösen figyelünk. Nyugodtabbak is voltak. Nem mondom, hogy nagyon ideges vagyok, de persze az én fiamnak is vannak néha olyan “tünetei” ami kicsit aggaszt. Viszont még egyenlőre ignorálom ezt a gondolatot és élvezem az anyaságot, merthogy 9 hónapos. Nekem az is kicsit furcsa (magán vélemény), hogy ha most nem kúszik, nem mászik az mekkora baj. Se én se a férjem nem csináltuk egyiket sem. Én főiskolát fejeztem, férjem egyetemet. Igaz, ez még nem azt jelenti, hogy az ember okos is, de nem tartom magam butának, pedig nem is másztam. 🤷🏽‍♀️ Ezzel most arra akarok utalni, hogy nem mindenben hiszek feltétlenül. De az autizmusban igen, mert van. Tudom hogy vannak autisták. Csak engem aggaszt, hogy egyre több, és annak a miértje.

jún. 28. 15:55
 12/23 anonim ***** válasza:
84%

Aki azt mondja, hogy az oltások okoznak autizmust, az egyszerűen ostoba. De az is, aki szerint genetikai okai vannak. Az MMR oltást hibáztatták sokan, de az meg csak 1985-86 körül kezdődött azt hiszem. Namármost a tesóm alapítványánál vannak 70 éves autisták is, akik tutira nem kaptak MMR oltást.

Az a baj, amit te is mondasz: nagyon rápörögnek a mai szülők mindenre. Hú, nem kúszik, nem mászik, jaj repdesett kettőt a kezével, ó nem mosolyog mindenkire, jaj válogatós akkor tuti autista.

Szerencsétlen pszichiáter meg képtelen elmagyarázni a szülőnek, hogy csak gyerek.

jún. 28. 19:13
 13/23 anonim ***** válasza:
48%
8as Mert pénzünk nem volt rá. Ráadásul annak tudatában mondta az iskola hogy irassuk be nem baj hogy nem szpeciális a suli. Én nem dobálózom de jó lenne ha mindenki vállalná már a felelősséget.A családomhoz meg semmi közöd. Egy fél óra alatt akkor sem lehet megtudni semmit.
jún. 28. 19:19
 14/23 anonim ***** válasza:
Kérdező, megkérdezhetem mik azok a tünetek amiket észre veszel a fiadon, és aggaszt?
jún. 28. 22:27
 15/23 A kérdező kommentje:
Hát igazából olyan dolog, ami nekem tök normálisnak tűnik, nyilván mert így szoktam meg. De mások mindig megkérdezik, hogy most mit csinál? Ezt miért csinálja? Szokott ilyet csinálni? Ez most mi? Nekem meg ugye fel sem tűnt, mostmár látom, megfigyeltem, amikor valamit nem akar, vagy nagyon örül, vagy nagyon un már egyhelyben lenni, akkor durva hangon elkezd erőlködni. A feje is totál bevörösödik. Dehát ő ilyen. Ő az enyém és imádom! Számomra ő tökéletes, bármit is csinál.
jún. 28. 23:56
 16/23 anonim ***** válasza:
31%

Nem a szülők miatt van, a legtöbb gyereket a szakszolgálatok küldik, vagy a bölcsisek, vagy az ovisok.. Mióta kötelező az ovi 3 éves kortól, mióta nagy csoportlétszámok lettek és kevésbé ciki bölcsibe adni a gyerekeket, hamarabb derül ki, hogy a gyerek más(amit a szülő már sokszor eleve észrevett), de itt szoktak kibukni a furaságok, a normális szülő meg még hisz a rendszerben, hogy fejlesztéssel fel lehet hozni.

Szerintem 8-10 éves korig nem szabadna ilyet adni, csak a tipikus eseteknek(kézrázás, kerékpörgetés, nem ránézős), a többieknek csak a fix fejlesztési területet kellene kijelölni. Ez egy állami hozzáállás, hogy gyűjtsünk be minden nagyobb problémás gyereket, régen “csak” rosszak és buták voltak..

Egyébként pedig miért butaság a genetikát okolni? Nálunk komoly viselkedésprobléma van 2 közeli rokonnál, apa oldalról meg közvetlenül. Mind ugyanaz, nehezebb természetű “rossz” gyerek, aki szembement a tanárokkal, nehezen tanul/tart szabályokat, mert azt hiszi jobban tudja és “csak vele” szemetek, igazságtalanok. De más kapcsolataikban is gyengébbek, mivel nem úgy látják a dolgokat, mint mások, általában magukat nem tartják hibásnak, mikor mindenki számára nyilvánvaló, hogy velük van gond, ők lépik át a határokat.

Valami köd van a fejükben, amiktől más az ok-okozati összefüggés és nagyon maguk felé hajlik a kezük.

Egyébként a gyerekem ebből lehet, hogy a korral is, meg a sok otthoni dolog(szigor-szeretgetés és borzalmas mennyiségű magyarázás hatására) de valszeg az erre adott antipszichotikumtól is kezdett változni, mintha tisztult volna a gondolkodása és az abbahagyás után a megfelelő következtetésekre lett volna képes eljutni.. de ugye abban a korban is kapta, amikor “beérik az agy”..azt szokták mondani, hogy 8-10 éves korban változnak a legtöbbet.. szerintem ez genetika, nem lehet csak pech, hogy családon belül 4en is ilyenek(fiúk) és mind ugyanezzel, egyik sem a kézrázós, különböző érintettséggel. Apja tesója is ilyesmi egyébként, de ezt nem merem kijelenti, keveset tudok, de életvitelen, karrieren, valódi tartós kapcsolat folytonos hiányán (50 a pasi) érződik..

jún. 29. 22:44
 17/23 anonim ***** válasza:

Az elmúlt egy hónapban minden létező cikket elolvastam az autizmusról. 2 éves a kisfiam és pervaziv zavar kódot kapott, autizmus gyanús. Azóta se éjjelem se nappalom. Egyre több a tanulmány, a kutatás és a statisztika, mégis döbbenetes, hogy mennyire keveset tudunk a kialakulasának okairól. Nagyon ellentmondásos dolgokat olvasni, genetika és környezeti faktorok szerepéről,leginkább talán együtt a kettőt teszik felelőssé.

A gyakorisága viszont meredeken növekszik, 100-ból már 2 gyermek érintett. Azt sem tudjuk pontosan, hogy már magzati korban kialakul vagy a szülés körüli történések is szerephez jutnak, kiszűrni pedig lehetetlen, a diagnosztizálásában is csak a viselkedés és a képességprofilok amikre hagyatkozhatunk. Rendkívül keveset tudunk róla sajnos. Pedig sok jó kezdeményezés volt, de úgy tűnik nincs előrelépés.

júl. 15. 16:02
 18/23 anonim ***** válasza:
57%
17, ez sajnos tényleg így van. Hidd el, apum a tesóm miatt több, mint 3 évtizede követi a kutatásokat, genetikusokkal is tartja a kapcsolatot. Sőt, nálunk az egész családról van genetikai profil, hátha segítjük a kutatást. Viszont kb csak annyi derült ki, hogy manapság imádják megcímkézni a szakemberek a gyerekeket az autizmus spektrumzavar diagnózissal, csak hogy nyugtuk legyen a szülőktől. Az esetek nagy részében a gyereknek semmi baja sincs, csak el van hanyagolva, mert anyuka-apuka nem ér rá, nagyszülő nem ér rá. Aztán csodálkoznak, hogy a gyerek befordul, nehezen alakít ki szociális kapcsolatokat és elkezdenek szakember után kutatni, mert jajj ez kóros.
júl. 15. 16:26
 19/23 A kérdező kommentje:

17. Borzasztóan sajnállak, hogy így telnek a napjaid. Nagyon rossz lehet! Kitartást neked/nektek. Annyit esetleg megkérdezhetek, hogy volt mi volt amit észre vettetek illetve mik voltak? Gondolok itt egész babakortól mostanáig. Én is most egyre többet olvastam, a szemkontaktus, tenyérnyitogatás, legyezés, repetitiv mozdulatok, “beszéd” hiánya/lemaradás, mozgásfejlődési lemaradás stb. Nálatok mi volt megfigyelhető? Ha nem vagyok tolakodó a kérdéssel.

18. Huha 3évtizede, az nem semmi. Apukád egy hős. Különben amit gondolok az nagyon megegyezik az írásoddal. Gondolok itt jobbára az elhanyagolás részével. Mert nyilván van aki egyértelműen az, de szerintem is van ahol egy két szigorúbb szó magyarán nevelés elég lenne.

júl. 15. 16:55
 20/23 anonim ***** válasza:

Tesóm 36 éves, 3 évesen kapott diagnózist, középsúlyos nem beszélő autista. Gondolhatod, hogy érdekel a dolog, két gyerekem van, a másik nővéremnek is van egy lánya. Ha genetikai az ok, akkor szeretnénk feltárni. Bár sajnos nem valószínű :(

Viszont amit tudok mondani és megnyugtató lehet, hogy a kisfiamnak is vannak “autisztikus tünetei” és egyáltalán nem érintett a spektrumon. Viszont van egy kis társuk a bölcsiben, aki igen és a 3,5 évesem lemásolta, ahogyan a nagynénjét is másolja néha. Illetve sok embernek, aki autistával nő fel, szintén úgy néz ki, mintha lennének tünetei. Nekem pl a szemkontaktus tartása iszonyú nehéz, mert gyerekkoromtól kezdve tiltva volt, hogy a tesómmal keressem. Persze emiatt volt bennem egy félsz, ahogyan az öcsémben is, így a mai napig nehéz tartani, pedig 28 elmúltam. Szóval csak nyugalom, simán lehet egy másoló viselkedés is!

júl. 15. 17:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!