A kisfiam 2 éves múlt nemrég és borzasztóan fél a gyerekektől. A játszótéren, ha közeledett valaki felé, elfutott vagy sírt. Ha felmászott mellé egy másik gyerek a csúszdába, vagy beültettek valakit mellé a hintába, menekül és ordít. Vinném baba-mama klubba, de nem lehet, mert már a bejáratnál ordít, nem akar bemenni. Bent is sír, nem akar részt venni semmi közös tevékenységben. Pedig nagyon értelmes és ügyes, a családi háttér is kiegyensúlyozott.
Volt valakinek ilyen problémája? Vagy ez egy betegség lehet?
Szerintem egyáltalán nem betegség, ne is gondolj ilyenre! Az én 3évesem például egyke, heti egy-kétszer került gyerektársaságba, nagyrészt felnőttek között volt, így ment oviba most szeptemberben. A beszokással nincs gond, ellenben az ovónője is észrevette h tömegiszonya van, ha pl. az összes gyerek leül a szőnyegre, ő akkor megy játékért, mert úgy nincsenek ott a többiek. Ezt meg kell szoknia, ebben nekem pl. az ovónő sok segítséget nyújt, támogatja a kislányomat, fokozatosan szoktatja a közösséghez.
2010. okt. 26. 12:35
2/16 anonim válasza:
Az én kislányom is ilyen volt - igaz korábban, egy évesen. Két hónapig csak a játszótér széléről néztük a gyerekeket,nem lehetett bemenni. Aztán 2 gyereket lassan megismert, de tényleg nagyon lassan, hónapok alatt barátkozott meg velük, és utána már azzal a két gyerkőccel elvolt, de senki mást nem fogadott el. Elkezdtünk játszócsoportba járni (olyan mint a baba-mama klub) és lassan feloldódott. Eleinte csak fél órát maradtunk, aztán mindig egyre többet. Nagyon óvatosnak kellett vele lenni, mert ha valamit elkapkodtam akkor megint előlről lehetett kezdeni az egészet. Szóval a lényeg a fokozatosság. Én elfogadtam, hogy ő ilyen "nehezen bemelegedő" gyerek és megpróbálok alkalmazkodni hozzá. Már elmúlt két éves és nagyon sokat javult a helyzet. De el kell fogadni, hogy belőlük nem lesz falkavezér :-)
2010. okt. 26. 12:38
3/16 A kérdező kommentje:
Először én is azt hittem, hogy majd feloldódik, de nem! 1 éves kora óta járunk a baba-mama klubba, nyáron a játszótérre, és nem haladunk egyről a kettőre sehogy sem. Néha egy órás visítás után feloldódik valamelyest, de az ölemből akkor sem száll le...egy kezemen meg tudom számolni mikor szállt le az ölemből a klubban.
2010. okt. 26. 12:48
4/16 anonim válasza:
Az én gyerekem is ilyen (tőlem örökölte), így valamilyen formában megértem. Nehezen szokott be az óvodába. Most iskolás és még mindig nehezen talál játszótársat. Mondjuk jobb a helyzet amióta megszületett a testvére (aki az ellentéte pedig egyformán neveljük őket). Én úgy segítek neki, hogy meghallgatom. A félelmeit el szokta nekem mondani, néha egyszer néha akár ötvenszer is. Kell hozzá türelem, de ez segít neki és megnyugszik.
Annyit tévedtünk, hogy amikor az iskolába írattuk akkor egy közelit választottunk. Sok rossz magaviseletű gyereket írtak be az osztályába. A tanító néni pedig hagyta, hogy lerendezzék a dolgokat a gyerekek egymás között. Az én gyerekemnek esélye nem volt az utca nevelte gyerekek között. Még a tanítónéni is csúfolta a gyerekemet ha nem sikerült megcsinálni valamit az ő elképzelése szerint gyorsan. Pedig a legjobb tanuló volt (már ha ezt lehet mondani egy elsősre). Fölmértük a helyzetet és gyorsan átírtuk egy másik iskolába. Itt már egy kedves tanítónéni fogadta és a gyerekekre is odafigyelnek a szülők. Nagyon jól érzi magát ebben a környezetben.
Tehát mindig hallgasd meg és beszéljetek a félelmeiről, de ne sürgesd semmivel. Az óvodát és az iskolát pedig neked kell választani, olyat ahol ez a visszahúzódottsága nem lesz hátrány.
2010. okt. 26. 13:13
5/16 anonim válasza:
nálunk ugyan ez van:(
2éves kislányom borzasztóan félénk:S
ha odajön hozzá egy kisgyerek, elkezd nagyon halkan sírni.
én meg múltkor beszélgettem, és arra lettem figyelmes hogy a homokban zokog:(
semmi teendő nincs.
talán kinövik:SS
kitartást!!
2010. okt. 26. 19:14
6/16 anonim válasza:
Leírtak alapján nem mondanám, hogy kórosan félénk a gyereked, csak visszahúzódó. Az én fiam is ilyen, én is ilyen voltam. Minden nap játszótéren vagyunk, ugyanazzal a néhány aranyos kisgyerekkel, de fél tőlük. Egy idő után feloldódik, aztán pár nap múlva megint kétségbeesik, ha meglátja őket. Pedig nem történik vele semmi rendkívüli, nem tudom, mitől lehet ez a visszaesés. Állítólag később, óvodás korban nagyon sokat változhatnak az ilyen gyerekek. Egyszerűen el kell fogadni, hogy ő ilyen. Mondjuk nehéz, amikor a többi gyerek szépen eljátszik, míg én a fiamat le se tudom tenni, mert két kézzel kapaszkodik a nyakamba, a fejét pedig fúrja a vállamba. Itthon aztán egyfolytában a kis játszótársait emlegeti, szóval biztos, hogy érdeklik a gyerekek, csak nem mer nyitni feléjük. Nem hinném, hogy a fiad emiatt beteg lenne, ugyan!
2010. okt. 29. 13:54
7/16 anonim válasza:
...de ... ha megfogalmazódik benned olyasmi, hogy ez már nem normális, kóros, esetleg betegség... akkor talán jobb lenne nem elnyomni magadban a gyanút... nem kell rögtön orvosokhoz cipelni a gyereket, de tanácsot azért lehet kérni, ha tényleg kórosnak érzed... sok sikert a probléma megoldásához
2010. nov. 2. 11:18
8/16 anonim válasza:
Én sem gondolom, hogy betegség lenne. Nem próbáltad olyan szituban, amiben ő magabiztos? Mondjuk otthon vagy kedvenc játéka közben hívni egy másik gyereket. Olyat kéne, aki szintén szerényebb nem olyan kis nyomulós féle. :)
2010. nov. 6. 22:06
9/16 anonim válasza:
Kislányom 18 hónapos, Ő is nagyon félénk. Csak a kezemet fogja a játszón,és húz, amerre menni akar, próbálnám hogy barátkozzon, de nem akar. Nagyon nehéz.
Van valaki aki pesti közületek, félénk babások?
2010. nov. 15. 13:19
10/16 anonim válasza:
Nálunk is ugyanez a helyzet. És pestiek vagyunk. :) Ti merre laktok?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!