16 hónapos gyerekkel nem bírok, hogy kezeljem?
Sziasztok!
Nem is tudom hol kezdjem elég hosszú lesz. Tény és való, hogy nagyon sok problémám van jelenleg és ez kihathat a gyerekre de próbalok odafigyelni. Az apjával folyton veszekszünk de már keresem a megoldásokat arra, hogy elköltözzünk a kicsivel. Bár előre félek, hogy fogom ezt bírni. Kicsinek sok dologba le volt maradva a státuszvizsgálatoknál. Nem nézett a szemünkbe, nem mosolygott, nem gagyogott. Mosoly megvan, szemkontaktus is bár őszíntén nem nagyon figyeltem erre. Gagyogás hát most sincs nagyon és a beszéde is kb 0 amivel szekál a védőnő de nem tudok ennél többet beszélni hozzá, játszani. Amiket mond az az apa és a kutyára, hogy vau, kacsára eddig szépen, hogy háp háp de mostmár aba aba, halacskára cuppog, meg a lóra is. Meg sokszor ha akar valamit mutat és mondja, hogy miá😅 Ami aggaszt, hogy elkezdte már mondani, hogy anya, mama és, hogy kukubáó (ezt ismerősőm mondta sokszor) ezeket kb 2 napig használta és és azóta nem mondja több hónapja már ennek. Pár napja sikerült a papát kimondani de kb azt is 2 napig és azóta se mondja. Egyébként nagyon sok mindent felismer. Egyszer megmutattam neki, hogy hova kell kidobni a koszos pelenkát utánna egy hétig magától kérés nélkül fogta és kidobta, már azt se csinálja. Fürdésnél ha mondom neki most meg a hasad és a lábad fog egy kis habot és megmossa. Inni se tud egyedül mert nem emeli meg se a poharat se a cumisüveget eléggé ahoz, hogy sikerüljön, a szívószállas kulacsból se iszik. Bár hiába kinálom 2dl se iszik meg egy nap. Az evés pár napig szépen elkezdett enni kanállal de már azt se csinálja sőt minden kaját kipakol a tányérból, enni is nagyon keveset eszik. Súlya és magassága is le van maradva a társaihoz képest de védőnő szerint az még belefér. Játékaival nem tud játszani én se tudok leüllni vele mert egy percet nem marad nyugton. Mindent kiborít szétdobál, összepakolni se pakolja sőt mikor pakolom a játékait ő állandóan odajön és lever mindent. Mindig amit épp összepakoltam oda jön leveszi és szétdobálja. Gyerekekkel nem barátkozik pedig viszem a játszóra mindig. Nagyon irigy ha valamit bárki elvesz tőle elkezd bömbőlni de közbe ő meg elvesz mindig mindent. Nagyon hisztis, nyűgös gyerek. Mindenhova felmászik ha szépen szólok ha csúnyán csakazért is csinálja pl, hogy felmászik az asztalra és mindent kipakol a tálból kekszet sütit mindent és rászólok akkor sír és erőszakkal csak csinálja van, hogy meg is csapkod. Amikor rá van szólva sír a fejét is üti. Nagyon sokszor mutogat a lámpákra. Ha álmos sokszor szaladgál A pontból B pontra. Én nem tudok nélküle elmenni se wc-re se fel az emeletre mert egyből hanyat vágja magát és sír, ha nagyon nagyon ritkán el kell menjek valahova ugyan ez egy kicsit elvan aztán eszébe jutok és kezdi előről. Egyébként nagyon sokat játszik magába velem szinte semmit a fentebb említett dolgok miatt. Ismerőseim körébe mindenkinek nyugodt mosolygós játekos a gyereke az enyém meg állandóan hisztis. Félre értés ne essék nagyon szeretem de félek, hogy valami baja van. És így elképzelni se tudom, hogy adom majd bölcsibe.
Én is és az apja is elég problemás gyerekek voltunk sőőt felnőttnek se vagyunk egyszerű eset de nem szeretném, hogy az én kis manómnak bármi nehézsége legyen az életben :( Szerintetek mi lehet a gond?
És egy bonúsz kérdés😅 szerintetek két problémás szülőnek lehet normális gyereke? Mert ugye nem csak apuka meg anyuka génjeit öröklik.
Mintha az 1 éves fiamat írtad volna le. Folyamatosan jön-megy, pakol, ajtót csapkod.
Az ivás nálunk is szó szerint ugyanaz, mint nálatok. Katasztrófa. Sokszor az én poharamból adok neki 1-2 kortyot. De már mindent próbáltunk. Ugyanúgy nem fogja meg az üveget. A szomszéd kislány 1 nappal fiatalabb, ő simán iszik egyedül.
De én nem gondolnám, hogy hatalmas probléma lenne. Később érik meg erre. Mivel jön a meleg, itatom, ha kortyonként, hát kortyonként.
Egyébként a Folyamatos jövés-menés közben nálunk a könyveket viszont szereti nézegetni. Van egy könyve, amiben járművek vannak. Na azt imádja. Leül az ölembe, és mindent végig kell mutatni neki. Ha kérdezem, már sok mindent megmutat. A Bogyó és Babóca könyveket is szereti. Bár nem olvassuk el, de meg kell keresni benne a labdát, a kisautót, az építőkockát.
#13 vagyok. Azt azért ne felejtsd el, hogy ennyi idősen könnyű ráhúzni az autisztikus tüneteket. Hiszen még kicsi.
A fiam például imádja a kocsik kerekét. A játék autók kerekét állandóan pörgeti. Önmagában ez simán elmenne autisztikus tünetnek. De sokminden szól ellene. A szociális viselkedése teljesen normális. Leszámítva, hogy beszélni nem akar. De 1 évesen nem is kell. De megért mindent, mutogat is.
Szóval Önmagában az, hogy 1-2 dolog utal rá, nem jelenti azt, hogy autista egy gyerek.
Nyilván ha látsz erre utaló magatartást, érdemes odafigyelni. DE: ez nem azt jelenti, hogy egész nap árgus szemekkel figyeled a gyereket, és ha valamit furán csinál, kétségbe esel. A környezeti nyomást meg nem kell felvenni. Te ismered, te vagy vele sokat. Akik keveset látják, teljesen máshogy ítélik meg nyilván.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!