Tanácsot kérnék abban, hogy roma kisfiúval és szüleivel hogyan érdemes problémát megbeszélni?
Év eleje óta rászàllt a fiamra, 8 évesek. Lökdösi, piszkálja, mindenhová követi. Mondtam, hogy próbálja elkerülni, de nem tudja. Tanár valahogy sosem lát semmit. Megbeszéltük, hogy ha kell, védje meg magát. Talán idővel leszáll róla, ebben bíztam, de miután kiállt magáert, a nagyobb rokon gyerekek is rászálltak, hogy hogy meri bántani Dzsúliót. A szülők is megtaláltak neten, persze az ő fiuk az áldozat szerintük. Minősíthetetlen stílusban, és borzasztó nyelvtannal írtak. Intézünk egy megbeszélést a tanárokkal, szülőkkel közösen, de fogalmam sincs, hogy hogy lehet velük szót érteni, semmi tapasztalatom nincs.
Mi ilyenkor a célravezető? Lesüllyedni a szintjükre? Határozottan fellépni? Vagy inkább elkerülni minden konfliktust?
Roma családoknál férfinak érdemes a férfival beszélni. Mindenképpen tisztelettel, 1-1 dolgot megdicsérve a gyereken, az egész helyzetet bajtársiasan beallítva, hogy ezek a fiúk (a tied meg az övé) itt próbálgatják magukat, hát igen, van bennük életerő, de azért ez meg ez miatt határt kellene szabni, mit gondol ő.
Jól el kell találni a stílust és nem mindegy az öltözék sem, kérdés ők milyen helyzetű roma család.
Lehet a romákkal beszélni, de nem mindig könnyű, nálunk volt hogy nekimentek orvosnak stb. Nekik támadni, megvetőnek lenni semmiképp nem szabad.
Köszönöm 12es, megpróbáljuk ezt az utat.
Nem tudom miért lökdösi. Valahogy úgy kezdődött, hogy a fiam mellé ültették év elején, és nagyon barátkozni akart vele, de a kisfiamnak nem volt kedve. Mivel másról nem tudok, úgy sejtem, hogy ez a sértődés oka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!