Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ma kevesebb néma gyermek...

Ma kevesebb néma gyermek születik, vagy róluk nem hallunk olyan sokat?

Figyelt kérdés

Régi történetekben gyakran feltűnnek olyan emberek, gyerekek, akik némának születtek, manapság azonban kevésszer hallok ilyen esetekről. Ez azért van, mert kevesebb médiafigyelmet kapnak, mint például a szellemi és testifogyatékossággal egyaránt együttélők? Vagy valamilyen oknál fogva kevesebb ilyen gyermek születik.

Azon is gondolkoztam, hogy régen talán a súlyosabb autistákat is némának tituálhatták a megkésett beszédfejlődés miatt, mert addigra már elkönyvelték némának és nem is foglalkoztak vele a továbbiakban, hogy rendes artikulációra, fogalmazóképességre neveljék - valljuk be, legtöbbekről sajnos le is mondtak és nem kapták meg ezek a gyerekek azokat a szülőket és embereket az életükben, akikre szükségük lett volna.

A kategória-választásom kényszeredett, de az "Egészség" főkategóriában sem találtam a fogyatékosság témakörét érintő kategóriát, ez sem éppen az, de talán látogatják elegen, hogy válaszokat kapjak.

2023. dec. 28. 21:32
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az is benne van a pakliban, amit te mondasz. Ma már inkább mutizmusnak mondjuk.

Plusz szerintem a legtöbb néma igazából süketnéma, tehát hallásfogyatékosság miatt nem tud beszélni, de ugye ma már több hallássérülési forma korán szűrhető, illetve van ami korrigálható, így megtanulnak beszélni is, akik meg süketen élnek, ők is meg tudnak tanulni beszélni, ha foglalkoznak velük, csak ugye nem túl jó kiejtéssel, mivel nem hallják vissza magukat, és másokat sem.

2023. dec. 28. 21:47
 2/3 anonim ***** válasza:
0%

"Ma kevesebb néma gyermek születik, vagy róluk nem hallunk olyan sokat?"

A némákról pont azért nem hallunk, mert némák! :-)))

2023. dec. 29. 00:04
 3/3 anonim ***** válasza:
92%

Szerintem is, ahogy az egyes írja. Mamár sokkal jobban szűrik a babákat és korán feltűnik, már pár hónaposan státuszkérdés, hogy gagyog-e, próbál-e "párbeszédet folytatni" (beszélnek hozzá akkor válaszként gagyog valamit) stb. Ha nem akkor vizsgálják, hogy mi az oka. Korai fejlesztést kap, viszik logipédiára beszédindításra, hallásszűrésre, pszichológushoz, gyógypedeshez stb

Plusz rengeteg betegség szövődménye volt a hallássérülés, akár méhen belüli akár gyermekkori. Ha a hallása sérült (hiába nem let siket) nem vagy csak nehezen tanult meg beszélni, pláne fejlesztés (esetleg hallókészülék, műtét) nélkül. Mamár ha ez meg is történik kezelik, de inkább megelőzik ezeket a szövődményeket.

2023. dec. 29. 06:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!