Neked van néma osztálytársad?
Miért nem beszél?
Van aki ezért
állandóan beszólagotat neki?
Próbáltok felé nyitni,vagy nem?
Bocs,ha sok kérdés csak érdekel ez a téma :)
Van ilyen osztálytársam már négy éve, de nincs vele semmi probélma. Nem szokott beszélni, max ha a tanár szólítja fel, vagy ha kérdezünk tőle valamit. Magától sosem szól hozzá a dolgokhoz.
Sosem bántjuk emiatt, de kezdetben nagyon furcsa volt. Szokott lenni egy-két vicces megszólalás az osztály többi tagjától, órákon elejtett poénok (pl. Xy ne hangoskodj), de ezeken ő is röhög és mosolyog. Emellett csapatmunkához szívesen választjuk, és segítünk neki, ahol tudunk. Egy szóval nincs kitagadva. :)
Nekünk általános iskolában volt egy ilyen osztálytársunk, 1.-ben került hozzánk fél évkor. Őt gyerekkorában valamilyen trauma érte, ami miatt nem beszélt. Később a fiúkkal már beszélgetett, de csak halkan. A tanárok egy ideig megértőek voltak vele, viszont 7-8.-ban már néha direkt nem szólalt meg, amikor felelés lett volna.
A srác aztán egy szakiskolába került (nem volt jó tanuló).
Gondoltam valakit így több év távlatából érdekel még a téma a másik oldalról. Én vagyok a "nem beszélő" fél. Egyszerű a magyarázat. Autista vagyok. Ezt viszont csak a tanárok tudják csak órán beszélek. Sokan szekálnak, kibeszélnek és azt hiszik elit helyzetben vagyok velük ellentétben. Mivel nem tesizek, zajszűrős fejhallgatóban vagyok egész nap, kimehetek óráról és másképp osztályoznak.
Nem tudják hogy mi van velem de ítélkezni próbálnak nem mondom el nekik hiszen az információ birtokában sem értenék meg. Nem beszélek mert fölösleges,csak szorongást okoz. Ha rákényszerülök a beszédre halkan alig hallhatóan szólalok meg, vagy kommunikációs kártyát használok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!