SNI-s gyereket nevelő anyukák, nálatok milyen pozitív és negatív hozadéka van a kódnak, hátrányként vagy inkább segítésként élitek meg?
Nekem sni-s mindkét gyerekem. Az elején még én küzdöttem érte, hogy megkapják, mert akkor majd küldenek utazó gyógypedagógust, és kapnak fejlesztést. A fiamnál 2 évig tartott a folyamat. Aztán utána meg azért küzdöttem, hogy levegyék.
Hivatalosan soha nem fogják elismerni, de az iskolák nem szívesen vesznek fel gyereket sni-kóddal. Azért ez egy red-flag, hogy a gyerekkel gond van, és az alulfizetett, leterhelt pedagógusok azt szeretik, ha minden gyerek szépen beáll a sorba, és nem kell vele külön foglalkozni.
A körzetes iskola fel kell, hogy vegye, ha integrálhatónak van a gyerek leírva. De kb. ennyi. Nagyon sérül a gyerek szabad iskolaválasztási joga, nem körzetes iskolák el fogják utasítani. Nem fogják bevallani, hogy az sni miatt, de amiatt. A lányommal amikor iskolát akartam váltani, nem jutottam el az igazgatóhoz sem, mert már az iskolatitkár első kérdése az volt, hogy van-e kódja a gyereknek. Van? Köszönjük szépen, nincs hely. Nem érdekelte őket, hogy milyen kód, milyen a gyerek magatartása, tanulmányai, semmi.
Fejlesztést kaptak, igen. A fiamnak heti 4 óra volt kiírva, de heti 2-öt kapott, később heti egyet. Abból annyi is elég volt. 1-8. osztályig összevonva minden sni-s gyerek, vegyes problémákkal. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ez így ér bármit is?
Szóval én azt gondolom, hogy nem kell a kód, a fejlesztést meg magánúton kell megoldani, sajnos.
Ez a mi tapasztalatunk, más helyen lehet, hogy másképp van. A fővárosban azért valamivel jobb a helyzet, azt hallottam. De elnézve, hogy mi megy az oktatásban, meg milyen a pedagógusok helyzete, én nem vagyok túl optimista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!